Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
happysix

Tråden om mätinstrumentet MEGGER

Rekommendera Poster

Thomas-1 har koll, bra skrivet! Det enklaste är att ta en CEE-kontakt, samma som på landstolpen, lägga ihop fas/nolla, dra ut en sladd därifrån samt en från jord. Koppla sladdarna till meggern. Sen kan man riskfritt kolla med alla apparater tillslagna. Det fina är att även anslutningskabeln blr kollad.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men detta med meggning för undersökande av isolation vid driftspännings-styrkor är måhända litet av ett sidospår vad gäller koll av korrosions-förhållanden? Förstahandsvalet är kanske att kolla de galvaniska potentialerna om zinkätandet verkar ungefär normalt för galvanisk korrosion till skillnad mot elektrolytisk hetsätning? [Man kan inte slänga i vilken banankontakt som helst i vattnet för att jorda multimetern vid DC-mätning, dess ospecificerade metaller kan ju bilda ett batteri som förvränger mätningen. Istället används en rätt dyr referenselektrod enligt AlfaAlfa:s utmärkta inlägg tidigare. Upprepar härmed ALFAALFA:S LÄNK varifrån bildens högerdel är snodd, läs gärna det klickbara quizets frågor för närmare detaljer.]

Själv ser jag detta som analogt med att mäta djupet på en brunn, var ligger egentligen marknivån som alla siffror utgår ifrån? Den dyra referenselektroden fastställer potentialmässigt en sådan marknivå - så gott praktiskt möjligt - som noll volt enligt bildens vänsterdel. Brunnens djup/spänning (eller höjd för den delen, liknelsen haltar tyvärr betänkligt ;) kan nu mätas med en enkel multimeter utifrån denna kända potentials referensnivå.

[Haha, börjar redan fundera på hemmagjorda fusk-referenselektroder, inte som absolut referens men skapligt fungerande som en relativ. Exempelvis koppar ligger jäkligt nära nollnivån, bara 0,02 volt skiljer. Kanske ett kopparrör ansluten till multimetern ovan vatten/elektrolyt-ytan skulle funka för hemmabruk? Dess ytarea alltid lika djupt doppad vid olika mätningar, sen adderar/subtraherar man några bråkdels volt efter egen erfarenhet av hemma-prototypens felvisning för att relatera till den verkliga noll-/marknivån, och får på så sätt ett billigt men bra sätt att upptäcka åtminstone förändringar??]

post-10006646-1394237745,2189_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ag är inte det silver?

Kanske kan löda på ett silvermynt i änden på en kabel så haver man sig en elektrod.

Eller en av silverknivarna i arvgotset de har fördelen att ha formen av en elektrod.

Fråga är om man ska behålla den plana ytan eller slipa till den som en mätsticka?

http://www.alibaba.com/product-free/11907923/Ag_AgCl_Reference_Electrodes_for_Cathodic.html

 

Här ovan läste jag att det är 99,9%Ag i elektroden.

 

Fast sen behöver man mätvärdena också.

Dessa har jag ej hittan än.

Sökandet fortsätter.:-D

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

http://www.tradera.com/item/340198/197773231/kyoritsu-isolationsprovare-3301-ej-komplett-

 

Såg att på Tradera säljs en Megger. Kanske passar någon intresserad?

 

Min Megger av äldre typ har jag använt för att mäta ut felaktig skadad jordkabel till yttre elbelysning. Ett fel som inte gick att mäta med vanlig Ohmmeter trots proppen gick efter en stund.

Meggern med sin högre mätspänning hittade läckande kabeln enkelt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Happysix: Jo, min kopparrörs-metod vore billig men resultatet nog därefter? Men nåt får man ha att klura på i vintermörkret. :) Egentligen skall väl den elektrolyt/vatten-exponerade testprobens ytarea inte spela nån större roll så länge ingen ström tas ut. Och multimetern drar väldigt lite ström så detta med storlek blir inte så kritiskt?

Hittade en annan index-volttabell längs ner HÄR, baserad på guld/platina som nollvolts-referens. Om SXK:s tabell i bilden tidigare vore baserad på rent silver borde koppar i den tabellen hamnat på -0,2V istället för +0,02V om jag läser denna länkens tabell rätt? Märkligt, kanske olika elektrolyter som påverkar trots den minimala mätströmmen??

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Äntligen kommer silverljusstakarna till användning! Annars är ju en tanke att installera en kopparplatta som används till 230V-centralen enl tidigare beskrivningar. Samma platta kan ju användas som referens elektrod både för att mäta felspänning mot landjord eller galvanisera spänningar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag måsste tyvärr forsätta att vara tråkig här.........eller var jag oträvlig.?

En elanläggning vill ALLTID ha läckströmmar; i kablar och apparater. 

Det är dessa läckströmmar vi har problem med, i 12(24) V anläggningen och i 230 V-anläggningen, EVEN om anläggningen har hög (god) isolationsresistans.

Hur mäter vi dessa strömmar då?

Ja, INTE med en ohm-meter (typ MEGGER).

I en  anleggning kan resultatet de de kapacitiva värden mätas med et mA-meter, men den mätningen måsste sättas upp som Delta I (sumström); med alla förbrukare i drift.

I en mindre båt är det antagligen apparatus som förorsakar största delen kapacitiva läckströmmar. Man får då Delta-I mäta varje apparat för att hitta värsta syndaren., och vurdera om den skal bytas ut med någon bättre.......

Laddare, generatorer och kylkompressorer är exempel på apparatus som har stor driftstid.

Elektro-mättecknik är komplisert.. Överlåt det til en fackmann.

Vad skall jag då med en isolationstästare till? Jo, mäta M-ohm. OK, det, men ni måsste INTE megga mot apparatus. Det blir bara dyra havarier ;-) Megga bara kablar.

Isolationsmäta med multimeter och låg spenning då? Tja, tryggara för utrustningen, men helt värdelöst resutat.

Resistans eller kapacistans? Ja tack båda..........d.v.s. impedans.

Skal vi fortsätta denna disqus på maringuiden? Jag tycker inte det. I'm out.

post-10014925-1394237745,7713_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rör nu inte ihop kapacitans och resistans. Kablar ska ha hög isolation dvs likströmsresistans. Det kan man mäta med en megger eller isolationsprovare,men för lågspänning duger det bra med en multimeter med megohmskala.

För 230/400V kablar man missänker läckade är isolationsprovare bäst även om det ibland räcker med en multimeter.

Hög isolation ska ska även en bra kondensator ha, men den leder växelström samt samlar på  laddning vilket är  meningen. Ju mer desto högre kapacitans och frekvens.

Sk reaktans eller impedans är en helt annan sak än isolation. Hänvisar till växelströmläran för intresserade. De andra kan hoppa av där så blir de inte förvirrade.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jeg rör inte, provar bara att föränkla något här......................

Som du ser försöker jag bara minna om at det; i en fartyg som TS har; finns båda AC-anläggning och DC-anläggning. Inte bara kablar, men oxå apparater av olik sort och kvalitet.

Och, det är ju läckströmmar som TS vill ha kontroll över, ikke sant?

Läckström är summen av resitive och kapasitive värden. (+ några till). Punktum!!

Jag är el-ingeniör med nät-kontroll / styring som specialitet. Jag önskar inte annat enn att seja att denna diskussionen icke förer fram i detta forum.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

När proppen gick i belysningen i vårat område berodde det på läckage till marken i en skadad  jordkabel.

Belysningen gick på 230V AC.   Men problemet mättes upp med DC och en isolationsprovare vilken visade vilken kabelbit som läckte till marken. Hur annars mäta upp detta? AC mätning går ej vad jag vet. Och vad då för instrument?

 Kapacitans har du alltid mer eller mindre när du har ledningar som har ytor och olika avstånd däremellan.

Radio bygger på AC läckage ut i luften där en antenn kan liknas vid en utviken kondensator där ledarna ger ett magnetiskt sk M fält  och plattorna ett elektriskt fält sk E fält. (Maxwell på 1800talet) 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mr 2taktochel

Om jag förstått din frågeställning korrekt, så finns det instrument för att mäta upp jordfel utan att bryta och isolationsmäta. Som i fallet med din jordkabel som hade isolatonsfel/läckage till jord.

Instrumentet används ju på bl.a störrre fartyg där det kan vara svårt att stoppa vissa utrustningar för konventionell meggning i det fall man misstänker jordfel på en komponent.

Mätfrincipen kan använas på både enfas och trefas system. Mätprincipen är ju att man detekterar en osymmetri i den magnetiska fältbilden runt en kabel. Är det så att en apparat har ett jordfel så innebär detta att det går olika stora strömmar fram och tillbaka i ledarna. Detta i sin tur ger upphov till ett läckfält som kan detekteras med ett instrument väldigt likt en klassisk tångamperemeter, men den reagerar ner mot mA strömmar.

Som sagt, inte alltid så enkelt att använda, men ett alternativ när det är svårt eller omöjligt att stoppa en förbrukare!

http://www.tester.co.uk/kewtech-kew2434-leakage-clamp-meter

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fartyg har en kontinuerlig jordfelsmätning med larm. Det är ett riktigt detektivarbete att hitta jordfel även om 230 och 400V sidan är helt skilda. I det arbetet är en sk läckströmstång ovärderlig. Annars har ju meggern, spänningsprovaren och tångamperemetern varit fartygselektrikern/elmaskinistens bästa arbetskamrater.

När man tänker efter så borde man verkligen isolationsmäta sin landströmsanläggning med jämna mellanrum. Jag har inte haft landström men nu ska det kopplas in när risken för “lappmögel” minskar och presenningarna kan tas av. Så nu är en megger beställd.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den jag använde var en gammal engelsk megger (Evershed&Vignoles) jag fått av en fartygselektriker som gått i pension. 

Den är inget annat än en Mohm och ohmmmeter med möjlighet att mäta med hög spänning 500V. Vanliga multimetrar mäter med ca 9V batterier och klarar då inte överbrygga små läckor som visar sig med högre spänning pålagt.

Men som alla ohmmetrar mäter man med spänning och i synnerhet 230V borttagen för annars går de hädan vanligen omgående. I mitt fall var det ett antal kablar mellan olika kopplingdosor till utebelysning som då fick ringas in för att hitta den skadade kabelsnutten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...