Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Anna-Karin_Lundberg

Hjälp mig laga och måla min roddbåt i glasfiber

Rekommendera Poster

Tar upp ännu en applåd för som synes en båt renoverad till nyskick.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)

Gjorde sista monteringen av tofter och lite annat idag och fick lite feeling och gjorde ett par mahognylister som lite dekor på relingen. ursäkta om jag kanske stulit en liten bit av din tråd Anna-Karin men hoppas det är lugnt  ;)

post-53475-0-56442600-1404413493_thumb.jpg

Redigerad av Gedda

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Först: Tack för ditt inlägg, Forgus31, vilken komplimang.  :rolleyes: 

Och Gedda, det är så man håller en tråd levande och intressant, du gör ju samma som jag och jag tänker att andra som letar efter råd och läser får hjälp av vad vi har berättat här.

 

Men nu kommer äntligen en fortsättning. Efter att båten målades grå och blev så himla fin så skulle jag sanda i färgen... Det gick så där. 

Jag målade första varvet och lät det torka, målade ett andra varv men insåg att jag genast måste strö sand över för att färgen inte skulle hinna "skinna sig". På vissa ställen fastnade sanden inte så bra, jag var för långsam trots att jag bara målade en bit och sen sandade. Öste på mer sand och "klappade" in i färgen. På vissa ställen blev det målat "omlott" och där blev det då sandat i två lager, så jag försökte att inte låta den nylagda färgen möta den just påmålade och sandade. Så där blev istället glipor där sand inte fastnade. När jag var klar kände jag mig lite moloken - min fina, blanka båt...

 

Nästa dag sopade jag bort överflödig färg och försökte fylla i färg och sand i gliporna, där det bara var lite sand målade jag ett andra varv och sandade. Det såg sen ännu värre ut. Jag sopade igen och blåste noga bort all lös sand med hudfönen, bra sprutt i den. Och så målade jag ett lager så tunt jag kunde ovanpå alltihop för att sanden skulle "bäddas in" och dessutom få samma färg som resten av det grå. Det blev flammigt men såg bättre ut.

 

Under tiden målades tofterna, jag skippade roller utan använde bara lackpensel och det gick rätt bra, men det blev luftbubblor i färgen trots att jag försökte stryka långsamt och inte dutta så mycket. Slipade och målade igen, tills färgen tog slut. Till sista målningen så blev det lite färg kvar, snål som jag är ville jag använda upp den och målade ett tredje varv på botten i båten. Jag ångrade mig när jag målat tre fyra penseldrag, men då var det ju så dags... Förstås räckte inte färgen till hela botten.

 

Det har varit fortsatt ostadigt väder med sol på morgonen och skurar på eftermiddagen därför tog det sin tid att få tillfällen till att måla. Att jag har haft tid till båten är för att jag haft valpar hemma och därför bara jobbat korta dagar. Valparna tog ju sin tid också, men nu är valparna levererade och jag jobbar hela dagar igen, ännu svårare att få tid till båten då.

 

Så kom jag i alla fall iväg till Biltema och köpte mer färg. Målade hela botten igår och det blev bra! Nu är båten färdigmålad på insidan! Tofterna ska fästas på sina platser, jag tänkte faktiskt limma dem istället för att borra hål och fästa med skruv  som det var innan. Sen ska båten vändas och så börjar jag om hela proceduren fast på utsidan.

 

Målat och sandat.

post-104807-0-27812100-1405059939_thumb.jpg

 

Sand täcker nymålade ytan.

post-104807-0-01534700-1405059983_thumb.jpg

 

Färgen har torkad, lös sand är bortblåst och det är glipor och ojämnt.

post-104807-0-41953500-1405060036_thumb.jpg

 

Fan vad fult! Det är målat ovanpå sanden men det blev väldigt ojämnt och flammigt. Snyft, min fina båt!

post-104807-0-16646300-1405060115_thumb.jpg

 

Så här ser det ut idag!

post-104807-0-03881500-1405059254_thumb.jpg

 

post-104807-0-98171700-1405059280_thumb.jpg

 

Ytan i förtoften ser ut så här, den är sandad men bara målad ett varv ovanpå sanden för att få den tillräckligt sträv. Här hoppar hundarna upp i båten och det är viktigt att de får fäste. I resten av båten blev sanden målad två varv och därför mer inbäddad och lite lika sandig, men jämnade i färgen och snyggare. Lättare att hålla rent då också tänker jag.

post-104807-0-99872900-1405059312_thumb.jpg

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jättefint! Snart sjösättningsdax?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ett tag sen jag skrev här, jag har haft fullt upp med annat så jag har bara kommit vidare genom att vända båten. Nu är det mitt i sommaren och jag har mycket att stå i, men det kliar i fingrarna att få fortsätta. Jag ska slipa hela utsidan och så jag ser hur mycket skador det är i skrovet.

post-104807-0-07220500-1406352240_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bravo, bra jobbat!

Snyggt tycker jag.

 

Tips. Mät upp var nuvarande bottenfärgen är målad, för den försvinner när du slipar?

Själv missade jag det och vart tvungen att sjösätta för att få till nya mått...

 

Förresten, det finns ju bottenfärg som är snarlik den vita/ljusa färgen du antagligen målar med?

Kan vara snyggt att inte ha mörk färg?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra tips att mäta nu medan det finns en kant att mäta till.

Jag har ännu inte bestämt vad jag ska använda för färg på utsidan, hade tänkt använda samma "benvita" som på insidan - men vet nu att den inte ska användas mot vatten.

Jag tycker det skulle vara fint med vita fribord och svart bottenfärg med ett rött band som vattenlinje, men vi får se om jag klarar det. Lättast är förstås att köra samma färg på hela utsidan. Det är trots allt en roddbåt och ingen segelbåt...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...