Gå till innehåll
onsdag 24 april 2024
SeaManiac

Ett mirakel har skett, koppar har blivit ofarligt

Rekommendera Poster

Kemikalieispektionen förbjöd kopparbaserade bottenfärger på ostkusten. Förbudet grundades på en undersökning i egen regi. Den vetenskapliga kvalitén kritiserades på goda grunder. Enligt min och mångas uppfattning var den av usel kvalitet, fylld av metodfel och bevisade inte att kopparbottenfärger skulle ha en skadlig inverkan på det marina livet. Respekten för beslutet stärktes inte av att dessa färger var tillåtna för den tyngre sjöfarten, men inte för oss småbåtsägare. Resultatet blev att många struntade i förbudet. Vi kritiserades kraftigt och kallades miljösvin av den mer auktoritetstroende församligen. Vi fick bl.a. veta att vi struntade i våra barns framtid mm mm.

Trots kraftig och befogad kritik vidhöll KEMI sitt beslut och för några år sedan meddelade GD i en intervju att han under inga förhållanden tänkte acceptera kopparfärger i Östersjön. Ungefär samtidigt äskade KEMI en större summa pengar för att finansiera lobbying mot ett eventuellt upphävande av beslutet inom EU. Såvitt jag vet har så inte skett.

Nu har i all tysthet ett antal kopparbaserade färger godkänts för användning i Östersjön. Borta är pratet om skador på det marina livet. Troligtvis för att ge intryck av fortsatt handlingskraft tar man nu i stället krafttag mot zinkoxidbaserade färger, såvitt jag vet på mycket lösa grunder. Det spelar ingen roll, eftersom de inte fungerade i alla fall.

Tack snälla Kemikalieinspektionen för att vi nu har fått er nådiga tillåtelse att använda funktionsdugliga bottenfärger i Östersjön. Fast egentligen skiter vi i era förbud och tillstånd, eftersom ni fullständigt har förverkat allt förtoende.

Lärdom: Tänk kritiskt. Lita aldrig på överheten och dess institutioner, utan att göra en mycket kritisk granskning. Sedan må det gälla den lagstiftande församlingen, KEMI eller IPCC.

Mvh/Sea Maniac 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för den, Sea Maniac.....

 

Egentligen är kommentarer överflödiga, men du slår verkligen huvudet på spiken! :-) 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för ditt inlägg. Äntligen börjar man inse att det inte är så farligt.

Har vid kontakt med Kemikalieinspektionen tidigare fått tveksamma svar och äntligen börjar man själva inse att de haft fel och övriga grannländer som tillåter kopparbaserad bottenfärg inte varit omoraliska utan haft rätt.

Troligen något i stil med

Koppar finns naturligt i havsvatten och den andel båtarna tillför är inte så skadligt som man trott.

Troligen kommer vi få se mer kopparbaserade bottenfärger men som till skillnad från de själpolerande inte släpper ifrån sig så mycket koppar i onödan.

yesyesyes

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Äntligen ett vettigt beslut.!

Med lite kopparfärg minskar den relativt begränsade tillväxten under skrovet, men troligtvis icke försumbart på båtars bränsleförbrukning vilket gör att den totala miljöpåverkan minskar genom mindre koloxid utsläpp och annat.  Synd bara att det skulle ta sån tid att komma fram till detta.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite komiskt är det, nu är koppar lika farligt/ofarligt på ostkusten som på västkusten...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men! Problem har även uppstått. Det finns nästan ingen färg som är godkänd i insjöar längre likaså får dom med aluminiumbåtar stora problem eftersom kopparfärg absolut inte får strykas på dessa utan en riktig epoxybehandling först. Annars äts skroven upp

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helt riktigt att man har svårt att hitta någon bottenfärg som får användas i insjöar. Och helt krasst kan man nog påstå att det inte behövs någon bottenfärg i insjöar -det gröna slemlagret bildas nog oavsett om man har bottenfärg eller ej. Snarare bör man ha en hård blank färg  som är lätt att göra ren och där slemmet inte får fäste lika lätt.

Men sedan har vi ju det relativt stora antal båtar i Mälaren, Vänern, Vättern mm. som varje sommar tar sig ut i havet för att tillbringa några semesterveckor. Lite beroende på under vilken period semestern infaller och hur mycket båtarna används så kan det här vara idé att ha någon typ av bottenfärg som hindrar påväxt. Men det är som sagt inte tillåtet.

Om nu kopparn inte är farlig vare sig i Östersjön eller på Västkusten -hur farlig är den då i våra större insjöar? Man ska också beakta att en del av våra större insjöar också utgör dricksvatten för städer och samhällen. Vatten som når våra hem och kranar via kopparledningar i husen!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I insjöar behöver man väl i pincip ingen färg...men jag har förstått att LEFANT har en färg som är tillåten för insjöar. TF tror jag den heter.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...