Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
tobbo166

Ultimata kabelgenomföringen genom däck

Rekommendera Poster

Hej!

Letar med ljus och lykta efter den kabelgenomföringsmetod/utrustning som är allra bäst, dvs den som höger sig en nivå högre än de övriga varianter som finns, och sticker ut som vinnaren. För sandwichlaminerat däck, ej balsa utan skum i (Albin Ballad 1974).

 

Jag har två st 6 mm2 kablar som ska igenom, helst med bara en kabelgenomföring. Lutar åt denna:

http://www.elvabro.se/#DÄCKSGENOMFÖRING FÖR KABLAR

 

Men fick även rådet att använda denna:

http://www.marinaman.se/kabelgenomforing-svanhals-p-5973-c-471.aspx

Extremt dyr metallbit?! Får kolla konkurrensen. Den verkar vettigare för två stackars kablar. Medan elvabros är mer motiverad vid masten tex, där vi ska ha allsköns kablar.

Men i bilderna används sikaflex. Se:

http://www.elvabro.se/exempel/batar/albin85.htm

Kan man lita på att det är tätt i evigheter om man använder sikaflex tex när man skruvar i en träskruv i ett sandwichlaminerat däck? Eller bör man använda epoxy? Vad för slags epoxy ska jag köpa, är det något man blandar ihop själv eller 1-komponents? Gucka nämns i trådar, vad är det? Enligt google är det mat.

 

Jag fattar det som att man även om man använder modellerna ovan, måste borra ett större hål än mojängen/kabeln kräver och sen fylla med epoxy och sen borra mindre hål för själva genomföringen, för att inte få fukt in i laminatet väl?! Duger det verkligen med sikaflex?

 

Idiotfrågor till viss del men är f.d. träbåtsägare. Plast är ett vitt fält, har MYCKET att lära! Tacksam för svar!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gucka är ett slangord för Sikaflex och liknande gummiartade tätningsmassor.

Sikaflex 292 är ett beprövat tätningsmedel som också är godkänt under vattenlinjen. Kölar t.ex tätas med sånt.

En skruv tätad i gängan och med överflödet som blir en packning med krage anses nog som tätt. Skruvar du ett kvartsvarv eller drar åt är du kanske inte helt säker längre då tätningen släppt. För att vara säker, lossa helt och gör om tätningen igen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För mer parmanenta genomföringar av enstaka kablar brukar jag använda en typ av ventil som jag fyller med Sika.

Nu fungerar det varken att klistra in vanliga länkar eller att markera ett ord och klistra in en länk kopplad till det ordet så jag säger:

Kolla på Artikelnr 2136 på Seasea.se så förstår du vilken jag menar. Denna gör också att kabeln ligger ner över däcket på ett bra sätt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det enklaste, billigaste och ofta bästa är att använda slangnipplar. Dessa finns i dimensioner från 12 till 50 mm, mässing, förnicklat, plast, rostfritt. Raka och vinklade. I däck sätter man ett gängat rör, plast, mässing eller rostfritt. Eller en bordgenomföring. Kablarna tätas i slangnippeln med MS Polymer (Sika är förra seklet) + ev vulktejp. Vill man ha mekanisk skydd av kablarna tar man en smidig slang.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har använt Cabelport (Den du lutar åt) i fem säsonger och varit nöjd hittils. Den är väldigt smidig om man som jag behöver ta bort eller sätta dit kablarna när man mastar på och av. Genomföringen tar dessutom många kablar.

Skall genomföringen vara permanent finns säkert bättre metoder.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du nu verkligen är ute efter den ultimata kabelgenomföringen så föreslår jag att du tittar in på http://www.roxtec.com som är världsledande inom detta. Kanske lite overkill men som sagt ultimat ja.

 

/Jonas

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hade det bara varit 1 x 6 mm2 kabel hade jag ju kunnat använda:

http://www.seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=5435

Men det är 2 x 6 mm2 som inte heller sitter ihop (lösa). Jag funderar därför på att lägga dem i en slang som någon föreslog, skydd mot skav dessutom. Minsta möjliga som båda för plats i. Mäta diametern på den, och sedan en sån här genomföring?:

http://www.hjertmans.se/article/kabelgenomforing-max-16mm

Lite sikaflex ovan på så det inte sipprar ner mellan kabel och gummi? Kan jag helt skippa epoxy, jobbigt att arbeta med!?

Masten blir det elvabros lösning helt klart. PS Polymer - Har just köpt en hel tub sikaflex på Biltema, duger på gamla båten? Men nästa gång såklart!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

PS Polymer. Tack för tipset!

Torkar den ihop i tubmynningen lika effektivt som sikan?

Hur vet man om den är bra. Vänta i trettio år igen eller nästa sekel?

Vår båt är 35 år och den börjar kännas väl testad och då vill man ju inte att några material börjar ge upp i limningen. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Brattberg finns också, företaget som ursprungligen utvecklade den moderna kabelgenomföringstekniken och snäppet bättre än roxtec (marginellt dock). Båda dessa tillverkares genomföringar används i svåra och tuffa miljöer. Brattberg är dessutom stora ute på oljeriggar där vissa av dessa genomföringar är monterade under vatten med höga krav på trycktålighet och täthet. De används dessutom vid genomföringar i brandskott och har hög brandsäkerhetsklassning.

 

Dyra, men väljer du någon av dessa behöver du aldrig oroa dig för att de börjar läcka, se bara till att du förstår hur de ska monteras. Behöver du hjälp kan både roxtec och brattberg visa hur de ska monteras om du besöker dem i Karlskrona respektive Lyckeåborg.

 

Fördelen med dessa är dessutom att du enkelt kan lägga till och ta bort kablar utan att behöva ta bort stelnat tätningsmassa och kludda med att få det tätt igen.

 

Egentligen kanske både brattberg och roxtec är overkill så det stänker om det. Genomföringarnas täthet, trycktålighet samt brandsäkerhet är så hög att det troligen blir din båt som ger upp långt innan genomföringen gör det. Men du frågade om den ultimata lösningen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På min nuvarande båt har jag den genomföringen som TS pekade på först.

http://www.elvabro.se/#DÄCKSGENOMFÖRING FÖR KABLAR

På en tidigare båt har jag haft SureThru

http://www.mitron.se/SURE-S/thru.html

Bägge helt ok.

Enkelt när man vill skarva kablarna under däcket.

Har haft vanliga däckkontakter på samtliga båtar - på lång sikt inte så bra.

post-945-1394237806,2863_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med om att MS-polymer, sk. modifierad silikon är bättre än det som oftast ,enas med SIKA (PU Poly urethane) Den stora skillnaden är att MS är UV resistent och förblir mer flexibelt. Sen är ju Sika ett varumärke och dom marknadsför en mängd olika typer av elastomerer, tex. MS-polymerer.

Epoxy, blir definitivt tätt i sig, frågan är hur det fäster mot övrigt material. Även här finns modernare täta lim som MMA- modifierade akryl-lim, som garanterat fäster. Det finns åxå 2-komponent PU- lim som föblir flexibla.

Det är osannolikt att epoxyn fäster helt bra mot kabeln, vilket gör att vatten kommer att krupa in mellan kabel och epoxy, trots att det blir i det närmaste difussionstätt.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På segelbåten hade jag SureThru. Alla kablar från masten fick plats: Antenn, vindmätare, topplanterna, däckbelysning osv. Tätt när vattnet sköljde över och lätt att ta bort vid avmastningen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...