Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Pakik

Here we go again!!!

Rekommendera Poster

Mmm.. Att tro att fritidsbåtarna skulle va enda roten till det här är nog att göra det väldigt enkelt för sej. Sjöfarten är t ex ålagd att ha o använda reningsverk för att få släppa ut innanför 12 mils gränsen. Dessa reningsverk kontrolleras i princip aldrig av myndigheter, står på automattömning o underhåll o kontroll av dessa står långt ner på ToDo-listan med dagens slimmade besättningar. Väldigt få av dessa funkar alltså som de ska. De flesta färjerederier har faktiskt tagit lite ansvar här o pumpar numer iland allt avloppsvatten men vi har massvis med kryssningsbåtar o handelsfartyg runt våra kuster som inte gör det. Bara en liten alternativ orsak som alls inte belyses lika mycket som fritidsbåtarnas skithus..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Blåmussel-odlingar ses/används ju ofta som reningsverk, för de stackarna kan ju ínte simma iväg som tex normalkloka frisimmande fiskar nog skulle göra. De har kanske som kompensation utvecklat rejäl tålighet emot bakterier&gifter, varför annars försöken att använda levande odlingar som reningverk? De frodas nog bäst i strömmande vatten - liksom f.ö. båtbottnens havstulpandjur - för orörligheten gör väl att de måste förlita sig till att födan ständigt tillförs?

Man kan nog tänka sig att sk bio-ackumulation, alltså att gifter/bakterier i närings-kedjan /-väven ansamlas, leder till att dessa förmodat tåliga varelser stundtals innehåller för oss skadliga mängder?

Blåmusslor är goda att äta, men alltså också varelser som tvingas ansamla det som bjuds dem. De kan nog ses som bra bioindikatorer över vattenkvaliteten i de vatten där de levat? Blir egentligen inte det minsta förvånad över att enstaka båttoa-utsläpp tillfälligt&lokalt kan höja halten av tarmbakterien E-coli, sen avspeglad i musslornas lika tillfälliga ansamling ??
 
Låt därför musselodlarna hålla på med sin i grunden samhällsnyttiga verksamhet att lokalt rena havet, plus samtidigt producera högvärdig människoföda, och låt utan panik myndigheter/media rapportera om tillfälliga - i praktiken antagligen små - avvikelser map på hälsovådlighet.

Käka och njut kort sagt sparsamt av musslorna om du gillar smaken, när inga media- eller myndighetslarm finns, och avstå annars ??
Hur svårt kan det va, töm aldrig latrin nära odlingar i inre farvatten, och slå heller inte undan benen för musselodlarna genom att konsekvent tvärvägra varje mussla !??

/ Thomas (förvisso fullständig biologi-novis)



Senast ändrad av Thomas-1 | 26 juli 2011 | 18:45

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det stod ju i aftonbladet. Hade det gått att läsa i en nyhetstidning hade det ju varit värre. Aftonbladet läser man ju bara för att få lite underhållning och ett gott skratt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Missade att kolla datum, men aftonbladet är ju fortfarande samma skvallerblaska.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Helt enig! yes Tidigare köpte jag AB en gång i veckan för TV-bilagan men det slutade jag med för några år sedan. Nu använder jag TV.nu så jag slipper läsa eländet!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...