Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Amanda31

välja solcellspanel

Rekommendera Poster

Behöver komplettera min solcellspanel på 22 w som sitter på rufftaket med en vridbar panel som jag monterar på akterpulpit.Båten är en 31-fotare med den elslukande utrustning som brukar finnas: GPS, VHF, kompass, rejält med belysning, kl, värmare, mobilladdare, ibland laptop, stereo med högtalare etc. Motorn använder jag sällan så den räckler dåligt föt batteriladdning.

Vad rekommenderas för effekt på en kompletterande panel? 40w eller 70w eller vad? Och var kommer man över prisvärda paneler?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

930x670 är helt klart i största laget. Behöver jag 80w när jag redan har 20? Men det kan vara värt att kolla Claes Ohsons övriga sortiment och jämföra med Seasea, Bryggan och Hjertmans antar jag.För det är väl knappast några kvalitetsskillnader att tala om?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker absolut det låter som du behöver ytterligare 80 W.

Vi har en vridbar panel på 50 W och använder motorn max 15 minuter i och ur hamn dagligen. Det räcker precis för oss, men...

Ingen TV på semestern, skönt.

Mycket begränsad datoranvändning, också skönt.

I övrigt samma förbrukare tror jag. Har kompletterat isoleringen av kompressorkylen med 30 mm Armaflex och använder numera nästan bara led-lampor.

Vår batteribank är på 3x80 Ah.

Här http://24volt.eu/osc2/catalog/index.php?cPath=1_69 kan du köpa en 100 W panel med måtten 1200 x 540 x 30 mm för 1450:- kr.

Även SeaSea har en 100 W panel för samma pris ser jag nu, http://seasea.se/Article.aspx?ArticleNo=70224

Mackey

Kompletterar med att tala om att vi klarar oss helt utan att ladda med motor eller landström så länge det är någorlunda fint väder utan ihållande regn i flera dygn. En större panel gör att man klarar sig bättre även vid molnigt väder.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bäst pris i kr/W brukar vara på 50W paneler. Satsa på två, det är bättre (och ofta billigare) än en 100W panel. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dagspriset på 2x50 W är det samma som 1x100 W, ca 1400:- kr.

Häller med om att det är bättre med två mindre paneler, men det gäller ju att ha lämplig plats för dem.

Ett alternativ är kanske att byta ut den 22 W panel du har till en som är större och ha en 50 W vridbar panel.

Ett annat aleternativ är att nöja sig med en 50 W panel för 700:- kr och se om det räcker. Det tillkommer en massa för en hållare, kanske 2000:- kr.

Har du räknat på hur mycket du förbrukar idag?

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du må regne ut ah forbruk på dine elartikler og kalkulere hvor mye du bruker dem.

Så må du se på hvor stor batteribank du har. Er den stor nok til å serve dine el-artikler all tid det ikke er dagslys/ sollys?

Det viktigste med et solcellepanel er at du justerer optimal vinkel mot solen og det må IKKE være skygge på panelet. Dersom noe skygger for panelet blir effekten redusert enormt.

Som det ble nevnt over er det meget strømbesparende å skifte til LED i alle belysning. Også lanterner.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har inte räknat på hur mycket jag förbrukar, men när ungarna är med blir det en del, i nte minst belysning. Har LED i hälften av lamporna men inte i exempelvis lanternorna, men det är rätt sällan de används. Har faktiskt bara ett underhållsbatteri och ett startbatteri - det kanske är lite väl snålt. Jag brukar få problem med elen.

Kanske borde satsa på en större panel i akterpulpit då, dilemmat är att den tar plats förstås.

Hur är de mjuka panelerna man kan hänga på bommen när man ligger i hamn?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Börja med att se ut lämpliga platser för solpaneler på båten. Horisontell montering är enklast och ofta behövs bara några teakbitar, inga dyra hållare. Riktbara paneler ger väldigt lite extra och ibland mindre pga ingen orkar vrida. Min favorit är alltid en enkel targabåge. Behöver man mer ström - öka antalet paneler. För det kommer att behövas fler paneler, behovet av ström brukar inte minska med tiden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej.

Med ungefär samma förbrukare som du har går det aldrig jämnt upp för mig med 2 x 44W på rufftaket. Dessutom har jag motorbåt så min laddning för motor blir naturligt större.

Kylen är det som drar mest ström om jag lägger ihop min el-konsumtion, i snitt 1-1,5 A/timme. Mer om det är soligt och varmt i båten. Det ger upp till 36 Ah/dygn och sen tillkommer det som i första hand värmaren tar. Lampor tar inte så mycket. Min förbrukning ligger därmed på ca 60 Ah/dygn och det ger aldrig mina två 44-wattare.

I år har jag skaffat en 80W vikbar panel men räknar inte med att jag kommer gå jämnt upp ändå utan behöver köra motorn då och då. Jag siktar på att kunna ligga i naturhamn upp till 6 dagar och därför har jag 450 Ah i förbrukarbanken. Utan laddning alls kan jag alltså ligga lite knappt 4 dygn utan att komma under 50%. Med panelerna på taket kanske jag i bästa fall klarar 6 dygn vid bra väder.

Lite beroende på hur länge du vill kunna ligga ute tycker jag du ska fundera på en större förbrukarbank. Ju större banken är desto mer mottaglig för laddning är den och desto mindre risk är det att du kommer under en laddningsnivå som är 50% vilket inga batterier gillar. Du kan mao utnyttja såväl motorn generator som solpanelerna bättre med en större batteribank.

Jag tycker gott du kan köpa en riktbar panel. Däremot vet jag inte om en som vrider sig själv efter solen är värt pengarna.

Lycka till!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Riktbara panelr är ungefär dubbelt så effektiva som horisonella panelr (se länken), om man riktar dem. Riktar men dem inte så kan man ju ställa dem horisontellt.

SXK har gjort mätningar på solpaneler och dess effektivitet.

http://www.sxk.se/system/files/private/solpanel-test.pdf

Den visar att en 50 W solpanel laddar 25 Ah/dygn en normaldag/ej mulet om panelen hela tiden är perfekt riktad mot solen, vilket inte är så svårt med ett stativ i aktern. En aut

Viktigt att isolera kylskåp/-box ordentligt. Viktigt också att se till att kompressorn får så kall luft som möjligt. Lägg gärna en ventilationsslang från kölsvinet till fläkten som kyler kompressordelen och se till att den varma luften kan komma ut ur utrymmet där kompressorn är monterad. Vår kyl förbrukar mindre än 10 Ah per dygn i sommarvärme och det är en gammal kompressor.

Återstår då 15 Ah för resten och det räcker som sagt för oss som i stort sett struntar i TV och dator på semestern.

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den sk SXK-rapporten är något som gjordes av en person med en installation för ca 10 år sedan. Det är knappast att betrakta som något vetenskapligt alster och siffrorna man fått fram är ytterst tveksamma. Tillverkarna automatiska 2-axliga solföljare brukar uppge att en motordriven solföljare kan ge upp till 50-60% mer effekt. Det är alltså tillverkarnas uppgifter och det gäller naturligtvis under ideala förhållanden. Företag som ABB säger 30%. Ett stativ som man själv får vrida minst en gång i timman ger i verkligen kanske 20% mer energi. Men då förutsätter det vridning varje dag varje timma. En horisontellt monterad panel ger i genomsnitt 20Ah per dygn under juni-aug. beräknat ur officiell  solstatistik. Utan att man behöver göra något. En automatisk solföljare kostar lika mycket som 200 W solpanel. Det är svårt att få det lönsamt. Solpanelerna har den fördelen att de kan toppladda batterierna, dvs man kan få i de sista 10-20%, något generatorn har svårt med. På en segelbåt från 27 ft brukar man kunna få plats med 200 W solpanel, det är 80 Ah/dygn i genomsnitt! Räcker inte det så får man väl lägga 150 W panel på sprayhooden. Man kan också testa att att hänga paneler i pushpit, tack vare sjöreflexer och det diffusa ljuset ger de en hel del. Annars heter alternativen Honda eller EFOY.

  • Gilla 1

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

bhemac, vist är det ett antal år sedan undersökningen gjordes, men vad är det som ändrats i fysikens lagar eller solpanelernas funktion sedan dess? Berätta för oss...

Håller med om att en automatisk solföljare inte är värt pengarna, särskilt som de i stort sett inte fungera på en båt.

En stor skillnad jämfört med för bara några år sedan är att solpaneler blivit billiga, särskilt den typ som har ram och som man inte kan gå på. Problemet är väl mest att hitta plats för dessa paneler.

Paneler som man kan gå på är mera lättplacerade, men är fortfarande relativt dyra.

Håller med bhemac om att om man har möjlighet att placera ut lite mera paneler av en billig typ så kan det vara att föredra för bekvämlighetens skull. Dessutom får man ju paneler i ram på 150 W för de pengar man spar på att inte köpa ett vridbart stativ...

Mackey

PS  Min bedömning av det som bhemac kallar för den sk. SXK-rapporten är att den verkar vara välgjord och att resultaten stämmer än idag. Arbetet förefaller vara relativt vetenskapligt utfört och är dessutom gjort under lång tid vid olika förutsättningar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är inte åldern på undersökningen i sig som jag vänder mig mot. Visserligen gäller detta en polykristalin panel medan vi numera oftare har de något mer effektiva monokristalina paneler. Vet vi dock inget om panelens skick eller noggrannheten på mätutrustningen eller hur exakt mätningarna gått till. Det finns inga referenser eller kontaktuppgifter. Jag träffar en del folk inom den här branschen och allas spontana reaktion är att det inte stämmer. Tre saker man direkt kan hänga upp sig på:

1. Ingen automatisk motor och datorstyrd solfölajre på marknaden kommer upp i samma effektivitet som i den här undersökningen där panelen vrids manuellt.

2. Ska man göra en riktig mätning krävs två identiska anläggningar, en med rörlig panel och en med fast för att kontinuerligt kunna göra jämförande mätningar, helst under några år. Här verkar man ha mätt momentant och dragit egna slutsatser. Undersökningen hade tex blivit underkänd som projekt/examensarbete på gymnasiet.

3. Tittar man på kurvorna för horisontell resp. 40 gr lutning mot söder så ger horisontell ca 14 Ah och lutad 12 Ah. Går man på officiell solstatestik så är motsvarande siffror: 20,1 resp 20,5 Ah. I sammanfattningen på undersökningen står det Horisontellt fritt monterad på t ex en targabåge i aktern ger den ca 2/3 av normal laddningsström. Rörlig panel skulle alltså ge ca 50% mer än horisontell. Men i diagrammet ser siffrorna ut att vara 14 resp 25Ah dvs 79% effektivare!

Jag har letat bla på sol-vind-och-vatten sajterna efter liknande undersökningar. Det man hittar är de som säger att en automatisk solföljare ger ca 30% mer. Detta gäller då på land. I en båt där panelen dessutom ska vridas manuellt förfaller 20% vara rimligt. Vid kryss får man väl avdela en besättningsman att sköta panelen. Hur nitiska båtägarna i verkligheten är kan man fundera på. Titta i hamnar och vikar hur dessa rörliga panler är riktade. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ok, jag fick för mig att åldern var problemet... wink

Jag jobbar med bl.a. med leverantörer av solceller så jag ska kolla vad de räknar för ökning i utbyte under sommarmånaderna här i Sverige (60:e breddgraden) med en solföljare jämfört med ett horisontellt montage. Jag återkommer, men det kan dessvärre ta lite tid...

Jag tror att det som stökar till det är att man blandar effekt och energi i undersökningarna och det är ju energin över en hel dag som är av intresse. Här i norr - där solen är uppe längre på sommaren -  blir utbytet under sommarmånaderna bättre med solföljare än det blir längre söder ut.

I övrigtt kommer vi säkert ingen vart med att gnabbas om resultatet av den undersöknings som presenteras av SXK..

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har inte orkat lusläsa alla inläggen, men räknar man på en panel monterad på tex rufftaket får man räkna med viss förlust pga skuggning från bomen också.

Villiga paneler hittar man på tradera.

En bra batteribank är också att rekommendera, går åt ganska mycket energi att toppa upp ett slitet 75ah batteri.

Vi har 2st180ah batterier till förbrukning laddas med st 50wpaneler

En på luck garaget och en på pinne i aktern (skall bytas mot100w i år)

Och har inte haft brist på el.

En ny 100w bör kosta runt 800:- på tradera

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är svårt att undvika skuggning på en segelbåt. Placering på stolpe/pinne akter brukar vara bra. Men faktum är att paneler på rufftaket ger mer än man ofta tror, under vissa perioder får man hjälp av den sol som reflekteras i seglen. Delar man dessutom upp i flera mindre paneler så blir man också mindre känslig för skuggning. Sen har vi det nordiska diffusa ljuset bidrar att minsak känsligheten för skuggning. Även sommardygnens många ljusa timmar bidrar till att vi man här får ut i stort sett lika mycket ström per dygn som man får längre söderut. Men det finns ett nästan större problem och det är uppvärmning av panelerna. Blir de varma (och det gör de) så tappar de snabbt effektivitet. Varma paneler blir väldigt ineffektiva. Minst problem får man vid montering targa/pinne. Monterar man på ruftaket bör man en luftspalt under. Böjbara paneler som limmas mot däck blir minst effektiva.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra inlägg och länkar nu senast. Här är länkarna klickbara (hoppas jag).

Artikel: http://symary.files.wordpress.com/2010/09/solpanelsguide__lh__4573.pdf

Teknikhamstern: http://teknikhamstern.se/index.php/solpaneler/anpassadsolpanel.html

Jag fick oväntat snabbt tips om en mätning som SunAimer http://sunaimer.se/ (leverantör av automatiska solföljningssystem) gjort. Se diagram.

Mätningarna ger samma resultat som SXK redovisar, man får dubbelt så mycket laddning på våra breddgrader under sommaren om man verkligen följer solen jämfört med en horisontellt monterad panel. Att följa solen innebär i praktiken (utan solföljare) att man ska rikta om panelen varannan timme när man ligger still och annars vid varje kursändring/slag.

En solföljare är dyr och solceller har blivit billigare (1400:- kr för 100 W på båtaffär!) så troligen är det bättre att köpa flera paneler som monteras horisontellt än att köpa solföljare.

Har man ont om plats för montage av paneler tycker jag fortfarande att en pinne i aktern som riktas in manuellt (eller ev. automatiskt) mot solen är en bra lösninng.

Hur ser framtiden ut? Priserna sjunker sannolikt ytterligare något men framför allt kommer det inom något eller några år vara möjligt att måttbeställa paneler så att de passar mer eller mindre exakt där man vill ha dem.

Mackey

post-10017094-1394237447,789_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack Mackey! iPad är bra mycket men inte på att göra länkar klickbara.....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är självklart så att en solföljare som med dator och motorer som följer solen hela tiden eller åtminstone var 5:e minut kan nästan maximera den energimängd man får från en solpanel. Det är egentligen ganska enkelt, vi vet på några meter när var vi är och vi kan beräkna höjdvinkel och azimut till solen på en tusendels grad när. Är solen i moln så pekar panelen åt rätt håll och tittar solen fram så kan vi ta vara på varenda solstråle. Nu kommer det märkliga, någon gör en egen undersökning och får samma effektivitet genom att bara rikta panelerna en gång i timman. Det också ytterst märkligt att andra tillverkare kommer till olika slutsatser om hur mycket energi man får ut genom att följa solen. Men de ha alla en sak gemensam, det är alltid egna mätningar, aldrig några objektiva mätningar. Vill man ha riktiga svar så behöver man bara mäta upp effektiviteten för solpanelen och sedan skapa en datormodell med kända data från bla SMHI mm. Officiell solstatistik finns bla från  Jönköping som mätts under trettio år. Det är vad forskarna gör och det finns flera avhandlingar från bla Lunds Teknisk Högskola. Det märkliga här är att forskarna inte kommer upp i samma siffror som tillverkarna. Visst, tror man att tillverkarna vet bättre än forskarna så varse god. För en tillverkare skulle ju aldrig frisera några siffror?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej bhemac och även andra som ev. är intresserade…!

Jag påstår att solpaneler med solföljning ger ca. 100 % mer laddning sommartid i Sverige än vad horisontellt monterade paneler gör. För mig är detta rimligt så därför har jag presenterat en undersökning från SXK  (som du bl.a. tyckte var utförd på ett felaktigt vis) och sedan mätningar gjorda på exakt det vis du bhemec önskade. Här är länkarna.

http://www.sxk.se/system/files/private/solpanel-test.pdf

http://www.floodcon.com/solkurva/index2.html

bhemec, du har naturligtvis din fulla rätt att kritisera dessa undersökningar vilket du också gör; gammal utrustning, friserade mätningar?, saknar vetenskaplig grund, bristfälligt dokumenterad mätutrustning, felaktig mätmetod, (mätningar måste ske samtidigt på flera paneler som monterats på olika vis och under många år säger du), felaktiga slutsatser, mm, mm, mm, mm.

Ja, listan är lång… Vartefter jag presenterar resultat presenterar du – ej på något vis underbyggda eller dokumenterade – motargument.

Dina två huvudargument är

1) att andra i liknande undersökningar kommer till helt andra resultat och slutsatser samt

2) att forskarna inte kommer upp i samma siffror som tillverkarna.

Skicka några väl valda länkar som styrker dina uttalanden är du snäll. Innan jag sett dessa länkar avvaktar jag med ytterligare inlägg och länkar som styrker min uppfattning.

Mackey

Tillägg: Jag är naturligtvis även intresserad av vad andra anser om mitt påstående och även av intresssanta länkar som andra hänvisar till.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att rikta om solpanelerna (automatiskt) var 5:e minut verkar väldigt överdrivet. Solen rör sig 15 grader per timme och på fem minuter har solen flyttat sig ungefär en grad.

Om vi antar att man riktar om dom varannan timme kommer felet att variera från -15 grader till noll och +15 grader under dom två timmarna.

Solstrålarna kommer att träffa ytan lite snett under en del av tiden, men även som sämst kommer strålarna bara 15 grader snett, dvs den effektiva ytan minskar då till bara 96%,  cos(15).

Detta måste vara helt försumbart i sammanhanget.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

@Mackey  En stor skillnad jämfört med för bara några år sedan är att solpaneler blivit billiga, särskilt den typ som har ram och som man inte kan gå på. Problemet är väl mest att hitta plats för dessa paneler.

Jag har haft en 25W solpanel med aluminiumram (köpt hos Solteknik) liggande horisontellt på luckgaraget i över 20 år. Innan jag köpte den så var jag tveksam till hållbarheten. Försäljaren på båtmässan lyfte ner panelen, la den på golvet och klev upp på den. Sedan fick jag själv hoppa så mycket jag ville på den. Den höll. Solteknik hade 10 års effektgaranti på panelen vilket även innefattade om den skulle gå sönder för att jag klivit på den (då blir det ju inte mycket effekt kvar). Efter det testet så har vi aldrig dragit oss för att ställa oss på solpanelen t.ex. när vi beslår segel, och den är fortfarande hel och fungerar.

Har du egen erfarenhet av att någon solpanel i ram gått sönder eller är det hörsägen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag jobbar med att projektera solanläggningar. Vi måste ha riktiga underlag för beräkningar. Forskarrapporter, avhandlingar mm. Forum och tillverkaruppgifter ger idéer men måste alltid tas med en nypa salt.

Är man intresserad  så finns det massor med rapporter på nätet.

Jag kan inte hitta några trovärdiga uppgifter på att solföljare skulle ge den energiökning som påstås. 

Tomas99: Solens infallsvinkel ändrar sig inte bara i sidled utan även i höjdled. Båten ligger inte alltid stilla.Solen ger förutom det direkta ljuset också en hel del indirekt ljus när ljuset diffuseras i atomsfären. M a o, det är ganska komplext.

Lintott: Jag fick en panel där glaset gått sönder pga bommen trillat ner på den. Den gick att laga men det lönade sig inte att köpa nytt glas. Men mest är det nog som du säger: hörsägen

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

bhemac:

Intressant detta med solpanelerna. Av nyfikenhet ang. min egen panel som heter Naps NR61 GK så står det att celltypen är Ribbon Silicon cell. Har detta något att göra med om den är monokristallin eller polykristallin? Upplever den som svart men kan i någon vinkel även få en blåaktig ton. Intressant att veta vilken typ av panel det är. Om jag förstått rätt så är den monokristallina lite effektivare eller...?

/Moltas.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

bhemac, återkom gärna när du hittat någon trovärdig länk som visar att det du tror på stämmer.

Fram till dess fortsätter jag att vara salig på min tro... ;-)

Mackey

Rättat...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Letar också panel och hittade denna med följande beskrivning, kan detta vara något: Pris/panel = 789:-

 



Specifikationer

Mått: 1041 x 669 x 35 mm (h x w x d)

Cell typ: Polykristalin

Antal celler per modul: 36

Max: 100 W

Max spänning: 18 V

Max ström: (Imp): 5.56 A

Tomgångsspänning: 21.7 V

Kortslutningsspänning: 6.01 A

Modulverkningsgrad: ≥ 14.84%

Max systemspänning: 600 V

SKU: 50084

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Priset är lågt, men jag tror inte du behöver vara orolig eftersom priserna generellt har sjunkit dramatiskt på solpaneler.

Är du osäker så kan du köpa en 100 W panel för 1 400:- kr på någon av marinbutikerna, kanske var det SeaSea. Då är det ju lite lättare att rätta till ev. problem.

Mackey

Tillägg: Fyndfirman.se verkar få väldigt olika bedömningar på webben, vissa är nöjda och andra är väldigt missnöjda. KOLLA!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Moltas: Poly brukar vara flammiga och mono svarta så troligen har du en monokristalin. Skillnaden i verkningsgrad brukar vara 2-3%. Jag brukar se det som att en polykristalin  behöver 14% mer yta.

Barmeister: Jag vet inget om de panelerna men till det priset? Köp! Jag har sett massor med paneler satta på fritidshus. Paneler i olika prisklasser. Alla verkar fungera.

Mackey: Det finns en massa forskarrapporter men de kostar pengar. En jag kan rekommendera är: William David Lubitz, Effect of Manual Tilt Adjustments on Incident Irradiance on Fixed and Tracking Solar Panels, publicerad i Applied Energy. Läs gärna abstracten. Jag lägger inte ner energi på att bevisa något jag redan vet. Om någon blir lycklig av att rikta solpaneler från morgon till kväll så tycker jag det är helt ok. Det skulle vara mer intressant att hör hur de i hamnen med panelerna riktade åt NW tänker.

Ett av de största företagen i solbranschen, SunPower Corporation (omsätter 1,5 miljarder dollar) har en broschyr om sin tracker. Läs den, SXK-snubben verkar ha en del att lära dem!

http://us.sunpowercorp.com/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheadername1=Content-Type&blobheadername2=Content-Disposition&blobheadervalue1=application%2Fpdf&blobheadervalue2=inline%3B+filename%3Dsp_t20tracker_en_ltr_w_ds.pdf&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1300259003791&ssbinary=true

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...