Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Gäst Nisse

Hur många knop för vattenskidor?

Rekommendera Poster

Jag är också tresiffrig numera och har konstaterat att det som belastar armarna minst är en god whisky vid brasan

Cheers
Niffe

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men det är ju aldrig försent att träna upp sig. Bifogar en bild på det utan att rekommendera den lösningen! MVH Björn Engholm

post-10012446-1394236143,6553_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Utan att ni behöver ta det som skämt kommer här en lösning för de arm och motorsvaga från min farfars verksamhet.

MVH

Björn Engholm

post-10012446-1394236143,7152_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förtydligande om hastighetskrav:

Som första inlägg finns ett från And30ers som jag nu vill kommentera, så här skrivs det:...3)skidans/skidornas anläggningsyta mot vattnet Barn kan åka från 20 knop och upp till 25 knop Ungdomar mellan 23 och 28 knop...

Detta håller jag inte alls med om utan reservation. Bifogade här innan en bild som bevisar motsatsen. Läser jag And30ers vidare framgår det att han har stora kunskaper, men också hemfaller till fördomar. Han är i gott sällskap där för vi har ett helt vattenskidförbund som också tillämpar samma slentrian (talar om att det krävs minst 28 km/t). Barn bör absolut inte åka från 20 knop och uppåt. Att ungdomar åker mellan 23 och 28 knop känns också lite obetänksamt. Endast ca 5% eller mindre av vattenskidåkningen sker i ansluta föreningar och reglerna för tävlingar är inte på något vis representativa för inlärningsverksamheten. Knop har aldrig använts där, utan tävlingshastigheterna är satta i km/t. För flickor slalom har det i långa tider varit 34 och pojkar 37 km/t som bashastighet. I hopp 42 och 45 km/t. Trickåkningens hastighet valfri vilket ibland inneburit att barn ibland åkt trick med 15 km/t på tävlingar. Därför vill jag återgå till vad And30ers började med: ...anläggningsyta mot vattnet och påstå att det är det inte alls. Det är bredden på anläggningen och inte längden som är avgörande. De s.k. sportskidorna som är så brukliga är alldeles för långa. Men inte om det skall köras fort för då krävs mer stabilitet i längsledd. Det är brukligt att missuppfatta detta. Men för att lära sig och att kunna börja åka långsamt är trickskidor bra. De är inte stort mer än 1 m långa och därför också lätta att simma med om de läggs uppåt. Så över till starthastighet för slalomskida. Det talas om stora motorer etc. Nja, allra viktigast är rätt startteknik. Vägande över 75 kg har jag klarat att starta efter en 8 hk utombordsmotor på en gummibåt. Det är inget nöje precis, men det har gått. Starttekniken är alltså helt avgörande, att sen åka vidare med 8 hk blir ju nästan som att ploga sig genom vattnet. För att komma upp på så vis måste bakre benet vara fritt efter och användas till att pumpa sig upp.

MVH/Björn Engholm

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Såg en bild för många årsedan en kille som åkte efter en Albin25.

Kalle

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för din kommentar Kalle, har någonstans en bild på när en av mina döttrar åker efter en Saga 24 motorseglare. Det är många intressanta inlägg här som jag tog del av innan jag tog mig för att lägga in mina synpunkter. Här har And30ers m. fl. skrivit bra om sporten i en förlängning och det är ju bra. Sporten har sitt ursprung i Sverige, unikt, medan de flesta tror att det är i USA och så också det förbund vi har. Där har inget intresse lagts på att dokumentera den vattenskidåkning som fanns före förbundet. Det är roligt när man hittar gamla bilder från förra sekelskiftet med den åkning som fanns då. Världens första bärplansuppfinning är över 100 år gammal och svensk (enligt mig) och namnet på dem var vattenskidseglare så under några år förekon segling på vattenskidor. Här bifogar jag en annan bild, den med åkning efter segelbåt, många varianter på detta finns. Om någon har mer erfarenheter om sådant så skulle vet vara intressant att läsa.  MVH/ Björn Engholm

post-10012446-1394236144,6458_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kul med alla bilder. Letade själv efter en gammal bild från -50 talet taget vid Erstaviken. Åkaren okänd med kanske hette han Ragnar Frunk. Tyvärr var kvaliten usel på kortet men kom gärna med flera bilder.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Javisst hette han Ragnar Frunck! Svensk järnhandlarkung vid den här tiden och den som gjorde avslut på den epoken som Basuspecialisten och efter ha tröttnat på att bli förlöjligad och misslyckades fick fortsätta som seriefiguren Ragge Runk. Ragnar gillade att uppvisningsåka på vattenskidor i Sverige och gällde länge blad vissa som pionjär i Sverige. Hans klubb hävdar fortfarande att de är den första i Sverige. Det är dock en sanning med modifikation. Ragnar hade det gott ställt och gjorde väl stora insatser på sitt sätt. Därmed försvann tidigre pionjärer i glömskan. Dock fanns redan då (1950-talet) ett Svenskt Vattenskidbund som tynade bort av olika anledningar. Det var där som Ragnar själv fick sporten ifrån, dock utan att själv vilja kännas vid det. Långt tidigare åktes det dock friskt. Under åren strax efter förra sekelskiftet fanns det många olika vattenskidformer, alltifrån segelbara, paddlingsbara och stakbara. Ett fabrikstillverkat vattenskidutförande kunde användas såväl till vattenskidlöpning som till bogsering efter båt, vilket skedde. De liknade ett par trickskidor men var lite större och hade plan undersida. Bifogar en bild då! Tack för intresset MVH/ Björn Engholm

 

post-10012446-1394236144,8402_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kul info. Vi åkte ibland förbi hans sommarställe som ligger precis utanför Breviksmaren (Tyresö) när jag var liten. Sjötomt med brygga förstås. Min bild från Trinntorp kom med iaf. Han som åkte längdåkning var ägaren till Henrys vid Skarpnäck. Hade en aligator eller liknande inne på fiket

 

post-10011607-1394236144,9587_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om Ragar som jag personligen kände har jag mycket info. Men tråden här avsåg ju hur många knop som behövs för att åka vattenskidor och då vill jag hålla mig till det. Då är Ragnar inte något exempel direkt. Men begreppet vattenskidor är relativt. Tidigare här har And30ers anfört tävlingsidrotten som ideal och vattenskidor i allmänhet som motsatsen. Försökte därför att bredda perspektivet. Begreppet vattenskidor var procentuellt mycket större under 1800-talet än under 1900-talet och vad det är idag. Så vad gäller? Det var ju så från början att vattenskidor var en svensk idrott, men helt bortglömd av idrottsforskar och populärpress, de är i mycket av samma skrot och korn nu när idrottshistoria blivit idrottsidehistoria när idrottsforskarna samlar klipp ur förbundsarkiven. Det fanns alltså tävlingar i olika former på vattenskidor långt innan några förbundsarkiv tillkom. Men nu, återigen gällde det hastighet. Vattenskidåkning är från början möjlig utan någon fart alls. Det är bara frågan vilken vattenskidåkning som önskas. För att visa detta lägger jag in en bild av ursprungliga vattenskidor. De kunde om så önskas kopplas samman och tillochmed förses med sits om så önskades. Detta är faktiskt möjligt även idag. Bilden här visar full bestyckning så när som på seglet. Hastigheten som krävs för denna typ är 0 knop och användningssättet är 200 år. Frikopplade går de att åkas på som vanliga vattenskidor. 

post-10012446-1394236145,0217_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kul tråd.

Åker några gånger per år och har liksom de flesta börjat med små motorer.

Provade för första gången på slalombana med instruktör på en klubb i höstas och det var riktigt kul (det borde jag gjort för 40 år sedan).
Åker sedan 10 år på en Wide body skida (Connely Mid-S). Den är mycket bra om man vill ha mycket upplevelse och inte skall åka bana med mycket kort lina.

Mina erfarenheter.

Ring tröttnar ungarna raskt på.

Wake board passar de flesta. Dock så är det viktigt med rätt storlek på bindningarna så med tiden behöver åkarna (nästan) en personlig wakeboard. Tycker att Wakeboard funkar hyggligt med en del svall på fjärden. Själv gillar jag inte att stå snett så jag åker lite wakeboard.

Slalomskidan provar numera alla besökande Med stort nöje. Vi har fått 6-8 st att klara av att starta på en skida i vattnet med hjälp av Mid-S skidan. Lättare att starta, går bra i lägre fart, man slår sig mindre när man trillar, kräver mindre motor, lättare att svänga med utan ryck i linan. Nackdelen är att den flyger mera över vallet innan man är tillräckligt duktig att dra (lägga ner) över svallvågorna.

När folk har åkt ett 20 tal åk har de tröttnat på skolskidor och vill ha en bra slalomskida.
Justerbara bidningar funkar hyggligt på en slalomskida men skidans storlek bör avpassas efter åkarens vikt för att de skall fortsätta ha kul och utvecklas. Så med tiden behöver åkarna (nästan) en personlig skida....

För att slalomåkning skall vara riktigt kul bör man ha en båt som inte tippar när åkaren drar, ha rimligt små svallvågor, tillräckligt stark motor att dra upp en åkare fort (annars blir man alltför trött i armarna).
Vi kör en Flipper 570 med 70 hk 2-takt och det är ok (i minsta laget för att vara optimal)

Håller med (Anders 30?, mfl) om att man får ut mycket om man går med i en klubb.
Man skall inte förakta att bra åkförhållanden är viktiga, dvs det skall helst vara minimala vågor (typ max 5 cm). Föraren kan köra! Både köra rakt så slalomen blir kul samt vända på ett sätt att man kan vila och att inte få svall inför nästa genomåkning.

Att åka runt med en slalomskida på en fjärd en vacker dag med massor med svall har jag tröttnat på.

Det blir nog klubb nästa sommar trots att jag har egen båt och skida...

 

mvh

Peter

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om jag minns rätt är det tyngre att dra upp en slalomåkare än två åkare på kombiskidor. I min ungdom startade vi oftast på kombiskidor och släppte sedan ena skidan vilket jag gissar även förekommer idag? Personligen gillar jag start från brygga så man slipper blöta ner sig.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej hopp här! Vi bör fortfarande skilja på avancerad åkning och att ha kul på landet. Talas det hela tiden om klubbverksamhet vill jag vara med. Lägger in en bild från en USA-tävling.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Återigen: Frågan var hur många knop för vattenskidor alltså inte tävlingsidrotten vattenskidor. Den har alltid här i Europa räknats i km/t och är inte att jämföra med att prova att komma upp efter någon båt vid sommarstugan/bryggan. Intresserade av sådant är ca 300.000 svenskar medan tävlingarnas kända ansikten inte uppgår till 300.

post-10012446-1394236145,2942_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Antalet licencierade åkare (att rekommendera) uppgår inte ännu till 1000 personer och endast ca 50 aktiva klubbar finns med på så vis. Detta utgör bara promillen av den allmänna oorganiserade vattenskidåkningen. Ändå hörs så ofta dessa andra insatta uttala sig för något asbsolut. Besök väldigt gärna en klubb, om ni finner en, de finns inte i alla landskap så rådet är inte lätt och tillgängligt. Ändå är detta bra, synnerligen om deltagandet blir regelbundet. Det tar tid att lära sig, kanske 5- 10 år innan kunskapen är tillräcklig för att vara en duktig åkare, regelbunden träning är ett måste. Klubbar som koncentrerar sig på idrottsutövandet består längre än de utan en målsättning. Åker man skidor på vintern hör man nästan aldrig de här måstena med klubb. Under 40 år som vattenskiddomare har jag snabbt lärt mig känna de fåtal ansikten som dykt upp. Har under åren startat över 20 klubbar. En annan bra sak är de regler som bör användas. Då även bland noviserna. Lade in lite tävlings bilder från familjen. Kan inte vara kategorisk om något. Fortsätt att ha rolig på olika vis med vattensport även med några få knop. Variationerna är oändliga!

MVH/ Björn Engholm (internationell vattenskiddomare kl2 under 40 år.

post-10012446-1394236145,366_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej igen

Detta inlägg har inte med hur fort man måste åka men vill ändå skriva ett lite om hur kul det är att åka vattenskidor.

Vill berätta att jag nu har skaffat en hygglig 'banåknings-slalomskida' (Radar Theory) samt gått med i en klubb samt även tagit en em lektion av en EM mästare (old boys)
Har nu hunnit med ca 10 åk och allt har varit superkul.

Det är riktigt kul att åka efter en riktig båt på en klubb.
- Man kommer upp lättare och blir inte så trött av alla startförsök.
- En proffsig förare gör det enklare och  roligare.
- Har lärt mig stå lite bättre och får inte lika ont i kropen som förut.
- Får till lite mera rytmiska harmoniska svängar och det ger verkligen en kick när det mesta stämmer. Jag blir nog lyrisk när allt stämmer.

Ok tröskel att komma igång lite mer på riktigt är nog ett par dussin åk men det är det mer än väl värt.

Alla klubbar jag har hört talas om erbjuder typ:
- Prova på åk, allt ingår
- Svensexor/möhippor
- Företageevenemang
- Hyra hela klubbhuset för evenemang

Allt till starxt över självkostnadspriser....

Livet är för kort att inte ha kul.Tungan
Prova på mera saker innan det är för sent!

Peter

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har just köpt en Ryds 478 GTI med en Mercury EFI50.

Säljaren skickade med en wakeboard i priset.

Kommer båten orka dra upp mig (ca 90kg) med den motorn?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nog inga proplem,

du har ju 2 månader att tappa 10 kg till försöket:)

Mvh Gustav, du kommer lösa det i vilket fall..

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Haha, sjukt att du säger det, jag började med dieten idag....

Vi fick en deal med handlaren att om det inte funkade så skulle vi få komma tillbaka o hänga på en 60 hästars, så det finns ju som reservplan, men då ska det ut med mer cash o budgeten sprack för många tusenlappar sen... :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Olika varianter av åkning får mig att tänka på sommaren då vi segla mellan Smögen och Fjällbacka med en First 45F och använde oss av fallet som drog oss.

Kan säga att många båtar vände och fotograferade, det väckte lite blickar när en 45 fots segelbåt kommer med en brädåkare där bak.

Detta visar hur jag såg ut.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

det beror på hur kul du vill ha det?

30 knop är lagom, men sen är det som de andra säger om acceleration etc...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan ju inte vara speciellt smidigt om du skulle trilla omkull och de måste vända och hämta dig.. med en 45fots segelbåt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, självklart smidigare att använda en motorbåt än en segelbåt som vi gjorde.

Men på en Beneteau First 45 F finns en schysst badbrygga där man kunde winscha in och ut den som åkte. Det var en fördel då man skulle byta person och personen inte trilla.

Vi gjorde det efter andra segelbåtar sedan dess än bara på just den.

Men en rolig grej att åka bräda efter en segelbåt, ser fram emot att få göra det i sommar igen.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Halllå alla vattenskidsnissar. Min Gammla 60 tals häck Gör 23 knop med 2 man i båten och en cresent 35 hk på aktespeglen. och jag drar upp en 65 kg person utan problem.  Här är en film. 

Nu till en fråga som jag skulle vilja ha ett litet svar på

om man ska dra 2 man efter på skidor. vad behöver man för förutsättningar då? ( Om man bara vill ha kul med vännerna ) 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...