Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
chriz

Skadegörelse och nedskräpning!

Rekommendera Poster

Hej,

Ja jag läste lite inlägg i forumet här under Miljö som faktiskt nu efter man har fått egna barn speciellt reagerar starkt på. Utan att säga vart jag har båten om jag inte redan har avslöjat det så kanske jag rent av trampar någon på tårna vad vet jag. Men jag ska försöka beskriva vad vi fick uppleva.

Jag har tre barn två grabbar (tvillingar) och en liten dotter som inte är speciellt gammla tanken jag hade när vi skaffade båt var att mina barn skulle få uppleva detta med vatten och båt samt ha respekt för havet. Det blev en kanon succe för hela familjen som i en båt måste arbeta ihop och där vi alla samlades på ett ställe.

På väg ut till den första favoritplatsen (alltid upptaget) så ser vi båtar som ligger längs med ön där vi tänkte se om det fanns ledig plats. En vanlig naturhamn med bra och lugn plats att ha riktigt mysigt på. Upptagen så klart. Så vi åker vidare och cirklar runt en bra bit och kommer tillbaka och är i närheten och ser att det faktiskt är ledigt!! kors i taket, högsässong och ledigt här ja så vi sätter kurs mot platsen vi gillar. Vi har varit på denna plats flera gånger tidigare .... när vi närmar oss så ser vi att det fortfarande ryker ifrån grillplatsen ... sopor överallt plasttallrikar muggar dass papper och hushållspapper ölburkar och annat skräp och bråte. Någon (ta inte illa upp ni som äger båttypen) öppen sportigare motorbåt med ett gäng yngre förmågor var det som poppade upp i skallen ... som hade grillat lite och sedan bestämt sig för att hastigt åka vidare utan att ta med sig av det som hade använts.

Ja vi tog fram en svart sopsäck och började plocka ihop skräp och annat mina barn springer där på hällen i sandaler av plast för att inte råka skära sig på något. Men inge rolig start på denna kväll. Så lite längre upp i skogsbrynet så hittar vi en gammal sovsäck med tillhörande kudde ett handtag till en såg ?

Tittar upp ja då har idioterna sågat i träden ovanför våra huvuden brytit av grenar lite hur som helst så det hängde stora trasiga partier av grenar lite här och där .. alltså vi pratar inte som ved nu utan snudd på skadegörelse om man nu kan kalla det det när vi befinner oss mitt på en ö. Men ja ni fattar kanske vart jag vill komma .. har man inte mer respekt än så här för den omgivning man befinner sig i då ska man fan inte ta sig hit heller.

Att få möjlighet att åka ut i Sveriges skärgård på det sätt man kan och få uppleva Sverige ifrån havet är helt sagolikt. Att då förstöra och skita ner som de hade gjort här det var nog bland det värsta jag har sett på mycket mycket länge.

Senare under kvällen så går jag på en av stockarna som ligger som bänk och ser att något inte riktigt står rätt till jajja men då har bladet ifrån sågen satts ner i den provisoriska bänken och där de har försökt såga sönder även den som någon har sågat och huggit till som har funnits där så länge jag kan minnas för att liva upp grillplatsen och ge alla en bättre plats att sitta.

Alltså jag blir så förbannad synd att jag inte kom på till platsen tidigare gud vette fan vad jag hade kunnat göra då ... Så ja nej jag är inte den som sitter och håller klaffen om ni vet den där magiska gränsen har passerats där en vettig person fattar, en mindre vettig person fattar en idiot hade fattat och det som skedde här är så lågt att inte ens Glocalnet hänger med ... där någonstans måste man säga ifrån.

 

Mvh

Christopher

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är tråkigt det där.

Man har ju från barnsben fått lära sig att man skall lämna de platser i skog och mark,och alla andra platser man befinner sig, minst lika fina när man lämnar dem som när man kom. Dvs det skall inte gå att se att du varit där. 

Jag kommer ihåg vid nåt tillfälle när vi använt engångsgrill och inte tagit ombord den direk pga att den var varm och sedan glömde den när vi gick, att vi gick tillbaka till platsen nästa helg bara för att hämta den utbrända grillen.

Eftersom du inte ens vågar tala om varifrån i Sveriges avlånga land du befinner dig är du starkt misstänkt för att vara Stockholmare. wink

Tommy Andersson

Kungshamn

i mellersta Bohuslän

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst MaxSchmeling

Vilken bra insändare och vilket jävla sätt!

Jag är precis som du; jag kan inte heller hålla käft om jag ser saker som passerar en gräns bortom allt sunt förnuft; det handlar om folk som snor handikapplatser, som skräpar ner och som är taskiga mot djur. Då jävlar!

Det finns så mycket folk som inte vågar ha en mening, som inte vågar säga till och som finner sig i all skit. De sitter hemma och muttrar om rättvisa, ordning och reda men när det kommer till skott så är de fega små möss.

Det där att våga och vilja ha en åsikt tror jag är viktigt för självrespekten. Vem försvarar annars en miljö som lider, en handikappad som inte kan parkera eller ett djur som inte är älskat.

What goes arround, comes arround - de får sitt; förr eller senare!

Låt oss hoppas att de på blocket.se hittar sin drömbåt som de betalar dyrt för; en Bayliner från 80-talet med alla skador övermålade.

Let´s hope!

post-10024382-1394237723,8512_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för din text och jag håller med helt och hållet, men man får betänka att vi båtfolk har inte varit så bra tidigare heller.

Såg en informationsfilm från Naturvårdsverket som fanns på 70 talet och där beskriver dom om att den omsorgsfulla båtägaren gör hål i båda ändar på ölburkar, konserver så att den sjunker ordentligt samt att man gräver ner sin soppåse under mossan under ett träd. Häpp hur var det tidigare?

Denna film kan ses även nu på båtmuseet i Näverkvarn.

Vi var inte bättre för men vi borde bli bättre i framtiden. Det är ju som det står på toaletten på Harstena. Vi har endast lånat naturen av våra barn och barnbarn.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Instämmer helt och fullt, både med att det var ett j... svineri och att man ska visa civilkurage och säga ifrån när något är fel. 

Jag har noterat att i de delar av skärgården (långt ifrån land) där vi rör oss mest sköter sig folk riktigt bra. Ju mer man närmar sig tätbebyggda kustområden, desto sämre blir det.  Antar att packet vill komma ut och börja festa om så fort som möjligt. Det är antagligen inte båtturen, skärgårdslivet och skönhetsupplevelserna som drar. Tycker mig också ha märkt att ju längre ut man kommer, desto fler trevliga personer träffar man. Därmed inte sagt att det inte kan finnas trevligt folk nära land. 

Mvh/Sea Maniac

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men Hallå Toaen

Citat: Eftersom du inte ens vågar tala om varifrån i Sveriges avlånga land du befinner dig är du starkt misstänkt för att vara Stockholmare.

Du får det att låta som om detta vore signifikant för Stockholmare!? Det hoppas jag inte att du menar.

Mvh

Håkan (Stockholm)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Haha jag ser ett battle på intågande :)

Nej jag är ifrån Uppsala, född och lever här ....

 

Mvh

Christopher

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo det är inte ovanligt att storstadsbor är lite mera hemliga av sig.

Om man skall uttrycka sig lite elak, så kan man lätt få den uppfttningen att många 08-bor helt säkert vet att de bor i världens centrum, och att de ryktesvis har hört talas om att det lär finns nåt odifinierat, ganska okänt område, i periferin.wink Jag har massvis med exempel.

Nu är jag inte elak, men dels bor jag på en turistort, som är nedlusad av turister 6/8 veckor under sommaren, och dels har jag barn och barnbarn inom 08-området och också en sommarstuga strax norr om Åkersberga.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror också att det stämmer att storstadsbor är lite mer hemliga av sig. Jag är själv Stockholmare och tror att en av anledningarna till att man gör det är beroende av att väldigt många gånger man nämner vart man är ifrån blir man plasserad i ett fack. Vilket inte är till det positiva, dvs. en nidbild över hur en storstadsbo måste vara. Emellanåt kan de vara ganska tröttsamt att hålla på att försvara vart man är ifrån om man nu kan uttrycka  sig så.

Jag har bott på lite olika ställen i vårt avlånga land och den inkompetente och dryge 08:an man ofta målas upp som tycker jag går att hitta precis vart man än kommer. Den enda som skiljer är dialekten wink

Nog om det, tycker TS inlägg var ett riktigt bra inlägg och jag förstår inte heller riktigt vad problemet är. Jag har aldrig riktigt förstått vad problemet med att hålla rent efter sig är? Inte heller att man måste gå lös på grenar och diverse saker. Det är förbannat tråkigt att komma till en plats som ser ut som skit och det är inte heler roligt att rensa upp efter andra.

Vore också intressant att se filmen från 70-talet från Naturvårdsverket eller vad tidigare skrivare sa. Tanken var väll god men synen har ju förändrats lite på hur man håller rent efter sig! (Vi får väll å andra sidan se vad vad folk 30-40 år fram i tiden tycker om vårt sätt vi tar hand om allt idag då!)



 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan det vara den här filmen???

Ja, på 60-talet var det faktiskt helt normalt att slänga skräp i naturen.

Engångsbestick och -tallrikar började komma allt mer och det var ju så praktiskt att man bara kunde lämna kvar allt och låta naturen sköta resten.

Ett litet tips från Pripps!

http://www.blur.se/2009/10/27/tips-fran-pripps-marstrandsregattan-1961/

In på 70-talet kom plastflaskan Rigello som var gjord för att slängas direkt i naturen. Den skulle vara nedbruten på ett år, men det funkade tyvärr inte. Jag hittade en så sent som för ett par år sedan...

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Burksanonnsen

http://www.soretro.se/blogg/wp-content/uploads/2009/11/tumblr_ksxvdiVCS51qzr7dro1_5001.jpg

Fast var det burkar av järnplåt. De rostar väl bort relativt snabbt!?

Glasflaskor och aluminiumburkar är väl värre.

 

Har ibland fundert på hur vissa människor tänker. 

Man kan lasta en bil med skräp, och köra ut på en skogsväg och lasta av skiten, när vi har återvinningsstationer. I den komunerna norr om Stockholm finns tex Hagbytippen med väl tilltagna öppettider 7 dar i veckan. http://www.sorab.se/index.asp?id=1&id2=1&page=avc_hagby Visserligen många besökare vid vissa tider men ändå. 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den där videon känns om inte allt annat en dagsaktuell, oerhört intressant däremot att se. Jag måste säga att jag gillar den dramaturgiska effekten med mörkare ljus de lägger på när de ska illustrera hur de kommer se ut om 20 år om folk fortsätter att slänga skräp på öarna!



 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo! Burkarna var av plåt men locken var av aluminium för att det skulle gå att riva upp öppningen. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej även locken var i plåt faktiskt.

Troligen hade man behövt ha offeranoder i burkarna för att de inte skulle rostasönder ananrs?

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst MaxSchmeling

SJ-färjan M/S Skåne på 60 och 70-talet; då världens största tågfärja och mitt andra hem och min pappas tjänsteställe. När taxfreebutiker och restauranger fournerades bars alla tomlådor, rubbet, ut på däck och slängdes i havet. I färjans turbulenta kölvatten seglade konsumtionssamhällets rester vidare mot solnedgången... Jag minns att man på den tiden inte på något sätt tyckte att det var underligt, inte bara det; det var faktiskt tillåtet.

Det finns massor av exempel på ovan.

post-10024382-1394237726,7915_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Från badviken på ön i Gbgs södra skärgård kunde man varje dag se hur personalen på Sessanlinjens båtar bar ut enorma mängder med kartonger som de slängde överbord.

När min pappa köpt en nytt kylskåp eller som en gång en kamin åkte vi ut med ekan och dumpade de gamla grejorna överbord.

Det ända försvar jag kan komma på idag är att vi förstod inte bättre!

 

/B

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Problemet är långt mycket värre i städerna men där har det gått så långt att ingen eller väldigt få bryr sig.

Det har blivit allmänt ok att slänga sopor brevid containrar om de är fulla,vilket stadens råttor gillar.

Och för alla som någon gång bott eller varit i de mindre bemedlades kvarter så kan ni inte undgått hur skräpigt det är sen sopnedkast vart igensvetsade för att bytas ut mot en sopstation som alltid är som en soptipp.

Detta är trendsättande.

Hela Sverige behöver städa!!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är lätt att tänka sig att det är unga spolingar utan bättre vätt. Men det kan nog var så att   svenskt båtliv har en hel del sopgubbar och käringar av betydligt äldre årgångar utan vare sig vett eller förnuft.



I Karlstad hotade en båtklubb med att säga upp sin soptunna om de - som alla andra - anmodades att sortera dem. Och stöd fick de av Jan-Olof Hallstensson, ordförande i Värmlands båtförbund som hade en tanke om en bojkott genom att lämna soporna kvar på öarna...



http://myrablogg.rodarummet.net/#post4

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...