Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024
Bukis

Vad sysselsätter man sig vid en båtresa?

Rekommendera Poster

Hej!

Jag har själv aldrig haft eller åkt med en större båt där man kan sova, och bo! Jag gillar tanken att vara ute på vattnet under en helg - veckas tid, det är ju så härligt att vara på vattnet. Dock undrar jag, vad gör man egentligen på kvällarna? Jag förstår att man på dagarna helst åker omkring, och har det bra ombord på båten. Men på kvällarna i hamnen, naturhamnen? Spelar man kort, pratar man med båtgrannarna? Vad brukar ni sysselsätta er med?

 

Jag är själv ingen som gillar campingliv, i den formen som innebär att man måste vara social med massa människor man inte känner. Jag misstänker att båtlivet mycket går ut på detta, att socialisera med en massa andra människor i småbåtshamnar. Har jag fel eller är jag rätt ute? Finns det kanske ett sånt men också ett annat sorst båtliv?

Tacksam för svar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi fiskar, grillar, gör kanske upp en mysig liten brasa om möjlighet finnes, sedan spelar vi kort osv, umgår rätt och slätt.

Jag känner samma som dig, är inte på sjön för att umgås med okänt folk, jag trivs när jag får vara i fred.

Bifogar en bild från i fjol som visar vad jag menar.

post-10014079-1394237461,3673_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi läser, skriver bloggen, redigerar filmer vi tagit, sorterar foton, tittar på film, bakar, lagar middag, tar jollen in i land och tar en kvällspromenad med fika/öl paus på en bar eller bara sitter och njuter av tystnad och omgivning.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi är ju väldigt olika som männsiskor. Jag själv är lite av en enstöring. Trivs utmärkt med att vara själv och har inget problem med att vara själv långa tider. Kommer ihåg en treveckersseglats sent en höst för ett antal år sen i norra Bohuslän. Talade vid människor tre gånger på tre veckor och  två av gångerna var med samma person - kassörskan på affären i Havstensund. Den andra personen var kassöskan på Konsum på Nordkoster. 

Å andra sidan kan jag va mycket social, men njuter oerhört av ensamhet.

Seglar ofta långa seglingsdagar. Promenerar mycket på de öarna eller platser jag besöker. Läser mycket. Nu för tiden har jag ju internet ombord så tjötet på Maringuiden kan man ju upprätthålla. Förr brukade jag skriva loggbok i en gammal antekningsbok. Nu för tiden blir det inlägg i min blogg. Sen kan man ju klinka på gitarren, utan att nån blir irriterad för att man spelar samma slinga på en låt för 5000;e gången och 25 gånger i rad på en kväll.

På en gammal båt finns det ju mycket som behöver fixas hela tiden. När jag är ute och seglar brukar jag frångå mina principer att äta dagens huvudmål kl. 12.00 och gör det fram på kvällen, så matlagning kan ju ta lite tid under de primitiva förhållanden som råder.

Vad jag skall göra på kvällarna i min ensamhet är nåt som jag överhuvud taget aldrig har tänkt på. Jag tycker det är fullt upp. 

Mitt problem brukar vara att få till så många dagar som möjligt att vara ute med båten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det långa svaret:

Troligen är jag ganska schizofren: Jag är en social person som älskar ensamhet... ;)

Följdaktligen seglar jag (nästan) alltid ensam. 70% av alla övernattningar (bor i båten under isfri säsong) gör jag i rena naturhamnar utan annat sällskap än datorn. Övriga 30% fördelas väl på kanske 10% gästhamnar och 20% på olika klubbholmar.

Ligger jag ensam så njuter jag av det: Fiskar, läser, pular med båten och spelar onlinepoker på nätterna, ofta vid en liten brasa. Ligger jag så till så det är mycket båtgrannar blir det ofta lite snack över en bärs eller whisky på kvällskvisten, utbyte av smultronställen, fiskeplatser och annat existentiellt. Alltid intressant att se andras lösningar på ett och annat man själv funderat på också.

De gånger jag har sällskap (alltsomoftast några av barnen) så blir det mycket på deras villkor: Vill dom fiska gör vi det, ska det tittas på film så gör vi det. Umgås helt enkelt.

Båtlivet gör det väldigt enkelt att komma sina nära o kära ännu närmare på ett naturligt sätt, utan att det känns krystat och påträngande.

Eftersom jag är född, uppvuxen och inkörd på/med motorbåt och relativt ny som seglare har jag tyckt mig märka att seglare sinsemellan är varandra behjälpliga och öppna än motorbåtsfolk. Kanske en ren tillfällighet, men så har jag upplevt det. Man tittar, pratar, frågar och rådgör tillsammans mer än när det var motorbåt som gällde. Där var det mest Hur mycket dricker båten Hur fort går den Vad har du för maskin i den osv osv för att sen mer eller mindre ignorera varann. Som sagt, kanske en tillfällighet, men jag tror aldrig jag fått så mycket tips, råd och handfast hjälp på ett helt liv med motorbåt som jag fått som nybliven seglar under drygt 3 år.

 

Det korta svaret:

Vad sysselsätter man sig med:

Allt du önskade du hade tid och lust med hemma förutom tråkigheter som gräsklippning och annat onyttigt.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

KillerBoo

Vi männskor är gnska lika fst vi är olika. Jag känner igen mig själv mycket i det du skriver om båtlivet.

Det jag kom att tänka på när jag läste ditt inläg är lite OT men ädå.

Låg en kväll vid den lilla ön Sydväst Akers ö, Vhalerörna, Norge. Det kom en norsk motorbåt och la sig på fenderavstånd. Norrmän - åtminstone dom i mindre båtar - är trevliga att prata med.

Killen frågade vad bensinen kostade i Sverige - jag hade ingen aning..

Han frågade var den närmsta sjötappen fanns - jag hade ingen aning.

Brukade själv fylla den 25 liter stora tanken full på hösten. Det gick väl oftast på en 10 -15 liter diesel.

Det som mer styrde min seglats var, var ställena jag kunde få is till isboxen låg. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Man gör det man har lust med. Vi brukar laga god mat eller gå på restaurang om vi är någonstans där det finns. Vi tar kvällspromenader, badar, läser, tittar på film mm. Det är inte så stor skillnad mellan hemma och i båten även om det blir godare mat (och mer vin) ombord. Ofta finns det något på båten att se över och disk och städning försvinner inte för att man är på en båt. Kvällarna går alldeles för fort.

Det är väldigt sällan båtgrannar tränger sig på  man vill vara ifred även om det händer. Är lite ensamvarg och trivs väldigt bra på sjön av den anledningen, när man tröttnat på att umgås är det bara att tacka för sig och gå till båten alternativt koja.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Även jag är ibland ute efter att ,

just göra så lite som möjligt , men det går i vågor .

Ibland blir det städnåja , ibland njuta bara av en solnedgång akter in . Ibland även vård av utrustning .

Ibland göra en checklista på ...vad behöver jag och vad behövde jag inte? ..

När båten är fullproppad med familjemedlemmar , ja då är det jag som fixar ALLT , allt från mat till service till städa till ...va gud vet allt jag gör ...? - Men de trivs jag med också !

Min familj består av två tonåringar , fru och fem hundar ...

Så jag får lite av allt :-)

Även en TV kväll är uppskattat , likaså en koll uti världen via min Ipad ,

Sommarpratarna brukar gås igenom via podradion . osv ........

 

-Hur lång lista får man göra :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag liknar väl många andra i vad jag sysselsätter mig med när jag är ombord.

Kanske är en av sakerna jag gör inte så tydligt beskriven tidigare, jag gör:

Ingenting!

Jag bara sitter och låter mig omsvepas av naturen, av fåglarnas kvitter/sång/tjatter, av vinden som ruskar om lite i trädkronorna, ser kårarna på vattnet, tittar på molnen och solen som sveper förbi, luktar på havet som ibland luktar tång, ibland stenig strand och ibland klippor. Tänk att det luktar så olika!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Kalman

Instämmer i allt som skrevs ovan. Att segla är ett sätt att leva. Att åka motorbåt, just det......åka, sedan åker man hem. Detta är en generalisering  men ligger en del i det. När man seglar så kommer man både hit och dit och fram till dit man tänkt så småningom. Resan är målet oftast.

Jag brukar dessutom läsa en massa samt fota naturbilder. Sedan passar jag på och småpysslar med båten och tänker ut nya förbättringar. samt virtualiserar nya kurser och rutter och studerar kortet, memorerar en del. Allt förutsatt jag får tid för  tiden rinner undan som bara den. Egentligen är frågan inte aktuell om vad man fyller ut tiden med. Det fyller ut sig självt. Man lever ju i nuet ombord.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För fyra år sedan fyllde vår dotter ett USB minne med filmer som vi skulle

titta på om jag o min fru fick tråkigt eller om det skulle bli dåligt väder.

Har inte tittat på dem än.....och ja,vi har motorbåt och ligger till 90%

ensamma i naturhamn...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag skulle också undra vad jag skulle göra på eftermiddagar och kvällarna om jag hade en snabb motorbåt. Man är i nästa hamn pä en timme eller två. Det blir många timmar att hitta nåt att göra.



Seglar man går det sakta och då det är en lugn och njutbar syssla så håller man gärna på från morron till kväll. Resultatet blir att seglaren gärna ger sig ut på längre färder. Nya vikar, jamnar och ställen. Vi älskar att glida in i en hamn vi aldrig besökt förr. Tycker man sånt är roligt blir längre och längre färder. Ombord under segling finns alltid en del att göra men mycket bokläsning blir det. Styrningen blir det oftast autopiloten som sköter tills man kommer in mot land. 



Problemet är snarare att det blir för lite hamnliggning då mesta tiden går åt för segling. Ett par dagar går det ibland till att vila upp sig och då sover vi länge, handlar, grejar med båten så det blir naturliga sysslor och inget man behöver hitta på nåt för att få tiden att gå.

Vi har varit ute ett par månader i sträck några somrar och vi tröttnar sällan utan tycker att det var synd att det blev så kort, hade gärna tagit månad till men somrar är ju rätt korta på våra breddgrader tyvärr. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Forgus31:

Min motorbåt gör 4-38 knop och ofta är det lägsta fart som gäller,

Är det fint väder så hoppar jag upp på taket med en folköl och styr med ena foten, det var få tillfällen i fjol men jag hoppas på fler i år då det är höjdpunken av njutning när det käller båtkörning, inte transportsträckorna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Se där, en blivande seglare?

 

Att trivas på sjön ger naturligen låg fart. Bästa sättet som jag tycker är då att färdas på det gamla sättet med vindens energi. Kanske så vi blir tvungna att driva fram våra farkoster i framtiden, den som lever får se.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst är det härligt att vi kan alla njuta av dom flytetyg vi har.

Även en ägare till en eka kan finna samhörighet i alla våra härliga beskrivningar om båtlivet ..:-)

 

 

Måste komplettera med en egen reflektion så här i sista sekund ,

båtvalet har stor betydelse i vad man uppskattar för vistelse till sjöss ...

Nu när jag har en 30 ..så saknar jag alla mina 21-23 ..bara för att då var det båtåkandet som va glädjen !

Med stora båten är det målet som är lyckan :-)

( kan vara en kostnadsprioritering också )

 

 

 

Så ni ser , var båt har sin njutning ....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja, vad gör man? INGENTING! Det är jätteskönt...

Vi ligger gärna ensamma och kan ägna mycket tid åt att finna en fin plats. Ett tips är att lägga till sent så att man inte riskerar att någon annan kommer och lägger sig bredvid.

Om man nu inte vill göra INGENTING så finns det alltid något att göra;

bada, fixa med båten (finns alltid något att göra), ta en tur med den uppblåsbara kajaken, gå en tur i land, grilla, spela spel eller kort, skriva loggbok, göra väderprognos, plocka blommor, fiska, rulla tummarna, tvätta vattenlinjen, dyka efter bestick som fallit i vattnet, prata med de som är ombord, plocka bär eller svamp, läsa en bok i den nedgående solen, etc, etc.

Lycka till!

Mackey

Jag glömde åka vattenskidor eller annat kul efter båten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hehehe... Det var precis som om jag skrivit ditt inlägg... För vi gör likadant - Förutom vattenskidorna :-)

När vi är ute med båten så är det relalalaxa och hakuna matata som gäller :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Just nu har vi segelbåt så det inte mycket vattenskidor...

Om vi har barn ombord brukar vi släpa dem i rep efter båten till de är uttröttade så att det blir lite lugnt... :-)

Nej, vi binder inte fast dem i repet, de får hålla i en fender eller något annat vi knyter fast i änden.

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...