Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Rapid

Koppla 230V LED på 12V

Rekommendera Poster

Hur reagerar en LED-lampa som är tänkt för 230V om den kopplas på 12V DC? Är det helt kört, påverkas bara livslängden..? Alla tankar uppskattas!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan egentligen inte så mycket om elektromik, men eftersom jag inte har nått trevligare att göra just nu, så kan jag väl försöka ljuga ihop ett svar.

230 Volt är ju växelspänning.

En lysdiod är ju en elektronikkomponent som bara släpper fram ström i en riktning. Olika lydsdioder har olika framspänning. Röd lysdiod har jag för mig har 1,9 volt likström (DC), vit 3,3 volt och blå 3,6.

Om man bygger ihop en lyxdiodslampa för 230 Volt växelström (AC), så måste till nån form av drivdon, som anpassar spänningen till en nivå som lysdioderna i lampan klarar av.

Kopplar du in en lysdiodlampa fär 230 Volt AC på 12 Volt DC, så blir det nog som den gamle nattvakten på ABBA skrev till fabrikschefen. Det är svart ljus i lampan på Nöjesfältet.

Har läst här på MG att man kopplat in lysdiodlampor för 230 V på 12 volt, men man måste nog  koppla förbi i spänningsmatningen. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är ingen specialist jag heller, men är ganska säker på att om du försöker koppla en lampa med, som toaen också skriver, inbyggd spänningsreglering, alltså sådana som passar direkt i en vanlig glödlampsfot, så skiter det sig. Tar du däremot en av den typ som matas 230V -> 12V via en transformator, så fungerar det oftast. Jag har ännu så länge alltid fått det att lysa när jag kör båtens 12V matning och utan transformator.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...