Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
jan_af_lisoe

Komma till Tistlarna (Göteborgs skärgård) utan egen båt

Rekommendera Poster

"Det var en gång en Stokholmare som skulle komma till Göteborg och besöka fyrplatsen Tistlarna, men han visste inte hur han skulle göra", låter väl som början på en typisk Göteborgsvits, eller ?

 

Jag har en ambition att besöka 100 svenska fyrplatser, i de flesta fallen fd bemannade fyrplatser, och Tistlarna är en av dessa. Denna sommar skall jag ta mig an Göteborgstrakten, övernattning på Nidingen är bokad, Vinga skall bokas, men skulle behöva tips hur jag kan komma till Tistlarna. Jag har tyvärr ingen egen båt att tillgå på Västkusten. Har surfat på nätet fram och tillbaka dock utan att få någon träff.

 

Alla tips tas tacksamt emot, jag betalar gärna ett skäligt pris för resan, även en taxibåt som inte kostar en förmögenhet kan vara av intresse. Hyra en motorbåt för dag också. Handlar om någon dag vecka 32 (veckan som börjar 3e augusti) och någon timme/ett par tilmmar ute på ön.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Komma dit är en sak, hitta någonstans att bo är en annan. På Tistlarna är alla hus privata och mig veterligen finns där igen som hyr ut rum.

 

/B

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Komma dit är en sak, hitta någonstans att bo är en annan. På Tistlarna är alla hus privata och mig veterligen finns där igen som hyr ut rum.

 

/B

För några timmars vistelse behöver man inget rum.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

 

Lång väg från Norrtälje till Tistlarna.....

 

 

 

Skall du bara besöka Tistlarna under dagen?

 

Pseudonym och pojkarna som är i Göteborgstrakten borde väl veta vad det finns för taxibåtar i Södra skärgårn eller på Onsalalandet.

 

Annars får du höra med Lasse-L här på MG http://www.maringuiden.se/user/Lasse-L

 

Han har ju båten "söder om älven" Tycker att han borde veta eller åtminstone kan ta reda på

 

 

Nidingens fyrplats är en intressant fyrplats, söder om Tistlarna, Där finns det vandrarhem. Båtar utgår nog från Kungsbackas närhet. Möjligen bara för dem som bor på vandrarhemmet, men det skulle det nog va värt att göra.

 

Du har inte funderat på Hållö. Där finns det vandrahem och det går både båtar från Smögen och Kungshamn. Om det skulle passa så skulle jag gärna köra dig.

 

http://www.utposthallo.se/

 

http://www.hallofyr.se/

 

Har varit på Hållö och "jobbat" minst en gång i veckan sen Mars månad. Vissa veckor nästan varje dag. Båten kan vägen själv. När jag var på väg till båten, efter det sista arbetspassen, mötte jag två pesionärspar på väg upp mot fyren. Vi pratades vid lite och jag råkade säga;"Hoppas det är sista gången jag är på Hållö den här sommaren" Dom blev väldigt förvånade och tycket att sommaren just har börjat. 

 

http://thallatha.blogspot.se/2015/01/vi-hade-i-alla-fall-tur-med-vadret.html

 

På vägen norrut har vi ju både Paternoster och Måseskär, med två Hejdenstamsfyrar som renoverats i olika omfattningar.

 

En annan intressant fyrplats är Klåvskär, som visserligen är nedlagd (totalt) och fyren flyttad till Mjölskär, ett skär strax söder om. Där är fågelskyddsområde med landstigningsförbud tom den 20/8. Det var på den fyrplatsen Evert Taubes föräldrar träffades.

 

http://thallatha.blogspot.se/2010/03/klavskar.html

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag var på Vinga idag, nästan tomt i hamnbassängen vid 14-tiden.

post-95643-0-67311700-1435769844_thumb.jpgpost-95643-0-66467800-1435769956_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Jan_af_Lisoe skrev: Jag har en ambition att besöka 100 svenska fyrplatser, i de flesta fallen fd bemannade fyrplatser, och Tistlarna är en av dessa.

Klart trevlig föresats, nånstans skall alla resmål vara riktade och temat "hundra svenska fyrplatser" bjuder nog på såväl praktiska svårigheter som storslagna naturupplevelser emellanåt. (Berätta alltså gärna mer om tidigare besök, foton etc. Kanske kan du länka nån bloggbok eller vad det heter nuförtiden?)

Har som infödd göteborgare just Tistlarna som en liten favorithamn även om den är litet svårtillgänglig. Fin natur, ligger lämpligt på vägen mot Danmark, hamnbassängen har dock en smal och trång tröskel till vad som nog måste betecknas som en enkel naturhamn (inga pirar förutom den lilla reserverade för sopbåtens sporadiska besök.) Heller inga kiosker, hamnavgifter, turistbåtar ännu, däremot finns dessbättre ett välskött utedass. (Haha... denna kombination håller väl turistbåtar såväl som dessa jäkla Tokholmare borta. F´låt skojar bara. ;-).

Tror den låga hamntröskeln (som iofs vågskyddar förvånande bra) i kombination med dels den ofta guppiga överfarten gör kommersiella tidtabells-lagda turistturer svårt, gäller väl kanske i viss mån alla yttre angöringsfyrar men men. Har som du försökt googla på temat hyfsat billigt schemalagt   snabbesök, men likväl utan framgång trots infödd lokalkännedom. Pseudonym eller Lasse-L som nämnts kan nog vara bästa alternativet?
Ge framför allt inte upp, Tistlarna är ett värdigt mål, rent av ett måste för riktiga "fyrjägare"!?

Redigerad av Thomas-1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Tommy, jag har redan besökt de fyrplatser du skriver om:
- Hållö, en fantastisk upplevelse (även om jag blev besviken att rotationsmekanismen ersattes av en lysdiod). Minns i fjol att jag satt två kvällar och fotograferade, 1:a kvällen satt jag under Smögenbro men det blåste så mycket att det blev inga skarpa bilden, kvällen efter satt jag på klipporna mellan hamnen i Kungshamn och badplatsen där och fick en av mina bästa fyrbilder på 'Hållö by nigh'.
- PaterNoster
- Måseskär

 

Vad gäller Nidingen så har jag redan bokat en övernattning, det var nästan fullbokat för en månad sedan. Nidingen har en av Sveriegs nio kvarvarande rotationsfyrar.

 

Tistlarna räcker det för mig att komma till, då det riktiga fyrljuset är ersatt av en lysdiod på en pinne behöver inte stanna där över natten, blir glad bara över att få komma dit, känna på fyren, fotografera fyren samt mig själv med fyren i bakgrunden.

post-79068-0-64477600-1435777478_thumb.jpg

Redigerad av jan_af_lisoe

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Var på väg till Nidingen en gång i slutet på 1990-talet.Hade en havsfidra då, som sticker 1,10. Planen var att ankra i nordost och ta dingen in till ön. När vi gick från Donsö fick vi skitväder.Det blev så dåligt att jag vände och gick tillbaka. Nästa dag seglade vi till Tistlarna, men prognosen var fortsatt dålig. Vår tillgängliga tid var begränsad och vi seglade till Vinga. Nästa morgon låg havet spegelblankt tvärtemot rapporten.

 

Hade vi gått till Kungsbackafjorden eller nån stans på Onsalahalvön i stället, hade vi nog kunnat ta oss iland på Nidingen. :( 

 

Vi är ett pensionärsgäng som är knutet till föreningslivet på Smögen. Har jobbat under våren med att dra fram och installera vattentoaletter för kapellet och Fyrföreningens naturrum, samt lite kringarbete. 

 

Nu vet jag inte var jag är Vecka 32, men troligtvis ute och seglar. Seglade förbi Hallands Väderö för ca 14 dar sen och fick en liten tanke på att segla dit i sommar med egen båt. En älskligsö. Det var länge sen jag var där. 

 

Det händer ibland att jag ligger på Tistlarna när jag passerar.Men det är ju svårt att veta om eller när.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Aha, ingen övernattning, bara dagsbesök, då saken i ett lite annat läge.

 

Tistlarna är väl värd ett besök, jag själv brukade åka dit och ligga inne i den gamla lotshamnen ett par nätter varje år. Infarten är lite trixig men det finns enslinjer i form av vitmålade stenrösen både norr och öster ifrån. Den från öster lämpar sig bara för båtar med litet, mycket litet, djupgående. Men via den norra kan man komma in i den skyddade hamnen med ner ti ll 1,5m. köl. djupare båtar än så hänvisas till att förtöja mot berget i inloppet till hamnen och det kan bli lite skvalpigt om det blåser upp.

 

Tyvärr har jag ingen båt, nu längre, som lämpar sig att köra dit, iaf. inte om det blåser mer än 2m/s.

 

Dom som däremot troligen kan hjälpa dig är dessa glada män och kvinnor, dom har kört taxibåt runt Gbg så länge jag kan minnas http://www.borjessons.se/ . Om man dessutom med vanlig färja tar sig till Donsö, där dom har sin bas, så kanske inte resan till Tistlarna behöver bli så sanslöst dyr heller.

 

Om man ändå är där och klappar fyren så skall man passa på att hålla lite utkik en harar, det är en population med svenskharar som lever där ute. Dock får man inte jaga dom, dom tillhör Vrångö jakt lag, Tistlarna ägs av Vrångö Byalag.

 

En annan riktigt trevlig sak är att Lotshamnen och runt däromkring är klassade som "tyst naturhamn" där vi tar extra hänsyn till varandra.

 

Lycka till och trevlig resa.

/B

Redigerad av Bosse

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Varför inte ta med fyren vid Blåhammarens fjällstation bland de 100. Sveriges enda AGA-fyr på land tror jag. Historien berättar att den som skrev en bok om "alla fyrar i Sverige" missade denna unika fyr. Blåhammaren har en fantastisk resturang och utsikten från bastun är bedårande även på sommaren.STF_Blahammaren980x500in3.jpg

 

9633906120_1202ceec10_h.jpg

Redigerad av guestsson

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Knepigt egentligen att Tistlarna är så svårt att nå utan egen båt?
Taxifirmor som Börjessons utgår naturligtvis från centrala stan, kalkulerar passagerarantal, båtfärdens längd o vädermässiga faktorer noga. Stämplar nog på kartan "inte lönsam trafiksträckning" över hela Tistlarna?  
Men finns då inget idéellt sällskap för Tistlarna (typ Winga Vänner) kan jag fundera?
Dessa erbjuder visserligen inte själva skjuts ut till Vinga men har nog ändå stenkoll på fakta kring besökstrafiken, ett sådant tänkt motsvarande "Tistlarna vänner" vore väl i så fall förstahandsval att mejla. Tyvärr finns inget sådant sällskap, inte vad jag lyckats googla?

Men jag snubblade i sökandet kring detta på en eminent filmsnutt, den handlar visserligen om hur man som båtägare navigerar* sig in i hamnen.)
Knappast nåt bekymmer för tillfälliga besökare UTAN EGEN BÅT, självklart inte, men kanske ändå ett led i att se och förstå lotshamnens detaljer?
Har länkat så att filmsnutten börjar en bit in i filmen, i just startscenen på sydkurs omnämns vad jag begriper den ena av de två målade enslinjerna helt hastigt. (Bägge två paren fläckar som utgör två olika enslinjer är målade på direkt på berget, lågt placerade och därför tyvärr också oftast dolda av besökande båtar.)
*) Hmm... angör, lägger till, följer enslinjer, letar sig in, what ever?
(Toaen/Thallatha brukar gå igång på ordet "angör", men kanske kan vi utelämna definitionsfrågan här i just denna tråd. Tror alla ändå fattar vad som menas?;-)

Redigerad av Thomas-1
  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tistlarna är ett trevligt ställe som jag gärna återkommer. 

 

Fyren på Tistlarna är ju en av våra angöringsfyrar, som hjälpte fartygen att angöra land.

 

En sak som förvånar mig är att man kallar det inloppet för det Nordöstra i filmen. För mig är det det NORDVÄSTRA inloppet till hamnen på Tistlarna.

 

Det finns ett inlopp i Nord ost, som är lurigare än det som visades på filmen. Även det med målade ensemärke - har jag för mig. SXK-Väst har en skiss på de två inloppen till Tistlarnas hamn i åtminstone sin gamla publikation om västkustens naturhamnar. Själv har jag aldrig gått den nordöstra, utan går alltid in i det nordvästra inloppet när jag anlöper hamnen.

 

Har nog alla gånger utan en lagt till på den lilla ön i norr och rott över med "dingen".

 

Sådana här trådar är riktigt bedövliga. Nu har jag fått en sån fruktansvärd lust att segla till Tistlarna och dessutom gav min seglats för ca tre veckor sen från Klagshamn till Kungshamn mig en sån fruktansvärd lust att besöka Hallands Väderö.  :D

 

Tommy

 

som just nu lider i det värsta skitväder som har varit på länge.

 

30 grader och en obarmhärtig sol. :angry: 

 

Dessutom i de östra tassemarkerna - 50 mil från västkusten

 

Tacke vet  jag när det är 15 grader, lite regn och blåser 8-12 m/sek - gärna 15, :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...