Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Thomas-1

Ligga bi för bräckta segel...PRAKTISKT TEST

Rekommendera Poster

11 minuter sedan, BSven säger:

Det är inte helt säkert.
http://www.yachtingmonthly.com/archive/how-well-does-your-radar-reflector-work-2874

Jag tror att de flesta båtar som har radar även har AIS idag så det är en bättre investering.

Kul att se testen, det ser ut ungefär som äldre tester. Billigast eller svindyr är det som gäller. 

På min båt sitter det en sådan där tub-reflektor längs akterstaget. Den är värdelös med den monteringen.

 

Vi gjorde en egen, ovetenskaplig test en gång i tiden. Vi raggade upp några båtar med olika reflektorer och sen fick de köra genom en passage med en 90° sväng. Ryktet spred sig så det blev fullt med båtar även många som ville testa sin radar. Slutsatsen är ungefär som testen men vi hade färre reflektorer att testa. Ganska hyggliga resultat med Firdell ("fendern") men inte bättre än den fula och billiga runda - om den satt i "regnfångarläge!

En kille klippte till ett par stora runda reflektorer, helt hemmagjorda alltså. Satt de två under spridarna på sin Vega. Klart bäst, men inte så snyggt och man vill ju inte ha de uppe för jämnan. Dock enkla att ta isär och stuva. Målar man de svarta kan man ju ha de som ankarboll.

Den viktigaste slutsatsen var att även den sämsta syntes bättre än ingen alls. Slutsats nr två är att en del borde träna mer med sin radar.

--

Lägg inte pengar på en dyr reflektor utan satsa på transponder. Personligen tycker jag att radarn är det absolut bästa hjälpmedlet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är inte ofta jag åker med Stena-båtarna eller Finlandsfärjorna, men .....

 

För ett antal år sen blev jag skickad på en kurs - ang kunder som inte betalar sina elräkningar och inkasso och avstängning av elen.Det hade ju då kommit nya regler i detta ämne.

Vaknade som alltid tidigt på morgonen och gick upp och ut på däck. Vi mötte ett par ganska stora segelbåtar. Så små dom såg ut högt uppe från däcket - som nog låg i jämnhöjd med kommandobryggan. Det var mycket bra väder och mycket god sikt. Hade det varit skitväder med regn, hade det möjligtvis varit svårt att se dem med bara ögat.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant tanke. Regel 5 säger "Varje fartyg skall ständigt hålla noggrann utkik" så kraven verkar inte så höga ;)

I kommentarerna står det "Utkik skall hållas horisonten runt". Hur fixar de det på en ubåt? Elektronisk utkik måste alltså var ok.

Många fartyg har ingen sikt akteröver utan förlitar sig på kameror och radar.

Mörkerseende FLIR kameror blir mer och mer vanliga, då kan man ligga i bingen och övervaka. Det blir nog svårt att bevisa att man slumrat till lite.

Största problemet är nog satellitlänken eller rättare sagt kostnaden. Alternativet kan vara en liten extra fru som kan förvaras i en stuv ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanske kan man ha en konstant uppkopplad länk med data från olika instrument till en utkikstjänst, där det sitter folk som håller uppsikt, och väcker person(erna) ombord om nåt dyker upp? ;)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
30 minuter sedan, raol säger:

Kanske kan man ha en konstant uppkopplad länk med data från olika instrument till en utkikstjänst, där det sitter folk som håller uppsikt, och väcker person(erna) ombord om nåt dyker upp? ;)

 

Det kommer nog men 50 spänn per megabyte gör det dyrt.

 

Det som fungerar redan idag är eskader dvs man är flera båtar där bara en behöver vara vaken. VHF/DSC gör det enkelt att hålla kontakt och väcka de sovande. Det går ganska enkelt att få ett mer avancerat system.

Min Simrad plotter kan fjärrstyras via WiFi/iPad. Har jag integrerad autopilot så kan jag styra den. Har man en ansluten kamera så kan man se den på iPaden. Det fina är att man kan använda ett externt WiFi nät med masttoppsantenn och ha en räckvidd på 15M. Den externa WiFi delan kostar mindre än 2tkr per båt, resten har man ju ändå.

Här hemma kan man ju segla runt landet mha 4G eller NetOne.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...