Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
Ormen

Fästa kabel invändigt

Rekommendera Poster

Hej,

Hur fäster man en kabel invändigt  och så snyggt som möjligt men 'utanpåliggande' längs vertikala och horisontella ytor i en plastbåt?

Det gäller en 8 mm rundkabel från solpanelen som kommer utifrån in genom taket i ruffen. Den ska sen vidare ner i stuvfacket i sittbrunnen där regulatorn sitter. Det finns ju snygga kabelklämmor i vit plast som man skruvar men det är just borrandet jag vill undvika så långt som möjligt. Finns några smarta klämmor som går att limma (vilket lim?) och som sen sitter fast?

//Ormen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Smältlim kan funka, man kan limma fast fästen för buntband.

/u

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Billiga sorter av smältlim brukar fästa dåligt. Men man kan använda en liten klutt smältlim för tillfälligt fästa upp. Samtidigt limmar man brevid med ett sättlim (t ex esstack, finns som transparant).

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag brukar lägga VP-rör - hårda elektrikerrör. http://www.biltema.se/sv/Bygg/El/Fast-installation/VP-ror-44061/ 

De behöver inte klammras lika tätt som om man klammrar tex vanliga kablar. Med den yrkesskada som jag har är kanske 15 cm mellan fästpunkterna för långt isär för en 2x2,5 mm2 ledning, som är den vanligaste för fritidsbåtar.  http://www.hjertmans.se/webshop/artiklar/artiklar.asp?rubnr=895&artname=

Om jag kan fästa med buntband eller klamma så räcker det med 75 cm mellan klammorna. Går ju  också ofta att skjuta in på ställen där man inte annars kommer åt.

Använder en del flexslang också, ibland i kombination med VP-rör.  http://www.biltema.se/sv/Bygg/El/Fast-installation/Flexslang-35396/  Kan ju också va bra som extra skydd på grova batterikablar mm. Fast flexslangen vill jag klammra tätare än VP-rören.

Är det öppet förlagt och synligt är ju smältlim ett alternativ och det finns ju många typer av kabelkaneler som har självhäftande baksida om man vill ha det riktigt snyggt.  http://www.biltema.se/sv/Sok/?query=kabelkanal

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Denna har jag förgäves försökt fästa. Om man använder den självhäftningen släpper den inom en månad. Om man använder Sikaflex 291 kanske det håller 3 mån. http://www.jula.se/sjalvhaftande-kabelhallare-10-pk-008240

Denna fäster bra med Sikaflex men är ju inte så snygg-ger luftledning http://www.hellermanntyton.se/site/produkter/buntbandsfaesten/mb5a/151-28602

Denna  som ser lovande ut har jag hittat på conrads.se. 7 arbetsdagars leveranstid dock :-(

Ursäkta den hiskligt långa länken

http://www.conrad.se/KABELKL%c4MMA-SJ%c4LVH%c4FTANDE-9,6MM-NATURAL.htm?websale7=conrad-swe&pi=532312&Ctx=%7Bver%2F7%2Fver%7D%7Bst%2F3ec%2Fst%7D%7Bcmd%2F0%2Fcmd%7D%7Bm%2Fwebsale%2Fm%7D%7Bs%2Fconrad-swe%2Fs%7D%7Bl%2F01-aa%2Fl%7D%7Bsf%2F%3Cs1%3Ekabelkl%E4mma%3C%2Fs1%3E%2Fsf%7D%7Bp1%2Fc80ba40fb0270b5a1e99a3c18b6a4171%2Fp1%7D%7Bmd5%2F21447272523c39686c5162e78dec152c%2Fmd5%7D

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Får ibland små uppdrag att tex hänga upp lampor för barnen och en del andra. Förr brukade jag spänna kabeln ut till lampan mellan två speciella fästen. Sen kom de självhäftande kabelrännorna och jag gick allt mer över till dem. 

De brukar sitta som berget och är ibland nästan omöjliga att få bort.

Min äldsta dotter flyttade in i en nyproducerad lägenhet för några år sen. En dag hängde jag upp en kökslampa och la kabeln i en kabelkanal. När jag kom nästa dag hade sladden ramlat ner. Köpte en ny kanal och tvättade underlaget med rödsprit. Nästa dag hade sladden ramlat ner. Hur jag än försökte gick det aldrig att få kabelkanalen att sitta kvar.

Tror det var färgen taket var målad med som ställde till problemet.  Har montert exakt samma kanaler på andra ställen sen dess. Så vitt jag vet sitter de kvar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...