Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
GertD

Byta kylskåp?

Rekommendera Poster

Har en Uttern 6300 från -89, med kylskåp från den tiden. Nu lurar vi på att byta till en ny. Den vi har är gasol/eldriven, vi kör uteslutande på gasol, den vi kikar på är enbart el-driven, Isotherm Cruise 49 liters.

Båten har en 2-takt evinrude som laddar max 7A, vi kör korta sträckor. Samt att vi har tillgång till 2x50W solpaneler, 2 batterier om 75Ah/vardera. Vi ligger ute 1-3 nätter åt gången. Är det dumt att byta bort gasoldrivan kylskåpet? Det skulle vara skönt att bli av med en gasolrisk, men vill heller inte bli utan el...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ifall gasolkylskåpet är från Electrolux, modellserien RB180, speciellt utformade för balanserat drag i båtar, så kan du lugnt behålla det. Men satsa på att kontrollera att tändsäkring och automatgnisttändning funkar, och att metallslangarna för förbränningsluft och avgaser sluter tätt ochsitter fast. Därmed är riskerna försumbara. Gasol har ni väl antagligen till köket i alla fall.

Den som är extra försiktig kan montera in en magnetventil för gasol i gasolflaskbehållaren, och låta dess manöverspole matas via kylskåpets strömbrytare för Gasoldrift till. Då stängs gasolen av ifall t.ex. barn leker med denna strömbrytare och slår av den, varvid gasoltillförseln blockeras. Det sker iofs. annars också, men i så fall först om lågan slocknar och tändsäkringen löser ut.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej

 

Jag skulle utan tvekan välja enbart el före gasol/el.

Främst pga. läckagerisk, men också för att de moderna kylskåpen drar en bråkdel så mycket ström som de gamla. Särskilt när inställd temperatur är nådd, då ligger de bara och understödjer så att säga.

Med tanke på den batteribank du har (jag antar att dessa två är förbrukningsbatterier) samt dubbla 50W paneler. Du är safe!

Har du inte för mycket discolampor och dunka dunka i övrigt som stjäl ström så skulle jag vilja påstå att dina batterier knappt skulle känna av ett nytt kylskåp, panelerna räcker gott och väl till strömförsörjning + laddning under dagtid.

 

Köp. :-)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Evinrude og max 7A laddning....

Tror du på tomten, eller skal du korsa Nordsjön?

I praktiken betyder det att du har max 1/2 timme batterikapasitet för varje timma din Evinrude varvar................illa va?

Gamla Hr, Ohm hade et poäng: Ohms lag.

Finasminister Borg är ennu klokare:

Vad du stoppar inn i AP-fonder....kommer ut i reduserad form........

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...