Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
crabfish

Man kan åtalas trots att annan körde båten

Rekommendera Poster

Om en kvinna rånar en man skall hon icke dömas ty det kan vara könsdiskriminering.

 

Den som hävdar att det här handlar om kön är tyvärr bakom flötet. Hon var helt enkelt kass på att köra den nya stora båten...hur kass lär åklagaren komma fram till varför det antingen blir ett åtal eller inte.

Och vafan drar man upp makrill i den nya fina båten för? Sittbrunnsmattorna kommer att lukta apa den saken klar. Svin!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det tror jag nog kollegorna slåss om att få göra. Att sätta dit en kollega är antagligen snabbaste vägen till befodran inom KBV.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eftersom Gunilla är kvinna tror flera här att hon inte kan köra båt trots att de (Gunilla och Thure) berättat i artikeln att hon är mer van vid familjens mindre båt men på fredagen även kört den aktuell båten.

Snacka om snedvriden kvinnosyn. Ni argumenterar för att Gunilla inte kan köra båt.

Men att tro på att båten bogserades av polisen gör ni givetvis eftersom det stämmer in i er snedvridna bild.

För de som tror jag svalnat i debatten kan jag lugna er med att jag just nu befinner mig i Shanghai en vecka och har lite glest mellan inloggningarna och jobb. Varmt och mysigt med 32 grader, solsken och 90% luftfuktighet.

Lovar att detta ämne om lagen för ett ickeproblem inte ska svalna.yes

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det går bara att skaka på huvudet åt dig och ditt generaliserande dravel. Jag kan inte för mitt liv ens begrips hur du kan få det till en diskussion kring vem som är man och vem som är kvinna i sammanhanget.

Du är för övrigt den ende som hänger upp dig på och tjatar om att Gunilla är kvinna och därför inte kan köra båt, enligt alla andra skribenter i tråden. Ge dig din pajas.

 

OM åklagaren kommer fram till att hon faktiskt inte kunde köra den större båten...OM Gunilla själv menar att hon inte alls är nåt sjövan....vad gör du då?

OM det är så att åklagaren lägger ner utredningen och därmed menar att hon visst kunde hantera båten med fyllot gapandes sidan om visar det med all tydlighet att lagen är åt helvete och att polisen saknar rätt lagstöd.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

OM åklagaren kommer fram till att hon faktiskt inte kunde köra den större båten...OM Gunilla själv menar att hon inte alls är nåt sjövan....vad gör du då? Då säger han att åklagaren hade fel eftersom crabfish ger sig aldrig!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Eftersom det inte finns något formellt behörighetskrav för att få framföra en fritidsbåt i Sverige så kan man bryta ned frågan så här tycker jag.

Är det tillåtet att köra båt som understiger 12*4 m själv = ja

Är det tillåtet att vara osäker och inte ha 100 % koll i alla lägen = ja, om det inte medför en fara för andra.

Är det tillåtet att ha en berusad person ombord = nej

Hade Gunilla åkt själv så hade inte polisen kunnat gjort någonting men nu var maken med och det blev en ,enligt polisen, olaglig situation.

Jag stödjer inte alkoholförtäring under gång, men jag är intresserad av lagar och avtal och i det här fallet är det en dåligt genomarbetad lag. Det som skrämmer är att det släpps så dåligt genomarbetade lagar och att det kommer säkert fler som då handlar om andra saker. Det är inte rättssäkert. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om det är olagligt att åka med en båt berusad så borde bötesbeloppen på några färjor under en sommar motsvara Greklands stadsskuld. Hoppas politikerna i så fall sänker bränsleskatten med motsvarande summa. Näjustdet, vi måste ju betala deras fester.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Givitvis erkänner jag att jag då haft fel i mina antaganden.

Varför skulle det vara så svårt?

Gunnilla har en ligt artikeln uppgett att hon är mer van vid deras mindre båt och det tolkar jag som att hon kan köra den mindre båten.

Den större kan hon också köra men är inte lika van vid den. Alltså tolkar jag det som att hon även kan köra den större båten, speciellt eftersom det anges att hon körde den på fredagen.

Om hon sedan blev nervös och missade lite när polisen kom är väll ganska naturligt.

MEN om det visar sig att Gunnilla inte ens kan köra den mindre båten är uppgifterna de angett i artikeln fel. Bohuslänningen borde undersökt fakta mer före artikeln.

Om det är fel kan jag endast beklaga att det var fel och Guilla inte skulle kört båten.

Men som vissa att kalla Thure för fyllesvin som gjordes strax här före, anser jag vara ett omoget svin som inte kan tolerera att folk lever ett annat liv.

Vi får se vad som hänter med åtalet. Självklart kommer hejja på lagen gänget här aldrig erkänna att de har fel vilket jag med stolthet kan göra.

Hur är det hos dig, kan du då erkänna att lagen är sned  om det visar sig att Gunilla kunde köra båt och fallet läggs ned?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

yes

Instämmer.

Dessutom om transportstyrelsen kan påvisa fakta att lagen är rätt med 0,2 så behöver vi en väl fungerande lag eftersom det kommer vara tillfällen där en i familjen får bli den som kör båt hem från trevliga middagar med goda vänenr eller sjökrogen, (nykter) Men som nu är kan ingen mer än herr båtägare köra. Säg de som vågar låta frugan köra även om hon har bättre rutin på att köra båt än mannen i familjen?

I fallet med Gunnilla och Thure kanske Gunnilla är bättre förare än Thure, Kanske färre tillbud mm. Men dömd på förhand av en del på detta forum.

I detta fall hade ett båtkörkort varit bra. Gärna med komplettering om vilken storlek på båt man har rätt att få framföra som ensam förare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det inte lite tidigt att gapa om rättsövergrepp mm innan man ens hört polisens version? Kan det vara så att Thures version kanske inte är helt objektiv? Tydligt är att polisen uppfattade det som ett brott och då är de skyldiga att göra en anmälan, de kan inte och får inte se mellan fingrarna. Nu ska åklagaren se på anmälan och ta ställning till om man anser att det finns tillräckligt för att väcka åtal. Om så är fallet så ska det prövas i domstol. Så länge Thure inte är dömd så är han faktiskt oskyldig.

Sen ska man komma ihåg att här är det sjölagen som gäller, alla jämförelser med biltrafik och annat är helt ointressant.
Sjölagen 20:e kap, 4§:
Den som framför ett fartyg eller i övrigt på fartyg fullgör uppgift av väsentlig betydelse för säkerheten till sjöss och då är så påverkad av alkoholhaltiga dryck- er eller något annat medel, att det kan antas, att han inte på ett betryggande sätt kan utföra vad som därvid åligger honom, döms för sjöfylleri till böter eller fängelse i högst sex månader.

Är det inte ganska självklart? Att om jag är berusad så ska jag inte ska kunna stå och tala om för någon annan hur denne ska göra. Hade det rört sig något enstaka råd så hade nog inte polisen agerat.
Lagen är gammal och man måste komma ihåg att den tillämpas i en starkt hierarkisk miljö. Om jag är rorgängare så kan jag inte strunta i en order från tex 2:e styrman även om jag tror han är berusad. Det är insubordinationsbrott eller myteri i dagligt tal. Därför måste den som ger en order kunna dömas om denne inte på ett betryggande sätt kan utföra vad som därvid åligger honom. Precis som  rorgängaren ska kunna dömas om denne är berusad.

Det ska bli intressant att läsa ett ev förundersökningsprotokoll.

Om det blir en fällande dom så är det säkert många kvinnor som slipper köra på sina fulla gubbar om dessa inte försetts med munkavle.



Senast ändrad av bhemac | 22 augusti 2012 | 00:52

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Detta visar bara vad idiotiskt det blir när man skapar en lag och i grunden utgår från yrkessjöfarten och bara applicerar den rätt av på fritidsbåtslivet. Jag har seglat rätt mycket själv på båtar upp till 35 fot och kan inte få in i mitt huvud att läget blir ett annat bara för att ägaren, lätt berusad, är med ombord.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Menar du att olika lagar skulle gälla för yrkestrafik och fritidsbåtar?

Tja det skulle ju kunna skapa endel intressanta trådar här om inte annat. :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är en viss skillnad på ett yrkesfartyg och en fritidsbåt när det gäller den formella befälsordningen. Även om man generaliserar och mannen är den naturliga kaptenen, förste och andre stryrman, navigatör och befälhavare på båten så blir Gunilla i detta fall befälhavare då hon står vid ratten. Det beror på att båten i fråga mycket väl kan framföras av en person.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

TIll viss del instämmer jag också i inlägget men du crabfish kan bara inte låta bli att tillintetgöra ditt eget resonemang med att fortsätta könsdiskussionen...du är som en omvänd homofob eller som en sedvanligt hycklande sossepolitiker.

 

Min fru är rätt hyfsad på att köra vår 24 fotare och jag kommer aldrig att ens fundera på att tvunget avstå ett eller ett par glas vin bara för att hon är kvinna och då ska man enligt dig passa sig för polisen. Hon ska ju även passa sig för mig då jag tydligen ska fundera på min egen kvinnosyn. Obegripligt dumt.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Månne ändrar du åsikt när du och frun blir bogserade hem av polisen och väntar på åtal för sjöfylla.cheeky

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är nästan så att jag hoppas på att vår familj blir stoppad av KBV på väg ut till stugan med vår lilla Finnsport HT. Nu dricker jag ju aldrig till sjöss men om jag hinner se dem komma ska jag fanimig dra i mig några snabba av vad som än månne finnas till hands.

Snyggast av alla ombord kör grabben, 11 år gammal. Alltid till rors. Inget förarbevis el dyl.

Hustrun har högst behörighet (aktivt sjöbefäl) men är rätt så kass på att manövrera lillbåten.

Jag själv är utbildat sjöbefäl och innehar den högsta teoretiska utbildningen ombord. Dock har jag bara seglat skrivbord de senaste åren och har därmed ingen giltig behörighet för tillfället. Ganska duktig på att köra Finnsporten enligt mig själv. Särskillt duktig i allt är jag efter två starköl. ;-)

Som extra resurs finns dottern, 9 år som är mycket sjövan. Men som dock är fullständigt ointresserad av att köra Finnsporten.

Samt naturligtvis den ständige skeppshunden Zorro och två marsvin.

Hur stor besättning behövs för en Finnsport 540?

Hur och vilka ombord kommer att få blåsa?

 

post-10003352-1394237223,5686_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur är det hos dig, kan du då erkänna att lagen är sned  om det visar sig att Gunilla kunde köra båt och fallet läggs ned?
 

Absolut kan jag erkänna att lagen har slagit fel om det visar sig att Gunilla kunde köra båt, men om det sen skall vara så att promillegränsen skall höjas då tycker jag man är ute och seglar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Naturligtvis skulle jag ändra åsikt i det hypotetiska fallet men risken för bogsering om jag anses onykter är lika med noll. cheeky

 

Jag är långt ifrån främmande för att ändra åsikt om lagen om åklagaren lägger ner utredningen om det inte går att styrka att Gunilla är så usel på att köra båt (den stora båtjäveln) att hennes man måste vara nykter för at dom ska kunna vara på sjön.

Det som redan sagt bli intressant att läsa fortsättningen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Anledningen till polisens agerande är att den berusade mannen har gett order och kvinnan har lytt dessa order. Så har i alla fall polisen uppfattat situationen.  Sen är det nu åklagaren som ska bedöma om det nu bara var goda råd eller om det faktiskt var order.
Det har knappast något att göra med kvinnans skicklighet att framföra och manövrera båten.
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Och sedan fick den berusade mannen förtroendet att navigera polisens båt i hamn...wink

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, så står det inte. Det är fortfarande skillnad på order och goda råd.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns en viss skillnad. Förhoppningsvis så har caffisen körkort (utbildad) för bil och har således ansvaret för framförandet av fordonet. En bättre liknelse är om man övningskör med sin son/dotter, alltså sitter bredvid. I det fallet blir du dömd för rattfylleri även om du inte framför fordonet rent fysiskt. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så i ena stunden är han berusad och ger order för att i nästa sekund vara så nykter att polisen navigerar efter hans goda råd??? Är poliserna då lämpliga att framföra sin båt då dom tar råd av en berusad? Kan Thure bötfällas även för detta då han kan anses utföra en för säkerheten väsentlig uppgift för polisbåten?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

yes Lagtolkningen som polisen gör för att sätta dit Thure borde rimligtvis även

utesluta Thore som navigatör till polisbåten.



Senast ändrad av happysix | 22 augusti 2012 | 11:35

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är som sagt en viss skillnad på order och råd. Den som får ett råd kan själv bedöma hur rådet ska tolkas.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I så fall borde du har inte fått i backen vara råd. och håll mer styrbord det är grunt efter andra kantenvara en order.

Kanske Thore torskar på att navigera polisbåt.

Ha ha devil

oj jag har visst kalla Thure för Thore ibland. sorry



Senast ändrad av happysix | 22 augusti 2012 | 11:42

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ingen här vet ju exakt vad som sas men om det nu bara var ett råd som den då berusade Thure påstår så hade inte polisen gjort någon anmälan.

Thure kan nog vara ganska säker på att inte åtalas för att kört polisbåten. Sannolikheten att han skulle få befälhavarrollen där kan nog anses ganska liten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...