Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
530DC

Galvanisk isolator

Rekommendera Poster

yes

Är den svår att använda? 

Farlig?

Om så vore.

Behövs behörighet?

Jag letade på youtube men hitta ingen där man testa Marina installationer.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, den är hur enkel som helst. Egentligen är det bara en resistansmätare men med högre spänning (500V för 230V installation). Sök på isolationsmätning! 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det KAN bero på annan båt men oftast inte.

Ledingen kommer från närmaste transfomatorstation som tar ner en högre spänning till 230/440V. Den står en bit bort, några hundra meter upp till några kilometer.

I den stationen är den gröngula ledningen ansluten till ena polen på transformatorn som man utsett till nolla. Dessutom är den ansluten till ett rejält jordbleck i marken under stationen. Så vid stationn så håller jorden 0V mot marken. Garanterat.

Ledningen går bort till båtklubben. Här kommer skillnaden mellan Sverige och utlandet; Marken mellan båtklubben och stationen är oftast urberg som isolerar bra. I andra länder är det mera fukt och jord i marken som leder bättre.

När du mäter jorden i samma ledning borta vid båtklubben så kan du mäta t ex 4V. Det beror på  någonting på vägen. En verkstad, restaurang, bostadshus eller vad som helst har något mindre fel i sin installation som läcker över til skyddsjorden som de också har skruvad i marken. (Det är oftast helt hopplöst att leta rätt på.) Eftersom marken inte leder bra bort till stationen så blir spänningen kvar. Felet beror på vad som råkar vara inkopplat. Till exempel; När restaurangen drar igång sin sina stekbord som har ett litet isolationsfel så stiger felspänningen och försvinner när de slår av. Eller när verkstan drar igång någon maskin.

4V är helt ofarligt för människor och känns inte om du tar på jordblecket. Ingenting som behöver åtgärdas normalt. (Det är inte heller enkelt att fixa, man kan leta ihjäl sig efter sådana problem). Men kan driva bra med ström genom t ex drev om man kopplar landströmmens jord till motorblocket på båten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...