Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Anna-Karin_Lundberg

Regnkläder/seglarställ som håller vad de lovar, vad ska jag välja för märke?

Rekommendera Poster

Hej, jag gissar att den här frågan hör hemma på den här avdelningen. Jag behöver ett bra regnställ men de jag hittills köpt håller inte regnet ute. Jag seglar inte så värst mycket, behöver det mest för att hålla mig torr när jag jobbar i trädgården eller går i skogen med hundarna när det regnar, men ni som hänger här borde ju veta en del om vattentäta kläder?

 

Jag kan gärna betala mer om jag bara vet att jag får något bra. Jag är inte alls intresserad av att betala extra för ett särskilt varumärke - om det inte betyder att det verkligen är ett bra regnställ.

 

Det får gärna andras eller vara ventilerat och ska förstås tåla lite mer slitage än vad som kanske krävs av "vanliga seglarkläder". Och så ska det hålla regnet på utsidan! Nån som har förslag? Jag har letat på nätet och det kommer ju upp mängder med olika märken och olika prisklasser förstås och ju mer jag läser ju mer förvirrad blir jag. Jag tänker "jag köper det dyraste så vet jag att det funkar" men tyvärr verkar det inte vara så enkelt. Tacksam för era erfarenheter!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skulle inte satsa på ett seglarställ för detta; de är ingen höjdare att promenera eller jobba i trädgården i är min erfarenhet. De är lite klumpiga med sina höga kragar etc.

Jag skulle istället försöka hitta ett ställ avsett för just promenader och liknande, de brukar ha förstärkningarna på rätt ställe och andas bättre än seglarställen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om priset är oväsentligt som det eventuellt är i detta fall, så gå på kända märken som Helly Hansen, Musto, Henri Loyd, Douglas Gill, Sail Racing med flera. Välj deras serie som kan heta "Ocean eller off shore".

Du får garanterat ett slitstark regnställ som håller vattnet på utsidan. Ofta är de fordrade med GoreTex i stället för Vettex som det kan vara på vissa andra regnställ.

Även de kända märkena har enklare modeller som kan heta "coastal series" eller liknande, så namnet är inte allt, även priset har betydelse.

Se upp så det inte är inbygda livselar, då blir de extra tungt att bära och de behövs sällan i skogen eller trädgården.

Men tänk på att detta är tunga kläder som ska klara skyfall och hagel i flera timmar. En tripp in på exempelvis Naturkompaniet och en jacka för 4-5 tusen  från exempelvis Arcteryx så väger den bara bråkdelen och är eventuellt mer lämpad för trädgården.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kolla på yrkeskläder, hittade en lista med länkar som jag klistrade in.

  • Björnkläder Björnkläders motto ”Hålla längst” -Arbetskläder som har flera plagg som är Öko-tex-certifierade.
  • Blåkläder Blåkläder vänder sig till dig som inte nöjer dig med billigt slit och släng utan letar efter funtion och kvalitet.
  • CAT Caterpillars skyddsskor är framtagna med genomgående hög kvalitet. CAT Workwear är plagg både för arbete och fritid.
  • Helly Hansen 130 år sedan kapten Helly Juell Hansen började tillverka vattentäta kläder för sjömän. Sedan dess Helly Hansen har varit en pionjär i utvecklingen av högkvalitativa skyddande tekniska kläder för arbete och fritid. Vår erfarenhet och kompetens ger oss möjl
  • Jobman Jobmans produkter riktar sig till professionella yrkesmän. Funktionella och moderna arbetskläder.
  • Projob Projobs arbetskläders ledord ergonomi, funktion och kvalitet.
  • She Worker Wear
  • Snickers Snickers Workwear tillverkar arbetskläder för hantverkare som vill ha det allra bästa i fråga om arbetssäkerhet, skydd och funktion.
  • Texstar Profil-arbetskläder som både har rätt look och känsla och samtidigt är praktiska och funktionella.
  • Tonilee Tonilee utvecklar och tillverkar idag ett starkt sortiment av yrkeskläder.
  • Tranemo Tranemo Workwear designar, tillverkar och säljer högkvalitativa och profilerade arbets- och skyddskläder för den europeiska marknaden. Vi vill med våra arbetskläder skapa yrkesstolthet och förebygga allvarliga skador på arbetsplatser runt om i Europa.

Yrkeskläder är oftast billigare än båtkläder eftersom allt som heter något med båt är dyrt.

 

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För att gå i skogen/fjällen/alperna föredrar jag en regncape av kraftigare modell, mycket luftigare än regnställ. Brukar kosta runt 250:-

Naturligtvis odugligt på sjön där det blåser.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag köpte en jacka på en brädgård… mer av en slump. Märket var BLÅKLÄDER.

Riktigt bra. Håller för slitage. Andas inte som mina bästa jackor med G-eT-x men okej.

Och priset saknade en nolla på slutet så då kan jag bortse från andas-funktionen!

 

Jag gör för övrigt ett enkelt test när jag köper jacka. Okej… jag vet att man kan impregnera yttertyget mer än standard men i alla fall… jag ber att få ett glas vatten. Sedan kupar jag armen så det blir som en liten skål. Lägger i en matsked vatten och avvaktar 20 sekunder.

 

De jackor som i stort sett inte absorberar något är okej i mitt test. De som absorberar hälften är strukna på listan - eftersom då går jag omkring med ett tungt vatten i jackan till ingen nytta även om membran hindrar att jag blir blöt? 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För min del måste ett regnställ andas om jag ska kunna ha det när jag är det minsta aktiv. Och andas bra dessutom, annars blir det väldigt blött på insidan. Men det beror säkert på hur varm man blir, vilka aktiviteter man ska ha det till och hur mycket man svettas. Och det vet nog bara du.

 

Tänk också på att med ett ställ som andas kan du bli fuktig om du sitter t.ex på en blöt bänk. Vattenånga kommer då in och blöter ner i stället för att släppas ut eftersom det är fuktigare på bänken (högre ångtryck). Så ska du sitta mycket eller stå mycket på knäna t.ex i trädgården, bör du ha vattentäta förstärkningar på dom ställena. Eller ha ett par byxor som inte andas, typ galon. Jackan kan fortfarande vara en som andas.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Åh, tack för alla svar! Bra åsikter! Låter smart med "galonisar" som byxor och så kanske en "finare" jacka. Jag har tittat runt lite på länkarna Mackey skickade och det finns ju lösa byxben "holkar" i galon man man kanske kan dra ovanpå när det är drags för trädgårdsarbete då ju benen blir mer utsatta både för jord, lera och slitage.

 

Jag blir varm och svettig i regnkläder, men de jag haft som ska andas har inte gjort det, i alla fall inte så jag har märkt det. Då måste jag istället knäppa upp jackan och då blir man regnblöt istället.

 

Vi får se vad det blir, tack för ert engagemang!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett "vanligt fel" vid användning av Goretexplagg är att ha bomulls-Tshirt närmast kroppen. Bomull binder fukten och då fungerar inte membranen som de ska. Använd fukttransporterande sportunderställ istället så blir det torrare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med Lintott här ovan, ett G-Tex ställ bygger på att ånga obehindrat kan föras från kroppen genom att membran i jackan. Så fort jag har bytt någon av plaggen under jackan mot bomull är det kört. Det är kört även på hösten när jag har fleecetröjan på, den är för tjock. Ibland när jag fryser har jag en tunn flytväst under en stor bred jacka… nej, där kommer ingen ånga att pysa ut! Det är mest för att vara säker på att vatten inte ska komma in som jag satsar på jackor med membran då. Softshell funkar bättre ibland eftersom det membranet inte "klarar" så mycket regn = släpper lättare ut fukt...

 

För mig innebär detta att jag har tighta tunna jackor när jag jobbar ( kappseglar ) och tjocka otympliga jackor när jag sitter stilla med familjen och bara glider ( den jackan är ev utan membran eftersom det ändå inte funkar så bra? )

 

Det jag brukar skriva är att ett par ordentliga stövlar med membran är ovärderliga på sjön!

Varma, läcker inte och har oftast ett riktigt bra grepp på plastbåten och på klipporna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...