Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Skruvaren

Tändningsfrågor

Rekommendera Poster

Hej !

Behöver helt klart lära mig lite generella grunder:

- Vore tacksam att få länkar/tips/info på hur tändningen fungerar på en hyfsat modern (> 1990) & typisk (25-90) 2t resp 4t utombordare.  

- Är det nån större principiell skillnad på fabrikaten (Merc,Yam. Suz, Hnda, OMC..)?

- F.o.m (modellår) man kan hävda att 'brytarspetsarna' försvann ?

- Har alla 'brytarlösa' system en CDI-box eller finns det nån mellanting med 'pick-up' och mekanisk tändförskjutning ?

- Kontrollmäter man tändspolarna på samma sätt som på gamla hederliga spolar för bil ?

Tacksam för info !

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej, finns hundratals verkstadshandböcker HÄR. Exempelvis Mercury/Mariner använde 5 st olika system 1965-1989, alla beskrivna HÄR. En bra allmän beskrivning av olika tändsystems prestanda finns i DENNA mc-sajt (välj; motorteknik 89 kb). God läsning! :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Brytartändning försvann och ersattes av elektronisk tändning (oftast CDI-typ) på moppe/MC under sent 70- och tidigt 80-tal, ungefär detsamma gäller förmodligen de flesta motortyper men alla regler har sina undantag.

Brytarlösa system behöver inte ha en separat box för elektroniken, men någonstans har dom elektronik. Motorsågar och gräsklippare har det ofta inbyggt i samma enhet som tändspolen, och sedan sent 90-tal har det blivit vanligt på mopeder som annars oftast hade separata enheter. Angående tändförskjutning så finns det både (främst äldre) CDI-system med fast förtändning på alla varvtal och (generellt modernare) med automatisk ändring elektroniskt. Systemen med fast förtändning kan givetvis kombineras med mekanisk ändring med varvtalet, det har vi på många 80-talsbilar (en liten elektronikenhet från Bosch på ena innerskärmen och de klassiska mekaniska slungvikterna och vakuumklockan i fördelaren, men istället för brytaren sitter det en hallgivare som ger signal till elektroniken - det är dock inte CDI-tändning för att vara petig, det är system som jobbar med batterispänning och transistorer).

Förmodligen hittar man ingen motsvarande kombination av elektronik och mekanik i tändningen på småmotorer som utombordare, dom har fått gå med fast förtändning tills elektroniken var nog sofistikerad för att styra det - vinsterna uppvägde väl knappast kostnaderna och nackdelarna med avancerade mekaniska komponenter på grejer där bränsleekonomin inte är så petigt som på bilar. Dessutom spelar det mindre roll på motorer som alltid brukas med hård belastning så vinsterna är mindre i båtmotorn än i en bil.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket bra länk med verkstadshandböcker! Sällan man hittar så bra sidor..

Tackar för denna! smileyyes

Sorry för O.T.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...