Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Gäst 2012

8 av 10 stödjer sjöonykterhetslagen.

Rekommendera Poster

Det hade nog inte varit ett representativt urval.

Jag hade tex inte fått delta. Stor erfarenhet av sjölivet. Har definitivt ingen sjöskräck. Max båtlängd 9.81 och har seglat i 9 knop som snabbast. Dessutom är jag nykterist och har aldrig känt nåt behov av att dricka sprithaltiga drycker.

Men det är klart att för de som absolut måste dricka alkoholhaltiga drycker när de är ute och kör med sina stora och snabba båtar är det ju bra om människor med andra åsikter inte får uttala sig.

Vi borde had det som i Vitryssland - eller? Alla med avvikande åsikter borde utvisas, eller sättas i fängelse. wink



Senast ändrad av toaen | 10 augusti 2012 | 09:57

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vem vet, kanske kom deras sjöskräck från att de haft en incident med en onykter båtförare på sjön... Betyder det fortfarande att de inte får rösta enligt dig?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu går både du och Toaen över gränsen. Vad har Vitryssland med det att göra? och rösta ska man få göra men ska man rösta i en fråga och det ska vara någon mening med det så förutsätter det att den som röstar är insatt i frågan, vad är det annars för vits? Lika korkat som att folkomrösta om Euron när du måste vara minst nationalekonom för att förstå innebörden av detta.

Men ni två kanske vill vara med och rösta om allt som ni inte har en susning om. Tyvärr är inte jag sådan utan ska jag ta ställning till för eller emot så måste jag vara insatt i ämnet.

Och, jag har aldrig förespråkat fylla på sjön. Men jag vill och tänker fortsätta åka ut grilla dela på en flaska vin med frun och åka hem. Jag är inte vare sig full eller alkis för det utan uppskattar en livsnjutning. Får jag böter för det så betalar jag gladeligen dessa.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad får dig att tro att jag inte är insatt i ämnet?

Jag vet en hel del om spriten och dess skadeverkningar, kanske betydligt mer än du.

Vilken gräns är det jag går över?

I inläggen ovan verkar det so om de som inte är mot 0,2-lagen inte har rätt att ha nån åsikt i frågan.

Därav jämförelsen med Vitryssland. Där har de som har en annan åsikt än diktatorn ingen rätt att ha åsikter.

Jag har aldrig propagerat för folkomröstning i någon form. Dessutom tycker jag ayy 0.2-lagen i sin nuvarande for är bra som den är. Att sen en del perosner har problem med sitt spritdrickande är ju en annan sak.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag sa aldrig att du inte var insatt. Jag ifrågarsätter om de som inte vet vad en båt är är rätt personer att rösta i frågan och Vitryssland??? Herregud väx upp och håll dig till sak

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Angående Euron så var det väl såhär med facit på hande en jävla tur att det just inte var ekonomer som fattade beslut i frågan, annars hade vi också suttit lika hårt i skiten som de som anslöt sig. Det måste man inse, oavsett hur man röstade i frågan. Däremot funderar jag på hur de skulle se ut om bara t ex insatta, t ex deltagare på valfri reggaefestival, skulle rösta om marijuana-legalisering. De ör ju, liksom även du kallar dig, enbart livsnjutare. Vi andra som inte röker på vet ju inte vad vi pratar om och har med ditt resonemang ingen talan i frågan. Kul lagar vi skulle få...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej jag går inte över gränsen. Inte alls. Du talar däremot emot dig själv.

Våra politiker kan inte vara helt insatta i alla ämnen. Det är därför de har remissinstanser som ska ge svar. Det är sällan dessa remissinstanser ger ett entydigt svar. Då blir det upp till våra politiker att väga dessa remissvar mot varandra. I detta fall valde de att gå på polisens och KBVs linje. Varför vet endast de sakkunniga inom de partier som valde att rösta igenom lagen.

Å ena sidan säger du att man måste vara insatt i ämnet för att få rösta. Men när våra folkvalda de facto röstat i ämnet, efter att de satts in i frågan, då duger inte detta för dig. Då vet du helt plötsligt bättre. För du är en livsnjutare. Då är det viktigare.

Vad fint...



Senast ändrad av Arne_Anka | 10 augusti 2012 | 13:59

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Läs Arne Anka, läs!!!

Frågan gällde inte lagbeslutet utan undersökningen beställd av SLS. Tror du på fullaste allvar att tant Asta 75 år I Lapplands ödemark som endast kört hundspann kan svara rättvisande om 0,2 är rätt eller fel? Det var det saken gällde inte lagbeslutet.

Vill du rösta om Nasa frågar vilken hastighet ISS helst bör hålla? Samma sak. nästan?

Visst är jag livsnjutare, ska jag skämmas för det nu också likväl som jag bör fängslas efter mina tre öl under några timmar på sjön enl er förbudsivrande moralister  cool



Senast ändrad av sea-ray_230 | 10 augusti 2012 | 14:25

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror det är du som behöver växa upp och komma bort från din barnslighet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Din inställning och ditt sätt att resonera.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min inställning? att det är ok att köra båt upp till kanske 0,5, Hur många barn dricker?

Resonera? Förlåt att jag säger emot förbudsivrare och moralkärringar då. Jag inser att dessa alltid har rätt och det inte är någon ide att komma med mot argument för då är man barnslig? Hur var det nu med Vitryssland? cool

Lämnar denna tråd eftersom det inte verkar gå att ha en konstruktiv debatt med vissa.

 

Har jag fel så bena gärna ut ditt påstående och precisera vad som är fel i inställning och resonemang så det kan jämföras med ett barn.

Trevlig helg, nu ska jag ut till stugan och på vägen dit knäpper jag nog en kall 33cl 5,2a

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sea Ray

Det är fullständigt meningslöst att försöka tala förstånd med gänget här. De är inte intresserade av fakta, eller rättsäkerhet,  eller att olycksrisken/kollisionsrisken är totalt försumbar, att man inte kan jämföra bil med båt, att resten av världen garvar läppen av sig åt oss, osv osv.

 Ju mer jag debatterat ämnet, desto mer har jag insett att förespråkarna är av den här modellen.......vilket dessutom passar bra in på den undersökning denna tråd hänvisar till.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

sea-ray_230

Din inställning och attityd är förvånande.

Du lever i, av och med båtbranschen. Att då ondgöra sig över att man måste vara nykter bakom ratten, skrävla om att jag ska knäppa en pilsner bakom ratten, påpeka att jag tänker då inte följa lagen, proklamera att jag tar gladeligen mitt straff om jag blir påkommen osv. osv. är häpnadsväckande. Det påminner om bilsäljaren i Stockholm som stod i bilhallen och ondgjorde sig över att man var tvungen att hålla sig nykter om man skulle köra bil. Tror Du han blev långvarig? Nä, hans karriär tog slut långt innan hans planer för den. Han blev hjälpryttare hos en sopåkare, inget ont om dem, hjälpryttare för att hans körkort försvann av någon anledning.

En sak är att Du klämmer Din pilsner bakom ratten, det finns det lagar som reglerar. En annan sak är om Du börjar bli en oseriös representant för Din bransch, så finns det en marknad som reglerar Dig.

Ett litet tips: Håll en lägre profil i ämnet.

Ha de'

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

labbibia

Med all respekt för dig.

Jag undrar vilket gäng som det är meningslösta att tala förstånd med.

Det handlar ju om olycks- och kollisionsrisk. 

Jag vet inte om du har förstått att lagen avser stora och/eller snabba båtar.

Har du en aning om hur långt man kommer på en minut i 15-20-30 knop.

Det är ju ofta man på sommrarna ser den typen av båtar där båtförarna inte klarar av att framföra sina båtar på ett ansvarsfullt och förnuftigt sätt. Jag hoppas att de är nyktra - men ibland undrar man.

Om man i resten av världen garvar läppen av sig - låt dem då göra det då.

Om ni nu är så fixerade vid att dricka sprit. Gör det då när ni är på land och inte när ni skall köra båt eller bil.

Och som sagt - vissa peroner är det totalt meningslöst att försöka tala förstånd med, men det sägs ju att där spriten går in - där går vettet ut

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Käre vän, som jag betraktar dig som, trots att vi bara träffat live en gång. Du har ändå visat att du är en rejäl människa, värd att respektera, inget snack om saken! Jag är dig fortfarande stort tack skyldig för att du kom ner till båtklubben hemma i mina hemtrakter och visade mig hur masten på en segelbåt ska riggas för bästa effekt.

För det, än en gång stort tack! Du är alltid välkommen till mig, får du någonsin problem av något slag så lovar jag att göra mitt yttersta för att hjälpa dig. Även om det skulle gälla grusförflyttning! ;-)

Men Toaen...ja, jag har rätt bra koll på hur långt man kommer på en minut i 15-30 knop. Jag har oxå rätt bra koll på hur ofta fritidsbåtar kolliderar....händer knappt i verkligheten, förutom i trånga hamnar där farten då det ändå händer snarare är 1-2 knop än 15-30.

Och nej, det handlar verkligen inte om någon slags fixering vid att dricka sprit.

Det handlar om att få behålla den sista friheten i det här landet, att slippa bli stoppad av myndigheterna trots att du inte gjort något som helst galet, det handlar om att fördela resurserna, som tydligen räcker långt när politikerna ska festa loss, och när det gäller övervakning av hederliga medborgare, till dataövervakning över vad som mejlas över nätet ov osv.... men inte räcker till polis, försvar, sjukvård, åldringsvård, omskolning för arbetslösa osv osv.......

 

Och när myndigheterna väljer att kolla dig och mig, som inte orsakar några skador TROTS att vi kanske druckit 2 öl (Huvva det är ju hemskt?) istället  för att ägna sig åt det vi ursprungligen som medborgare satte dem till, då är det faktiskt dags att säga i från.

Vad blir nästa förbud?

Vilken lobbygrupp kommer att trumfa igenom något nästa gång som drabbar allmänheten utan att ge någon allmännytig effekt överhuvudtaget?

 

Edit: lägger till nästa gång i sista meningen i inlägget, för att förhoppningsvis förtydliga vad jag menar...

 



Senast ändrad av labbibia | 10 augusti 2012 | 22:30

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Folkomröstning om kärnkraft blev svaret NEJ till mer kärnkraft. Nu fyller vi Sverige med massa vindkraftverk. Var det det vi ville ha det?

Folkomröstning om högertrafik blev folkets svar NEJ. Ändå infördes högertrafik. Var det fel, skulle vi fortsatt köra på vänster sida med bilar gjorda för högertrafik och vår grannländer körandes på höger sida?

Val för ett antal år sedan röstades Ny demokrati in. Troligen på grund av missnöje mot övriga politiker. Så ville många väljare, Rörde runt i grytan och vi tapapde fokus på de viktiga frågorna.

Senaste valet kom Sverige Demokratierna in. Tydligen så ville många Svenska väljare. Rätt eller fel och vissa tyycker att fokus på invandrare borde öka.?

0,2 lagen röstades igenom av våra politker. Utan bra underlag. Troligen ville man ha det så att KBV ska antasta vanliga svenskar med massa alkohontroller och att vi kriminaliserade vanliga svenskar som inte utgör något problem

 

Jag vill påstå att med bristande underlag fattar folk oavsett om man är politiker eller väljare ibland fel beslut och 0,2 lagens tillkomst är skit för den ger inte någon förbättring av olyckor på sjön. Endast ställer till med problem. Riv upp skiten.


Edit: 

Vad blir nästa sak vi ska fatta beslut om? Vad ska bli nästa sak som berövar oss vår frihet och måtte det vara väl underbyggt innan beslut fattas.



Senast ändrad av crabfish | 11 augusti 2012 | 09:21

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tycker det är tragiskt att läsa att så många tycker att man inte kan känna frihet utan att dricka alkohol.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Frihet att leva det liv vi vill utan att det stör andra. Friheten att äta gott och dricka lite vin ihop med goda vänner och promenera, cykla eller ta båten hem.

Förut kunde jag och frugan ta båten till någon sjökrog. Äta en bit mat, dela en flaska vin, någon god efterrätt och avsluta med en kopp kaffe. Ta båten hem en lugn fin sommarkväll.

Idag omöjligt, då ligger KBV där och kräver att man ska blåsa. Nej vi åker inte ut till sjökrogar mer. Får bli vid kvar vid sommarstället och sällan åker och grillar ihop med våra vänner. 

Det är vår frihet som nu är berövad och inte påverkade någon alls förut.

Nej det handlar inte om att supa på sjön och vara en fara för övriga och en själv vilket jag anser inte ska vara tillåtet.

Vår båt mindre än 10 meter men går att köra i 40 knop även om vi kört sakta hem tidigare fina kvällar så är det idag omöjligt. Måste vi byta båt för att få tillbaka vår frihet? Idiotiskt.

Och ni som inte tycker om alkohol. Ni får givetvis leva ert liv men ge katten i att lägga er i hur jag lever mitt liv så länge jag inte utgör ett problem.

 

SÅ vad är det som är så tragiskt Peter? Att jag och frugan tycker om gott vin ihop med mat?

Knappast alkoholister för att vi dricker vin till maten ibland.

 



Senast ändrad av crabfish | 11 augusti 2012 | 10:46

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men crabfish, varför räknar du inte upp köra bil under påverkan av alkohol? Är inte det också frihet, på samma sätt som att framföra en båt efter ett par glas vin? Varför ska staten bestämma sådant, kan inte förnuftet råda? Om jag vet att jag är en utmärkt bilförare efter ett eller två glas vin, varför ska just min frihet begränsas?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej jag tog inte upp det eftersom svaret var till dig.

Jag har tidigare trott du visste skillnaden på bil och båt men nu blir jag tveksam.

Bilar vet du kör rätt så närma fotgängare, cyklister och andra bilar. Där är kollisioner rätt så vanliga även med helt nyktra förare och riskerna stora. Dessutom är det svårt att köra sakta (10 km/h vilket i runda slängar är motsvarnde som 5 knop) med andra bilar efter på en 90 väg. Omöjligt att välja att ligga 20 meter vid sidan om farleden då man skulle försöka köara i diket eller i städer på trottoarer.

Dessutom har vi för bilar rätt så bra fakta om vad alkohol medför för bilförare men för båtförare är det tomt förutom berusade förare med över 1,0 promille.

Jag utgår från att du skojjade och bara skrev så provokativt smiley

Läs gärna texten igen och inse hur det påverkar vår frihet (min och frugans) och utan någon anledning mer än att ge KBV mer makt.

Nej säkerheten har med största sannolikhet inte ökat för att jag numera tvingas köra båt med 0,0 promille. (vem katten vill ha vansinninga böter för ett ickeproblem)



Senast ändrad av crabfish | 11 augusti 2012 | 11:37

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Åtminstone borde alla i glesbygden där det inte finns taxibilar inom rimligt avstånd få köra onyktra, och alla handikappade som inte kan cykla eller gå förståss. Hur onykter man får vara när man kör kan ju enklast avgöras i domstol från fall till fall...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo, men nu är det så att jag vet skillnaderna mellan bil och båt. Och jag har en kompis som jag brukar åka över och grilla hos ibland, eftersom det ligger lite dumt till brukar jag ta bilen. Och jag vet att jag kan köra hem efter ett par glas vin, men se det får man ju inte. Jag känner själv att jag kan. Som livsnjutare begränsas jag då av lagstiftningen. Precis som du gör med din båt. Förklara nu vad skillnaden är mellan dessa beteenden, crabfish.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Peter, om du vill ha analyser av ditt beteende ihop med alkohol så finns det sådanna som är utbildade på sådant.

Köra bil och dricka alkohol är helt fel. 

Vi var hos goda vänner torsdags kväll, 5 mil bort med bilen. Förra gången fick jag köra och frugan fick ta ett par glas vin till maten. Denna gång tvärtom. Men inte lika kul när bara en får njuta av gott vin ihop med god mat. Bil självklarhet med nykterhet enligt tidigare förklaringar. Men båt där inget händer med ett par glas vin. Frihetsbegränsande lag utan nytta.

Tänka sig att jag drack en välkomstdrink, ett par glas vin, ett litet glas päronlikör till kaffet och jobbade dagen därefter. EN TORSDAG. Finns säkert de här som klassar sådant som uppenbar alkholist. Men så är det inte utan är en livsnjutare.

Lagen har funnits drygt 2 år och det borde rimligen finnas en del som fortfarande kör båt efter några glas vin. Om det hade varit så farligt som vissa påstår borde det givetvis funnits rapporter om detta. Speciellt kvällspressen borde tagit in sådant. Alltså de med alkoholhalt 0,2 till strax under 1,0 promille.

Även en hel del här på forumet borde kunna berätta om de som ändå kört båt efter 2-3 öl och kört på grannens båt, kört in i bryggan så de slagit i näsan i båten så blodet skvätte.

Men det kommer inget sådant. Tycker ni inte det är konstigt med en lag för något som tydligen aldrig inträffar?

En lag för ett ickeproblem.

Men nu finns det inget sådant och beror med största sannolikhet på att det inte är farligt.

Så vad ska vi med lagen till?

En lag för motståndare till alkohol i samhället. (och givetvis makt åt KBV)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Crabfish. Först försöker du förolämpa mig. Sedan svamlar du bara. Men du svarar inte på frågan jag ställer. Jag kan bara tolka det som att du inte har ett svar på varför det i ditt fall är ok att förlita sig på eget omdöme, men inte i mitt fall. Men du slår fast att det i mitt fall är fel. Punkt. Men inte varför. Fundera över det ett slag innan du ger dig på ett tredje svarsförsök.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du tycker att prata med en polis är att förolämpa dig så får du väll tycka det.

Ska försöka svara även om du inte kommer vara nöjd med svaret.

Jo, men nu är det så att jag vet skillnaderna mellan bil och båt. Och jag har en kompis som jag brukar åka över och grilla hos ibland, eftersom det ligger lite dumt till brukar jag ta bilen. Och jag vet att jag kan köra hem efter ett par glas vin, men se det får man ju inte. Jag känner själv att jag kan. Som livsnjutare begränsas jag då av lagstiftningen. Precis som du gör med din båt. Förklara nu vad skillnaden är mellan dessa beteenden, crabfish.

BIlkörning har en laggräns på  0,2 promille och där finns fakta om att det är farligt.

Därför både vet du och jag att det är olagligt och farligt.

Båtkörning har en laggräns på  0,2 promille men där finns ingen fakta om att det skulle vara farligt.

Där är det därmed olagligt att köra båt med alkohol men det är inte farligt.

Därför ska du inte ta bilen hem även om inget kanske händer på vägen hem men risken är stor att det kan hända något. Även om du bedömer det som ofarligt finns det fakta som bevisar riskerna.

Men med båt hade du troligen kunnat åka hem utan problem. (givetvis med rådande väderförhållande mm) Att jag skriver troligen beror på att man kan råka i problem även nykter vilket jag själv är ett bevis för.

I båda fallen ska man inte köra vare sig bil eller båt då vi ska följa våra lagar.

Men Peter, det finns de som säkert kan förklara detta bättre. 

Själv vet jag inte om jag kan köra bil med alkohol i kroppen eftersom jag aldrig skulle komma på tanken att prova. Fullt övertygad om att riskerna för mig och övrga är för stor för sådant.

Hoppas du är lite nöjd med mitt svar och nu kan koncentrera dig på resten jag skrev.smiley

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men du Peter.

Du jobbar ju mer eller mindre heltid här på MG med att förolämpa folk, så vad är problemet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lögnare. Harry, du är en lögnare.

I de dödsolyckor från förra året där 75% av de förolyckade hade alkohol i kroppen, hur många av dem hade mellan 0,2 och 1,0?

Inte förrän du levererar svaret på den frågan är att säga Båtkörning har en laggräns på  0,2 promille men där finns ingen fakta om att det skulle vara farligt. en ren och skär lögn.

Och alla andra olyckor förstås.

Upp till bevis. Att du inte ljuger. Berätta nu. Hur många av de 18 som dog med alkohol i kroppen 2011 hade under 1,0?

Och försök inte slingra dig. För gör du det är du... just det, en lögnare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...