Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
arvikaglava

Origokök

Rekommendera Poster

Efter att ha haft en Vega med gaskök har jag nu på ålderns höst gått ner i båtstorlek. Först till en Mustang Jr (som inte hade kök!) och nu till en J 17.  Augusta, som hon heter, har ett origokök,  Jag har tidigare i en H-båt haft ett liknande kök. Men, det nuvarabde tar en evig tid att koka upp vatten till kaffe för att inte tala om att koka potatis.  Jag minns inte att jag tyckte det i H-båten.

Nu min fråga: Blir  bränslebehållarna i ett origoköket sämre med tiden och lämnar inte så mycket energi längre eller har jag blivit bortskämd med gasköket?

Någon som vet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Prestandan är 1L på ca:10 minuter enligt tillverkaren.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

Bränslebehållarna blir inte sämre (effektmässigt) med tiden. Deras enda uppgift är att binda spritbränslet, som iofs har ett uselt energivärde. Det är i princip en stor burk med Rockwool.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej, vi hade origokök i vår förra båt. Märkte stor skillnad mellan Origonol  som bränsle och annat. Även när vi blandade i vatten för att minska sotning blev effekten sämre. Origonol verkade vara mer energirikt. Men det kanske du redan testat?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har du den äldre varianten så kan du se det uppsugande luddet i brännarna om du kikar ner i röret. Är viktigt att fylla på i tid, annars torkar och glöder ytan på luddet och man får sämre spritavdunstning genom sot. Man märker f.ö. att luddet glöder genom att det svider rejält i ögonen. Blir då också brandfarligt att fylla på. Jag brukar sen kratsa upp luddytan litet med en specialböjt gaffel, men numera har jag en liten fjädervåg som tankmätare och kan lätt undvika problemet helt.

Använder inte sämre bränslen än Origonol, Tenol eller möjligen T-röd för sotandets skull.

Mitt klarar uppkokning av 1 liter 20-gradigt vatten på 8 minuter, mathanteringen blir nog extra nyttig s.k. slowfood? ;-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för svar. Kanske det ligger något i att luddytan är sotig. Skall kolla senare. Jag har använt T.röd, men skall prova ädlare bränsle. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu gör jag ånyo regelbrottet att svara i gammal tråd. Men dessa trådar och mina svar är till för sådana som är som jag, det vill säga sådana som söker kunskap även i det som under åren skrivits här i Maringuiden. Läs inte det här, ni som är emot mitt regelbrott.

 

Det där med att luckra upp luddet är ju bra ( har jag aldrig tänkt på). Det kan vara vatten i burkarna också så man kan sätta burken/burkarna på tork då de känns tunga i tomt tillstånd.

Jag har endast positiv erfarenhet av Origoköken. Visst;  Optimusköket (fotogenkök) är snabbare och gasolköken är snabbare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Restaurangköket är bäst då får man det serverat direkt på tallriken.

  • Gilla 2

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Postad (redigerade)
7 timmar sedan skrev zurdu:

Nu gör jag ånyo regelbrottet att svara i gammal tråd. Men dessa trådar och mina svar är till för sådana som är som jag, det vill säga sådana som söker kunskap även i det som under åren skrivits här i Maringuiden. Läs inte det här, ni som är emot mitt regelbrott.

Så länge du tillför något nytt och intressant i gamla trådar är det möjligen okej, men...

 

Tänk på att du försvårar för de som har aktuella frågor att få svar genom att deras trådar sjunker som stenar.

 

Tillägg: Gör inte som jag just gjorde...

Svara inte på nya inlägg i gamla trådar, utan låt dem sjunka undan...

 

Mackey

Redigerad av Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
14 timmar sedan skrev zurdu:

Nu gör jag ånyo regelbrottet att svara i gammal tråd.

 

Jag kan glädja dig med att det inte finns en sådan regel. Reglerna här på MG innehåller endast 9 punkter och ingen av dem handlar om att lyfta äldre ämnen.

 

För övrigt vill jag tipsa om köket Primus Kinjia stove till mindre båtar. Gasolkök som går på mindre engångsflaskor. Smidigt och bra och kostar som ett Origo. Kräver ingen fast installation och kan lätt användas i sittbrunnen eller på klipporna.

 

N.N

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
2019-03-28 vid 17:00 skrev zurdu:

Nu gör jag ånyo regelbrottet att svara i gammal tråd.

 

Jag menade "oskrivna" regler. Uttryckte mig lite luddigt ovan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...