Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
breckan

Dags att förbjuda fritidsmotorbåtar

Rekommendera Poster

http://www.gp.se/nyheter/bohuslan/1.1055739-allt-fler-fritidsbatar-hotar-kustmiljon

Man har alltid retat sig på motorbåtarna när de helt meningslöst i hög fart river upp sjö, släpper ut en massa avgaser, skrämmer djurliv och väsnas. Särskilt de stora, som med felkonstruerade skrov som gör stora vågor och släpper ut stora mängde avgaser.

Nu börjar det dra ihop sig till sakliga skäl att förbjuda fritidsmotorbåtar! Jag ser fram med oförställd skadeglädje emot den dagen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

ett förbud skulle  inte  hjälpa  90% av svensson skulle skita i detta  iaf   lika så 2 taktare skule förbjudas  bullskit  ja kommer fortfarande köra med min gamla 60 talare 2 takt  o köra med min fritidsbåt  förbud eller ej   i dont give a sh*t   för dom som sitter o bestämmer lagarna  ser alltid till att dom själva klarar sig undan lagen  så varför skulle jag  som svennson bry mej  då heller...   

de är lika  idiotiskt som dubbdäcksförbudet  dom tjafsar om    dom får sätta förbud bäst dom villl  på de  jag kommer aldrig övergå till nå j-vla friktionsdäck  har testat  köra med dessa  f-nstyg o never again  inte undra på att de sker så många halkolycker då folk inte kan bromsa med sina  miljövänliga skitdäck  bara för nån  paragrafryttare med busskort  som aldrig rattat nått annat fordon än cykel o radiostyrda bilar  på gröna lund  bestämmer de ska va  förbjudet me dubbdäck....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi har redan fått en del lagar som begränsar friheten. En som snart börjar gälla är lagen om sugtömning.

Mer kommer med största sannolikhet för att nå målen med halverat antal omkomna och allvaligt skadade. Idag har man statistik över omkomna men saknar tillförlitlig statistik för antalet allvaliga olyckor.  

Om man ska nå målet för 2020 så bör man snabbt komma igång med åtgärder och då lär vi få se en hel del nya lagar för att göra livet med fritidsbåtar säkrare men samtidigt mindre frihet.

Spännande att se hur nya lagarna kommer se ut för att hantera fallolyckor i samband med på och avstigning. Kan det handla om hjälm och specialskor?

Kanske man behöver förbjuda en hel del frtidsbåtar för att nå målen för olyckor och miljö.

Varför inte föbjuda alla fritidsbåtar, de verkar ju bara vara ett problem?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Känner att det här kommer att bli en totalt meningslös tråd som bara skapar bråk. Jag antar att detta är TS mening.

Finns det verkligen inget vettigare att prata om?

 

/Jonas

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du har säkert rätt Jonas ... upplagt för en massa tjafs ... men jag skulle vilja veta om det som skrivs i artikeln är riktigt ... är detta fakta som kan verifieras på något sätt? Eller är det bara en partsinlaga för att bevisa sin egen tes? Personligen upplever jag inte att vi har ett problem varken med seglare eller motorbåtar och då är jag ute ca 40 nätter per år i Stockholms skärgård ... det finns tystare och miljövänliga motorer idag och sen vill jag minnas att jag läste på detta forum att dagens segelbåtar går lika mycket för motor som motorbåtar mätt till antal gångtimmar???!!! Fast detta måste någon verifiera vill bara minnas att det är så ..... Mats

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är nog bara i TS hjärna artikeln kan bli till ett förbud på motorbåtar. Dagens segelbåtar är ju mångdubbelt motorstarkare och körs antagligen mångdubbelt mer för motor än förr. Eftersom ingen verkar ha tid att segla längre. Dessutom måste batteribanken laddas för att kunna driva hemmets alla bekvämligheter. Nä, totalt sett tror jag att motorbåten skulle framstå som ganska miljösmart i en total jämförelse.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Uppenbarligen är du inte intresserad av ämnet och då är det väll enklare om du låter bli sådanna diskussioner.

Själv är jag intresserad av att få behålla vårt liv med fritidsbåtar så orört som möjligt.

Olika organisationer försöker få sina argument genomförda och påverkar livet med fritidsbåtar. 

Sweboat är väll den organisation som borde bevaka våra intressen. Vi får hoppas att de är tillräckligt kraftfulla att stå emot massa nya lagförslag som kan påverka vårt intresse i fel riktning.

Länkar till en utredning om båtlivet för 2011 och här ser man hur många människor som båtlivet påverkar.

http://www.transportstyrelsen.se/Global/Sjofart/Dokument/Fritidsbatar/Fakta_batlivet_2011.pdf

eller här

http://www.sweboat.se/fakta-om-batlivet.aspx

Nu tror jag inte det blir som TS provokativt inledde tråden med rubriken om förbjuda fritidsbåtar men kraftiga försämringar kommer leda till minskat antal fritidsbåtar som aktivt används. 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller fullständigt med dig i det första stycket - däremot inte i det andra.

Att förbjuda fritidsmotorbåtar skulle ställa till med mer problem än det löser.

Det var nog bättre att aktivt jobba för att människor köper riktiga båtar.wink

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu var ju artikeln skrivit pga en forskning på läget i Sannäsfjorden - en havsvik i norra Bohuslän, öster om Havstensund. http://kartor.eniro.se/m/9xLsM

Som de flesta vattenytor på västkusten som benämns fjord så är det ingen fjord utan uttrycket används mer som man på ostkusten använder benämningen Fjärd. Dock kallas dessutom ofta trånga havsvikar för fjord, fast de inte är nån fjord i verklig mening. Vi har bara en riktig fjord i Sverige - Gullmarsfjorden.

Nu är väl inte så många gästbåtar som går in i Sannäsfjorden. Under mina 50 seglarår har jag kanske varit inne en handfull gånger för att söka natthamn. Däremot tror jag att det finns många som har sina båtar just i Sannäsfjorden. Om man vill nå skärgården i norra bojuslän ligger den ju väl till.

Att segelbåtar idag går lika mycket för motor som för segel är jag helt övertygad om. Just i det fallet tror jag inte andra seglare är ett dugg bättre än mig själv. Annars har jag ganska höga tankar om mina medmänniskor - alla kan ju inte va lika bedrövliga som jag.wink

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo jag är intresserad! Bara det att det som TS pratar om angående ett förbud mot motorbåtar är helt och hållet taget ur luften. Det finns ingenting i artikeln som påstår att något sådant beslut kommer eller kan tänkas komma. Man bör dessutom tänka på att bottenfärger används i samma utsträckning på en segelbåt som på motorbåtar. Därför tror jag att TS endast är ute efter att starta ännu en tråd där olika båtägare kan bråka med varandra. Om du är så intresserad av dessa frågor så bör du ju ha i åtanke att ett enat båtfolk är betydligt starkare än två grupper som bråkar med varandra.

Vi kämpar med manifestationer och slåss mot politiker nästan dagligen för rätten till våra varv och hamnar här i sthlm och du är gärna välkommen att delta i detta arbete då jag antar att alla klubbar och föreningar har ungefär samma problem runt om i sverige.

/Jonas

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med dig. Enade står man starkare och det är viktigt att folk bryr sig. Tror inte TS hade för avsikt att göra två läger mellan motorbåtar och segelbåtar utan att just motorbåtar brukar få kritik om svall och utsläpp från motorer den vanliga kritiken.

I artikeln omnämns motorbåtar som ett problem.

– Utvecklingen är oroande med tanke på att båtparken hela tiden ökar och blir allt motorstarkare och mer bensinslukande.

Även detta

...nya möjligheter att sjösätta båtar längre ut i kustbandet så att antalet transporter i de känsliga innerskärgårdarna minskar.

Måste gälla motorbåtar för annars fattar man inte mycket om man tror att de sjösätter halvstora segelbåtar från trailer regelbundet.

Forskarna vill att man sjösätter längre ut. Vore intressant att se hur man löser detta med det vägnät som finns i områden man hänvisar till. Tror knappast vägverket lägger många miljoner på nya vägar och broar fram till nya sjösättningsplatser.

Snarare blir det förbud vilket leder till att de som sjösatt där flyttar på sig eller säljer sina båtar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Artikeln som trådskaparen hänvisar till beskriver en situataion utan att vederlägga fakta.

Att man då kan vara så lättlurad att man tror på tidningens lust till att skapa en sensationsnyhet är trist.

För övrigt så står det att bottenfärger är ett allvarligt problem och då lär det ju i högsta grad gälla segelbåtar som har större yta bottenmålad båt som de smyger omkring med och förorenar miljön. Väldigt många segelbåtar har också motorer som spyr ur sig blårök i mängder inne i innerskärgården.

Nä du trådskapare dra någe gammalt över dig.

Din iver att skapa käbbel visar upp en synnerligen trist och trångsynt attityd mot andra människor.

Må maskarna frodas i din kålsallad.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Klart mitt inlägg är flaming, men irritationen över motorbåtar som helt meningslöst i hög fart river upp sjö, släpper ut en massa avgaser, väsnas och skrämmer djurliv är genuint äkta. 

Säkert kör vi segelbåtar lika mycket för motor, men vi når sällan över 5-7 knop.

Självklart tror jag inte på ett förbud, men jag har friheten att få drömma om att t.ex. de stora fortgående fritidsbåtarna ålades strypning.

Tänk en skärgård med båtar som seglar eller puttrar fram i lugnt, fint tempo utan typerna som helt meningslöst i hög fart river upp sjö, släpper ut en massa avgaser, väsnas och skrämmer djurliv.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

OK, så nu är vi överens om att segel och motorbåtar släpper ut lika mycket föroreningar såsom avgaser och bottenfärg ... kvar är då din åsikt irritationen över motorbåtar som helt meningslöst i hög fart river upp sjö ... väsnas och skrämmer djurliv ... har en liten fråga bara ... vad är enl din mening  en stor fortgående fritidsbåt? Och hur många är dessa stora fortgående fritidsbåtar? Räknas min 28-fotare in här? (som faktiskt i marchfart på 30 kn driver upp mindre svall än när jag kör i 7-8 kn). Som jag skrev i mitt första inlägg, jag upplever inte att vi har ett problem ... det finns plats för alla på sjön ... faktiskt ... Mats.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu inser jag att du inte var ironisk utan är en egoist.

Ber om ursäkt till de i tråden som fattade bättre och att jag kunde vara så naiv att inte fatta vad du var för någon.

Försöker tro gott om människor tills motsatsen bevisats. Du har lyckats överbevisa mig.

Nej denna typ av trådar behövs inte, den här är enbart här för att skapa osämja mellan oss som älskar fritidsbåtar. Havet är stort och det finns plats för alla.

Hade vi haft en admin värt namnet hade denna tråd redan modererats.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förstår inte att ni låter er provoceras av TS och hans töntiga inlägg. Lika relevant som en fjärt i en korgstol! Bjud inte honom på känslan av att vara någon genom att kommentera hans dravel!

Mvh/Sea Maniac

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Kalman

Håller nästan med Breckan, trådskaparen.

Fast han har lite fel.

Man borde förbjuda alla bilar som inte drivs av trampor. Alla lastbilar och alla traktorer. Endast skördetröskor skall finnas så vi kan skörda mat.

Bussar skall montera trampor framför varje stol så slipper man gå på gymn när man har åkt kollektivt.

Sedan skall alla cyklister förbjudas för de bara gör sig illa hela tiden, kör på bilar och ramlar å så. Tänk vad plast vi spar om man slipper tillverka alla hjälmar som dessutom ser fåniga ut.

Det enda som skall tillåtas är gamla segelbåtar med lång köl och möjligen om de har en gammal diesel kan det få gå an.

Som min Fingal tex.wink

Att jag orkade svara.......devil

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har två val, antingen låter jag tråden självdö, eller så försöker lyfta fram allvaret i mitt första inlägg, som måhända var lite töntigt, men allvarsamt i grund och botten. Väljer det senare.

Stora motorbåtar kan väcka irritation och på så sätt väcka den sortens provocerande idéer som finns i mitt första inlägg. Som exempel skulle jag vilja ta följande. I början av augusti seglade vi hemåt och korsade Rivöfjorden. Vinden hade avklingat, det blåste kanske 2-3 m/s och vi var några segelbåtar som råkat klumpa ihop sig. Skall inte säga att det var kappsegling, men ingen ville komma efter någon annan, så det var lite trimmande m.m. I norra änden ser man en stor motorbåt komma. Det är ett j-a ståhej, den dönar väl fram i en sisådär 25-30 knop. Vågorna går stora. Lagom tills den hinner upp klungan av segelbåtar, där även en och annan motorsnipa tuffade fram, sänker geniet på flybridge farten till kanske 15 knop, med följd att hans båt sjunker djupare i vattnet och gör ännu större vågor (i all sin ignorans och okunskap har han inte fattat detta samband). Alla i segelbåtarna och sniporna är beredda på vad som komma skall, lika fullt smäller och fladdrar seglen och allt gungar fram och tillbaka, en termos åker i durken, ett par solglasögon likaså. All trimfart liksom sommarfriden är bortblåst - alla gungar som utav bara f-n.

Nu är frågan, vad tycker seglarna och sniporna om geniet på flybridge?
1. Det är en kul kille som gör jätteskojiga vågor.
2. Något annat, typ må ditt skägg växa inåt (mycket smärtsamt har det sagts).

Själv tycker jag att det är en hänsynslös person som i ren och skär egoism håller på med något i stort sett bara han själv uppskattar. 90 procent av alla båtmänniskor tycker sådana som han är ett starkt irritationsmoment man bara försöker förtränga alternativt hoppas skall försvinna så fort som möjligt.

Slutsats (ingen ironi): Kanske kan fler forskarrapporter som den i artikeln få europas politiker att intressera sig för att det är dags att ålägga stora fritidsmotorbåtar att t.ex. strypa motorerna eller förbjuda fortkörning för fritidsmotorbåtar på något sätt. Med reglerade bottenfärger, ett toaförbud och kommande strypning av europas bilpark i bagaget känns det som om förutsättningarna att ta detta nästa steg inte är helt avlägset. Jag håller tummarna! :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fast... nej.
Killen var uppenbarligen en idiot, men det är liksom inte motorbåtens fel att han kör så. Jag har inte problem med motorbåtar genererellt, men det händer att jag irriterar mig på dess förare emellanåt då vissa verkar ha dels svårt att hålla lämpligt avstånd, dels att förstå konsekvenserna av vad de ställer till med.
Men, förbjuda fritidsmotorbåtar, absolut inte.
Och då är jag seglare ut i fingerspetsarna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Som sagt tänk om och tänk rätt.

Jag kör motorbåt i den hiskeliga farten av ca 9 knop och även jag störs av idioter i båtar som kör för nära och drar svall, detta är inte båtarnas fel utan dom som sitter bakom ratten. Jag störs även av segelbåtar som inte håller kursen utan försöker ta höjd hela tiden, klart störande när man håller en kurs för att man inte ska kollidera. Det finns idioter i alla båttyper.

Låt den här tråden dö.

/Jonas

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alltså skall alla fartyg och passagerarfärjor förbjudas ochs för dom är värre. Ähh. Förbjud allt och alla att vara på sjön istället. Så slipper trådskaparen irritera sig på andra som utnyttjar sin rätt att vara på sjön. Eventuellt kan ju TS även flytta till en lite tjärn i norrland med båten så får han nog vara ifred \devil\http://www.maringuiden.se/js/ckeditor/plugins/smiley/images/devil_smile.gif\ title=\devil\ width=\20\ />

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På vilket vis är sugtömning begränsande för friheten?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Breckan orkan jag inte ens debattera med. Antingen är det någon sorts skämt eller en förvirrad vänster eller milöpartistsom borde hänga på deras forum istället.

Det osar jante på flera hundra meters avstånd. Är människan riktig seriös milötaliban så ska självklart all form av fritdsbåtstrafik förbjudas eftersom den på ett eller annat sätt påverkar mljön. Nu ska bara stora snabba och ofta dyra båtar, som sticker i trådskaparens ögon förbjudas. Kanske för att han själv inte har råd med en sådan båt eller tillhör dem som tycker att ingen ska något som inte alla har möjlighet att äga.

Det går åt lika mycket plast/olja att tillverka en långsamtgående segelbåt som en stor motorbåt. Den långsamma motorbåten eller segelbåten ska bottenmålas, ha diverse oljor och annat. Behöver laddas genom fossildriven motor eller generator. Det enda som skiljer är att den snabba motorbåten drar mer bränsle i hög fart och den skilnaden blir knappast avgörande på totalen.

Löjligt och bara ute efter att irritera andra.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst 2012

Håller med breckan!

Jag tycker att vi ska gå längre: Låt oss förbjuda allt som inte är blont, blåögt och som inte kan gå i takt...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nog är det väl ändå ganska stor skillnad i bränsleförbrukning mellan en motorbåt och en segelbåt sett över en säsong eller per distans? 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

...och dessutom gasa ihjäl alla bögar eller???wink

Som man ropar får man svar 2012. Sorry - kunde inte låta bli att spinna vidare på detta inlägg. Ber om ursäkt. Peace, love and understanding.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst 2012

 

...och seglare; ett satans avskum \smiley\http://www.maringuiden.se/js/ckeditor/plugins/smiley/images/regular_smile.gif\ title=\smiley\ width=\20\ />

(fniss)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo visst men nu var poängen mer att vurmar man så mycket om miljön som trådskaparen utger sig för att göra så ska man nog inte ha fritidsbåt modell större alls ( enligt hans sjöbod så har han en Bavaria 32). Sett till både tillverkning och drift så påverkar hans båt miljön ganska mycket oxå på totalen. Det är som sagt bara bränsleförbrukningen som skiljer gentemot de båtar han vill förbjuda.

egentligen spelar det ingen roll. Risken är ganska överhängande att bränslepriserna redan inom vår livstid hamnar så högt att motorbåtsåka blir en ren lyxföreteelse som bara de allra rikaste ha råd med.

Åk medans det går!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bränsleförbruknignen är högre.

Bullernivåerna är högre.

Energiåtgången, plaståtgången vid tillverkning mm borde vara en ganska liten del av påverkan i ett livscykelperspektiv.

Många pratar om svallvågorna som negativt men det underar jag om det verkligen gör så mycket ur ett miljö-/naturpåverkansperspektiv.

De flesta höststormar drar upp lite större vågor.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej nej det räcker inte för att tillfredställa miljömupparna. Här är det total utrotning av mänskligheten som gäller. Bort med hela skiten låt moder jord bli grön igen.

Den siste miljömuppen blir ensam kvar på en topp och kan beundra att äntligen så är jorden fri...........enlightened Det ni !!!

Kunde inte låta bli men blir så trött på alla domedagsprofeter o artiklar

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...