Jump to content
Wednesday 24 July 2024
Sign in to follow this  
erik123

Aquador DC/HT 23; Hur monteras Engbo ankarspel

Recommended Posts

Hej båtvänner :)

 

Jag funderar på om det inte skulle vara skönt att slippa styra och plumsa med ankaret på samma gång och funderar på att installera ett Engbo Midi i min Aquador DC23.

 

Nu är jag väldigt nyfiken på hur det sitter monterat i andra Aquador 23. Min båt är från 2004 (det äldre utseendet invändigt.) Sleipner har ju några bilder, men det är inte helt lätt att se hur det sitter.

 

Är det några av er Aquador-vänner som skulle kunna göra mig en tjänst och fota montaget på lite olika vinklar, även kanske elboxen? Jag undrar också lite försiktigt om det är något särskilt sätt som ankarbeslaget monteras på badbryggan?

 

Tacksam för alla tips! :)

/Erik

Edited by erik123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har sålt en del Quick Balder ankarspel till Aquador 23. Dock till nyare än din

Har tillgång till en 2009 där det sitter ett Engbo monterat på styrbord sida som ja kan ta lite bilder på

På vissa båtar sitter dock diverse utrustning i vägen på styrbord sida och då har man monterat på babord sida

Skulle dock rekommendera Quick Balder ;)

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha.. :) Ja det vore ju kanon att se hur detta sitter. Har du några andra skäl till din rekommendation utöver att du vet hur dom fungerar och att du säljer dom själv? :)

 

Hoppas fortfarande att det kanske finns någon Aquador 23 (DC eller HT spelar inte så stor roll) -ägare där ute som kan visa bilder ur styrbordsholken som visar hur spelet monterats. Sleipner har ju bilder som visar att linan släpps ut längst akterut på "fenan", men det framgår inte om spelet sitter monterat direkt på insidan där eller hur det är gjort. Jag är riktigt nyfiken.. :)

 

/Erik

 

 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Balder är billigare och ett riktigt bra spel

Man hör ofta om krångel med att linan slirar i Engbo mm vilket inte förekommer med Balder. Sen om det är på äldre Engbo detta sker och något de fixat vet jag inget om

Maila mig på rickard@boatstuff.se för bilder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om man kollar lite så verkar det hyggligt smidigt att limma en plywood på insidan av akterspegeln för att fördela lasten och det finns plats att samla linan i en back eller så. Jag känner mig lite mer fundersam på ankarbeslagets montering och hur badstegen lämpligast flyttas från styrbordsluckan till babordsluckan.

 

Stegen är fäst med raka profiler mot skrovet under luckan på styrbor, men under luckan på babord är det ju ett stuvfack som normalt innehåller ankaret.. Ska man kolla efter nya beslag till stegen, bygga om i stuvfacket, eller vad? :) Det vore grymt om någon hittar bilder på en sådan DC23 som har fått stegen ommonterat på babordsidan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har monterat ett Balder på sb sida den högerhängda varianten. Ankarbeslaget har jag monterat bredvid luckan som ligger över stegen. Tyvärr går det inte att flytta den luckan till bb sida. Själva ankarspelet och reläet har jag monterat på en aluminiumplatta som fördelar lasten på större yta. Linuppsamlingen har jag inte riktigt löst än då vattentank, brandsläckare och servo till växlingsmekanismen ligger i vägen. Troligen syr jag någon slags säck och hänger under spelet. Bilder finns på aquador Facebooksidan.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tack så mycket för alla fina svar och bilder.

 

Det verkar vara ungefär jämnt skägg mellan Balder och Engbo, så jag har inte riktigt bestämt vad det blir, men hur som helst verkar det vara rätt lugnt att montera på insidan av aktern.

 

Det som inte verkar så väldigt lugnt är att komma till att sätta muttrar och dra fast ankarhållaren genom skrovet ovanpå badbryggan. Vad finns det för trix här? Det verkar vara i princip astronomiskt långt in i luckan.. Måste man baxa väck vattentanken och och dyka huvudstupa in akterskeppet kanske? Hur gör dom riktiga montörerna? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det går att dra fast ankarhållaren på insidan jag nådde hela vägen bak genom att ligga på rygg bredvid vattentanken. Enklast om man är två så behöver man bara hålla emot på insidan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Okej.. förutom vattentanken är det ju en pryl som jag gissar är servopump till drevtilten som är i vägen. Utan att skruva loss den tror jag knappast att jag får plats på rygg.. den verkar vansklig att ligga uppspå också.. :) hehe.. men det är väl bara tre skruvar i durken så kan man vika den åt sidan ett ögonblick. Vilken årsmodell har du på din båt Rob1?

 

Jag antar att ni har dieslar och saknar den fina fotogentanken till värmaren? :) Min färskvattentank sitter klart längre akteröver än Captains gör tror jag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rob1,

 

vad är det för Aquador-facebooksida du nämner? :) Jag hittar bara mineralvatten... och det är väl inte den du menar? :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har en 2011 med vp 200. Bredvid min vattentank sitter växelservo, inga problem att ligga på den. Pumpen till trimplanen sitter på BB sida på min.

Facebookgruppen heter Aquador boats. Kan försöka ladda upp bilderna här senare ikväll.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm.. växelservo.. jag som trodde det var till drevtrimmet.. inte behöver man ett servo för att växla?  :) hehe.. men jag har ju ingen aning.. Och dessutom är min gjutjärnsklump från 2004 eller så.. Ingen elektronsik fartkontroll här inte..

 

Hittade dina bilder på Fejjan. Tackar. Jag har en dusch till badbryggan monterad just där som gör att den i övrigt kanonpraktiska monteringsplattan till Balder knappt får plats mellan "limpan" och duschen.

 

Om jag bara får bifogarfunktionen att fungera, kan jag visa..

 
Edited by erik123

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...