Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Brellan

Bogpropeller

Rekommendera Poster

Hej!

Skulle vilja ha lite råd på vad man ska tänka på om man ska skaffa bogpropeller. Vilken storlek/styrka ska man ha till en båt som är 26 fot och väger mellan 2.000-3.000kg? Är även intresserad om tips om repotage ang. installation av bogpropellrar om man ska ge sig på det själv.

Är tacksam för alla tipssmiley

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Jag köpte en 2 hk Side Power från Hjertmans och monterade den själv i min båt som är 8,7 m inkl badbrygga och väger ungefär som din. En del monteringsbeskrivningar följde med och jag kompletterade med lite Googling. Vill minnas att Praktiskt Båtägande senare hade en artikelserie om montering av bogpropeller. Det går att köpa deras artiklar genom hemsidan. det finns ockå ett företag som är specialiserat på montering av bogproppar, men det kostar. Google igen!

Lite jobbigt att installera den var det. Man behöver vana vid plastarbeten och en smidig kropp. Framför allt var det trångt och  j.....t att stå på huvudet och plasta inifrån i ett litet svåråkomligt utrymme längst ner i förpiken. Det blev ju inte enklare av att jag fick hitta på en lösning för att klara vattentanken som fanns/finns i samma utrymme.  Men det var värt allt besvär. Jag har haft stor nytta och glädje av min bogpropeller. Möjligen skulle jag valt ett nummer större. Jag har aldrig hittills tyckt att den är för klen, men jag kan tänka mig att den inte orkar i riktigt hårda sidvindar, men vet inte om någon annan gör det heller. Det var i första hand utrymmet som var den begränsade faktorn.

Mvh/Sea Maniac

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Föreslår att du tittar i Vetus katalogmaterial. Där finns lite formler att arbeta med för att räkna ut vilken kraft bogpropellern skall ha som inkluderar den yta som båten har ovan vatten som vindfång, hur långt in på skrovet som hålet kan göras etc. Kan vara värt att räkna på så att du får rätt kraft i din installation samtidigt som du inte behöver överkompensera genom att köpa något onödigt kraftigt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack snälla ni för att ni tagit er tid att svara på mina frågor. Jag är jätte tacksam. Kommer ni på något mer så är all information välkommen-

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har jag en bogpropeller  på min men är lite sugen på att sätta in en aktermokajäng! har kikat på detta men vet inte vad som är billigast/bäst http://bogjet.nu/ eller en vanlig akterpropeller.. :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns även ett tredje alternativ i att två stycken elutombordare av den typen som man sätter på drev/utombordare, monteras tvärs i akterna.

http://www.almhults-marinprodukter.se/om-navigator-elmotorer-737552

Kapacitetsmässigt så kan det räcka för de flesta båtar / tillfällen. Läste någonstans om någon som gjort detta arrangemang. Skall söka och se om jag kan hitta det tipset igen.

Tror också att den personen hade köpt sina motorer i USA till ett väsentligt lägre pris än vad dom marknadsförs för i sverige.



Senast ändrad av Svedero39 | 13 augusti 2011 | 20:08

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu har jag ju rak axel så för min del är det intressant! men tackar för tipset ändå, dock verkar det lite plastigt om man kikar på länken.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det spelar ingen roll att du har rak axel då tanken är att du monterar dessa tvärs aktern på t.ex akterspegeln eller ovanpå bärplanen, då dom ska användas som akterpropeller istället för trollingmotor. Kan hålla med om att dom ser lite plastiga ut men det gör ju samtliga dessa konstruktioner. Finns det någon på forumet som har någon erfarenhet av Panther's Navigator-motorer?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...