Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
albino

Verktyg

Rekommendera Poster

Hej! Har precis köpt en trä-snipa som nu ska bli fin inför sommaren. Har surfat runt på forumet för att hitta tips på vilka verktyg som kan behövas vid upprustningen, har dock inte lyckats hitta någon tråd som passar. Så vad säger ni, vad är absolut nödvändigt att ha i verktygsväg? Vad är bra att ha? Vad är kul att ha? Tipsa gärna om bra ställen att köpa dessa verktyg på också! Tack på förhand!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det beror en hel del på vad du ska renovera......antar att det är i första hans träbiten som är aktuell här, isåfall är det ju absolut nödvändigt men en lackskrapa. Bra att ha är en slipmaskin, borste, mejslar, trasor m.m Kul att ha är en snäll kompis som gör jobbet åt en medans man sippar på en öl och bara tittar på :lol: Biltema är det iaf billigt med verktyg, bra låter jag vara osagt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Värmepistol och skrapa kan nog inte heller vara helt dumt om du skall ta bort den gamla lacken i grova drag innan du slipar, för det finns roligare saker än och slipa :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du inte behöver skrapa, dvs om lacken sitter fast och inte är sprucken, så räcker det att mattslipa och fernissa två nya lager. Då är det bra med en korkkloss, våtslippapper 240 eller 320, lite vatten, trasor, T-sprit, fernissa och en bra pensel. Använd inte en skakslip, den repar mer än den slipar. Vill du använda maskin för att du har stora jämna ytor är det bättre med en excenterslip. Jag brukar använda 400-papper. Och en dammsugare måste du nog ha. Lite skruvmejslar för att kunna skruva bort/dit beslag. Tändstiftnyckel om du har bensinmotor så du kan byta tändstiftet. Ringnycklar är bra också, men inte nödvändigt. Skelettspruta till limtuber. Stålspacklar om du skall spackla något. Brukar hon vara tät vid sjösättning? Annars kan ett par 220 V länspumpar vara en mycket bra investering, speciellt om hon legat på land några år, så att hon håller sig flytande tills hon svällt igen. ...som sagt, vad tänkte du göra...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bara lite angående om skrapor,försök få tag gamla trekantskrapor,är nästan som att hyvla med dom när dom är slipade.Nya skrapor mest bara gnisslar o skriker.En liten slipmaskin (smärgel)till skraporna,är oxå bra att ha,för mycke slipande blir det.Köp så hög kvalitet på maskiner du har råd med,ja lovar,det blir mycke roligare då. Kul att ha..??Ja,allt som som väsnas,ruskar,skakar o har en motor,får gärna går på bensin... Lycka till!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för snabba svar! Då båten ska sjösättas tidigare än planerat, så får fokus på årets fixande läggas på det som är mest nödvändigt. Räknar med att det blir en hel del slipande och skrapande helt enkelt. Får spara den riktiga energin till nästa säsong, tanken är i varje fall att hon ska bli riktigt fin en dag. Båten ska enligt den tidigare ägaren vara ganska tät och det sitter en ordentlig länspump i den. Motorn bör funka ok, räknar väl med en del skruvande och lite service på den också. Är en Albin 040 bensin, får nog köpa en paddel. Hon låg i vattnet fram till i höstas, så hon borde väl förhoppningsvis inte sjunka till botten om pumpen bara gör sitt jobb. Har engagerat ett gäng kompisar som ska hjälpa till, men de kommer dessvärre nog hjälpa till mer med ölen än med slipandet...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...