Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
anje

LED-lampa stör radio

Rekommendera Poster

Hej,när radion är på o man tänder dom nyinköpta LED-lamporna i kojbelysningen så börjar radion att brusa o omöjlig att höra vad som sägs eller spelas,lamporna är köpta på Biltema,vi har en takbelysning köpt på samma ställe o den fungerar u.anm. kan någon förklara vad som händer.

Tacksam för svar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

LED lampor switchas för att få rätt spänning och ström utan effektförluster. Tyvärr genererar switchdelen mer eller mindre störningar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Köp lampor av bättre kvalitet. Eller stå ut med bruset. Sorry.

Problemet är styrelektroniken. Det kostar pengar att bygga en bra styrning som inte skickar ut en massa störningar.  Troligen så uppfyller inte Biltemas prylar normerna för radiostörning. men de kostar ju mindre....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är takbelysningen av samma sort så är det ledningsdragningen till kojena som ger mer störningar. Knepigt att laborera med själv. Kanske en kondensator över ingången till lED lamporna räcker för att minska störningarna? Var stör det? FM, CD spelare?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej igen,det  var FM-radion som stördes,skriver var för när jag var ner till båten idag o provade på nytt så fungerade både radio o LED-belysning som det skulle o även då tillsammans.

Märkligt, men så var det hoppas bara att det så förblir.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det var inte så att du låg i gästhamn med landström när störningarna fanns?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En del LED-lampor har en switchad spänningsmatning som kan ge störningar. De lampor som har  många små LED brukar inte ha störande elektronik medan starkare spottar oftast har switchelektronik. Allting som är CE-märkt ska vara testat för störningar men det brukar också finnas ett minimiavstånd som ska uppfyllas. Biltema säljer inget som inte är CE-märkt men det kan ju bli fel åndå. Så var det med Biltemas LED-lanternor, första generationen. De som köpt dessa fick avstörningsskydd. 

Om lamporna stör, kontkata Biltema. Sen kan man ju alltid försöka avstöra själv mha drossel mm. Men man ska alltid kontakta säljaren först.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hurpass när var du radiosändaren? Om din hemmahamn ligger nära sändaren så hörs radion bra. Där du provade, kanske bakom en ö, har du svagare radiosignal och LED-störningen hörs mera.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej,vi hade ingen landström ansluten men grannbåten hade.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gå tillbaks med dem och påtala felet samt be att få pengarna tillbaka. Och be gärna att få se CE-dokumentet på dem (som försäljningsstället skall kunna visa upp, om det inte redan finns en kopia i ev. manual). Skicka sedan även ett mail till Elsäkerhetsverket med dina iakttagelser och artikelnummer på lamporna.

Detta är ett problem som ökat lavinartat. Att lamporna stör beror precis som nämnts på att elektroniken i den switchar (hackar) spänningen, vilket kan ge upphov till störningar. Men det behöver inte ge störningar alls - det beror på hur mycket omsorg tillverkaren lagt på avstörande komponenter. Har själv switchande LED-lampor i hela båten, och har inte tillstymmelse till störningar.

Att sedan LED-lampan är CE-godkänd är tyvärr ingen garanti för någonting, då det ofta inte ligger någon provning bakom alls. Men till skillnad från en del andra produkter måste den som säljer produkten/utfärdat CE-godkännandet inom tre arbetsdagar (tror jag det är) kunna visa på provrapporter som styrker att produktens EMC-egenskaper överensstämmer med CE-kraven om t ex Elsäkerhetsverket frågar. Jag frågade själv efter EMC-protokollet hos en känd LED-försäljarbutik för en tid sedan, då jag ville vara säker på att de inte störde min radio. Jajamänsan, det var på gång från tillverkaren och de skulle maila mig dem så fort de hade dem. Det intressanta var dels att dessa hade företaget i egenskap av importör redan CE-godkänt och skrivit under papper på, hur de nu kunde göra det utan protokollen. Dels att de aldrig hörde av sig igen....

Tyvärr är det inte bara hos billigare fabrikat som man råkar ut för det här. Lantern-LED sålda av några stora båtbutikkedjor och LED-lampor för hemmabruk även av vissa kända fabrikat har visat sig störa så illa att t ex mottagning på VHF omintetgörs.

Som sagt - klaga i butiken och maila Elsäkerhetsverket !  Det finns ingen anledning att acceptera utstörd VHF- eller FM-radio, bara för att tillverkaren myglar med CE-godkännandet och sparar in på komponenter för några kronor.



Senast ändrad av IngemarE | 25 juni 2012 | 22:03

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Spelar ingen roll om det är Biltema eller Båtsystems lampor från den exklusiva båtaffären...det kan störa ut radion iallafall.

 

Prova att byta mellan dina olika lampor...funkade i vår båt. Vissa LEDlampor störde men andra inte. Lika irriterande som obegripligt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lampan är störkällan, sedan fungerar elkablarna som antenner. Att störnivån kommer variera beroende på lampplats är alltså helt logiskt.

Men grundfelet kvarstår - en LED-lampa skall inte störa radion, för då är den felkonstruerad. I de flesta fall stör den då också så mycket att den inte uppfyller CE-kravet och får inte säljas. Tänk också på att det inte bara är din radio den stör - båtgrannarna kanske inte kan använda sina VHF:er p.g.a. störningar från dina LED-lampor. Och då blir det lite mer komplicerat, för då är störningen ditt ansvar gentemot dem.....

Gå tillbaks med dem, och maila gärna som sagt Elsäkerhetsverket. Det som folk kommer tillbaka med tjänar butiken inga pengar på och de försvinner så småningom från hyllorna. Det finns ju utmärkta LED-lampor som inte stör, men man kan lika gärna hitta även dem hos Biltema som hos fina butiken.

Rör inte just 12V-lampor, men det är samma teknik och visar lite på hur illa det är: http://www.elsakerhetsverket.se/sv/Press/Nyheter/Storande-LED-lampor-granskas-i-EU/

(Ja, jag jobbar bl.a. med radio och EMC wink)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...