Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
crabfish

0,2-promillekrav på sjön leder fel

Rekommendera Poster

Så om man inte får köra båt alkoholpåverkad så lever vi i en diktatur?

 

Asgarv.

 

Lagen är en ickefråga som bara berör en pytteliten marginalgrupp. Sorry Ola, men sjöfyllerilagen är inte ett demokratiproblem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lagen är dessutom fattad av en demokratiskt vald församling.

 

Jag ser fram emot att fortsätta leva i en demokrati.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om man inför en lag om båtkörkort och sätter gränsen 18 år för att köra båt oavset typ men med motor. Då kommer jag protestera mot detta också. Speciellt om man inte kan plocka fram vettiga uppgifter mot att det är just yngre som står för allvarliga olyckor.

Detta har redan varit på förslag.

Liknande bilkörkorts krav på 18 år så skulle jag inte bli förvånad men galet då allvarliga olyckor och dödsfall enligt idag tillgänglig statistik gäller äldre förare och oftast män.

Visst blir det säkert i fullständigt demokratisk anda men sådant undergräver tilltron till de demokratiskt valda och det är inte bra.

Jämför med regering i Thailand. Också demokratiskt valda men folk bråkar ändå då de är missnöjda med hur de demokratiskt valda hanterar sin makt. Här i Sverige får vi mer och mer missnöjespartier och är ett resultat av hur folk tycker. Missnöjet här har gjort att de tidigare etablerade partierna riskerar att åka ut. Vansinne.

Sjöfyllerilagen är ett demokratiproblem då den skapar missnöje på grund av att den infördes utan vettiga fakta.

Lagar av denna typ ska införas med fakta annars skadas tilltron till de som fått vår makt att bestämma.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fortsättning på sådant som skadar en demokrati (min åsikt)

När man har fakta men ändå inte gör något

2000 infördes en lag med väjningsplikt vi övergångsställen. Utfallet undersöktes och man fick fram en rapport om utfallet 2004

Källa: http://www.vti.se/sv/publikationer/pdf/dodade-och-skadade-pa-overgangsstallen-fore-och-efter-regeln-om-vajningsplikt.pdf

Där framgår att antalet olyckor ökade efter lagens införande och ändå  gör man inget åt detta.

Dessutom framgår att väntetider för fotgängare minksade med två tredjedelar men för bilar ökade med motsvarande. Detta är ur ett miljöperspektiv vansinnigt.

Nu är detta ett marinforum men se det som fakta att jag inte bara är emot 0,2 lagen. Jag är emot politisk förstoppning där sådant här bara skapar missnöje och tvivel mot om våra makthavare verkligen gör sitt jobb på rätt sätt.

I ett marinforum frågasätter jag därför varför man inför en lag (0,2 an) och gör inget mot verkliga olycksproblem på sjön. 0,2 lagen är en bluff och många tror den är lösningen på olyckor på sjön men vi ser ingen effekt av den. Sådant som inte är till någon nytta bör städas bort.

 

Komplettering

152 olyckor fram till oktober (övergångsställen) och lite info om detta vansinne

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=5683245

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

...som bara bekräftar bilden av att Båtfolket är nykterhetsrörelsen nyttiga idioter. Vilka klåpare. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Intressant debatt i riksdagen idag. Undrar om Finn Bengtssons anförande byggde på Båtfolkets vitbok, med tanke på mängden felaktigheter i argumenten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En lag som har stöd hos en överväldigande majoritet av både befolkning och båtmänniskor kan knappast kallas för ett demokratiproblem, snarare tvärt om. Sen får väl var och en tycka vad de vill om lagen.

 

Det största hotet mot en demokrati är brist på kunskap i tex samhällsorienterande ämnen.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fel enligt min åsikt.

Det största hotet är när de styrande i en demokrati inte gör som folket förväntar sig.

Jämför med oroligheterna i Ukraina eller Thailand.  (rätt så aktuella händelser eller?)

 

Själv har jag förväntningen att våra styrande inför lagar som löser problem och baserar sig på fakta.

Just avsaknaden av sådant är grogrunden till missnöjespartier och gagnar knappast en bra styrning av ett land.

 

Men håller med om att i en demokrati är det mycket viktigt att man har kunskap i samhällsorienterande ämnen och gärna ett stycke historia. Sedan givetvis viktigt att man tar tillvara sin rättighet att medverka i våra val av styrande. På tok för många soffliggare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men hallå ett ögonblick, varken Thailand eller Ukraina kan väl betraktas som fungerande demokratier, vare sig nu eller historiskt??

 

Insikten att lagar inte kan stiftas enbart på fakta, annat än i väldigt enkla/okomplexa frågor, hjälper om man vill förstå vad man nu tycker har blivit snett.

 

Vi är inte på väg mot diktatur p.g.a. Sjöfyllerilagen. Den kan inte heller ses som ett demokratiproblem, sen kan man tycka att den är fel.

 

Tycker jag.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

På vilka grunder hävdar du att Thailand inte har en demokrati?

Genom folkets val väljer man den regering man vill ha. Dock är inte alla nöjda med den regering man fick vid senaste valet och därför bråkar man nu.

I landet en majoritet av fattiga som valde den regering man nu har men de något rikare protesterar mot detta då de känner sig missgynnade.

Känner igen dragen även här i Sverige. Dessutom inte helt rumsrent här heller då vi utestänger en relativt stor del i form av SD som på demokratisk väg valts av Svenska folket. Det dyker upp missnöjespartier då och då och ibland får de realtivt stor makt. Vill nog hävda att både Ny demokrati, miljöpartiet och SD är typiska missnöjespartier som uppstår på grund av att folket tycker man politikerna sköter sina uppgifter som man förväntar.

Nej jag är inte Miljöpartist eller SD anhängare.

Jämfört med Thailand har även vi ett kungahus som genom lagar är begränsade i vilken makt de har.  Sverige har en relativt väl fungerande demokrata och betydligt stabilare än Thailands. 

I nyare demokratier försöker man gynna ena eller andra sidan genom att köpa folkets röster men inte för så länge sedan var ett medlemskap i vissa fackförbund automatisk kopplat till partistöd till ett visst part. Inte allt är så rumsrent här heller.

I Thailand har kungahuset en relativt stor roll men det tycker jag även man kan påstå att vi även har här i vår monark i Sverige även om den verkställande makten utgår från regeringen.

 

Edit: Komplettering med de två raderna nedanför här

Både Sverige och Thailand är monarkier och av typen konstitutionell monarki.

Valdeltagande senaste valet i Thailand 75% och Sverige ca 85%

 

Så berätta nu varför Thailand inte är en demokrati.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Läs om läs rätt. Fungerande demokrati skrev jag.

 

Varför har inte Thailand det? Flera statskupper under 00-talet, dålig ranking i demokratiindex och duktigt dålig ranking i korruptionsindex för offentlig sektor. För att ta några exempel. Thailand har en bra bit kvar. Jag säger inte att allt står rätt till i Sverige, men i ovan nämnda avseenden ligger Sverige långt bättre till.

 

Poängen är fortfarande - sjöfyllerilagen innebär inte att Sverige är en diktatur, den är inte heller ett demokratiproblem. Sen står det var och en fritt att tycka om lagen eller inte.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Apropå att 0.2-lagen kommit till trots avsaknad aav statistik, att alkohol till sjöss ine medför någon fara, att andra länder minsann har andra gränser osv osv.

 

Snubblade över en wikipediaartikel när jag letade helt annan info och USA och deras gränser har ju ibland anförts som värda att se upp till av lagmotståndarna. Nåväl, i US och Canada finns tydligen en del statistik och medan jag är medveten om att mycket skiljer i förutsättningar här och over there så talar iaf nedanstående för att alkoholen faktiskt HAR betydelse i ett säkerhetstänk. Ok, wikipedia är knappast felfritt, men man källhänvisar iaf till USCG‘s statistik. Ett klipp ur vad som står att läsa:

 

Alcohol use was the number one contributing factor in U.S. recreational boating deaths between 2003 and 2012, accounting for 15 percent of the fatalities in 2003, and 17 percent in 2012.[10] A Canadian study published in 2011 examined 18 years of data on recreational boating, and concluded that a true figure of alcohol-related deaths in that country may lie between 46% and 56%.

 

Källa:

http://en.m.wikipedia.org/wiki/Drunk_driving_in_the_United_States

 

Länkar fr plattan, så den är inte klickbar i vanl ordning

 

Inga promillehalter anges för olyckorna men om man tillåter 0.8 så tyder detta, iaf i mina ögon, på att gränsen är alldeles åt helvete för högt satt

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag håller med om att Sverige ligger ett bra stycke framför Thailand  när det gäller demokrati men ändå kan man inte förneka att det finns en fungerande demokrati i Thailand. Dock inte väl fungerande.

Dock kan jag knappast påstå att vår demokrati är så perfekt när vi genom åren sett massa kohandel mellan partierna eftersom vi måste bilda regering med flera olika partier med olika åsikter. Ibland med partier i vågmästarroll. Väl fungerande, nja?

Om ett lands regering inför saker som inte görs på rätt sätt så störs tilltron till de man valt. Sjöfyllerilagen infördes på helt demokratiskt sätt och röstades på helt rätt sätt igenom.

Dock kvarstår att man röstade igenom en lag baserad på förhållanden för bilar men lagen gäller båtar. Utan bakomliggande fakta om vad lagen skulle lösa för problem.

En lag för ett ickeproblem.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hur får du fram att 0,8 är för högt av den informationen?

De som orsakat olyckor kan mycket väl ligga i nivå runt 2 promille. 

Självklart har alkoholen en påverkan på olyckor men knappast i de nivåer som 0,2 lagen gäller för. Om det hade varit så hade det funnits olyckor som bevisar detta men det verkar inte finnas.

Även instrssant om det finns några som sett sådant eller om det bara är rejält packade man syftar på. För då finns det fakta. Rejält påverkade som sätter båten på grund eller kört upp på land.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ahhh jag anar en bildad man, engelska och svenska, vad mer kan det finnas?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är int lönt å förklar för en som int förstå...

 

eller vad det nu var Stenmark egentligen sa.😍

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visa statistik på att en 9,5 meter lång båt som gör 14,9 knop är farligare än en 10,5 meter lång båt som gör 52 knop.

 

Eller vill du att lagstiftning ska byggas på ogrundade påståenden från politiker i valtider?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vilka är dessa människor som enligt utsago väljer osäkra båtar för att få ta ett glas vin?!! Kom fram, kom fram.

Presentera eder!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det inte extra roligt att journalisten verkar ha fått det som hände i riksdagen om bakfoten. Samtliga motioner (inkl Gilles) avslogs ju på civilutskottets inrådan, och regeringen fick alltså inte något uppdrag av riksdagen att se över eller utvärdera lagen.

 

Civilutskottet konstaterar bara lakoniskt att det förväntar sig att regeringen följer lagen, vilket egentligen inte behöver betyda ett smack.

 

Hur står det till med källkritiken Crabfish?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...