Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Gäst Kalman

Tara oceans Expedition-alger

Rekommendera Poster

Gäst Kalman

Hej!

Just nu visas en serie på Kunskapskanalen SVT. Det är en segelbåt som är ett forskningsfartyg. På 3 år skall de ta en hemsk massa prover i alla hav.

Båten heter Tara oceans.

Kvällens avsnitt visade hur de hittade algblomning med hj av sateliter i Indiska oceanen lite öster om Oman. I själva Omans vatten fick de inte ta prover.

Förutom algblomningen så rapporterade sateliterna ett dött syrefritt hål i vattnet. På ca 200 meters djup och ner till 700 fanns inget levande, trodde de. Provtagning visade att det var en hiskelgit massa bakterier som käkade upp de döda algerna helt enkelt och fröbrukade syret lokalt.

Algblomningen är bra och nödvändigt för det käkar upp kolet från koldioxiden i atmosfären. Det har visat sig att algerna , plankton, dvs växtplankton tar hand om ½ av allt kol. De repeterar sig själva på 2 veckor mot tropiska regnskogens 2 år och är viktigare och effektivare.

När strömmar för upp näring från botten samt vattnet blir varmt så blommar algerna upp. Å detta mina vänner var av godo! Det slukar kolet.

Så nästan ofrivilligt kommer man in på de svenska algblommningarna som verkar var alite vanligare nuförtiden. Men som forskarna ser det i stor skala så är det en naturens eget sätt att ställa till rätta det som vi släppt ut för mycket av. Så egentligen skulle vi inte oja oss över algblomningen. Att ett o annat barn samt hundar får ont i magen är kanske inte underligt om de dricker av soppan. Man får ont i magen av för mycket glass åsså.

Extra intressant är själva båten på 36 meter med 2 master och en hiskiligt massa instrument ombord med kraftiga mikroskoper och vattenprovtagnings apparater mm mm. Samt en massa satelitkommunikation  å en väldigt massa forskare som är specialister.

Skepparen har ett styvt jobb för oftast seglar de naturligtvis. De har avverkat Medelhavet och Röda havet. Nästa resa blir mot fd franska öar i södra Indiska  oceanen.

Rekommenderar att följa serien.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som jag har fattat det är Östersjön i obalans när det gäller förhållandet mellan växt och djurplankton. Detta i sin tur beror på att torskbeståndet är decimerat och detta i sin tur har gett fritt fram för skarpsillen. Skarpsillen äter upp djurplanktonen och därmed får vi växtplanktonblomning i stor skala.. Växtplanktonen dör och sjunker till botten där de förruttnar och skapar syrebrist och bottendöd. Vi måste m.a.o få till en stark torskstam om vi ska komma till rätta med algblomningens storlek. Blomningen i sig är inte farlig om balansen mellan växt och djur upprätthålls. Tvärt om, precis som du skriver, den binder kol.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...