Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
666D3

Hämden är ljuv

Rekommendera Poster

Igår kom vi fram till den vackra naturhamnen i ytterskärgården som vi hade förutbestämt. Nu låg där en båt men vi fick nog 100 meter emellan oss. Det verkade lite livliga men det kändes inte störande. Längre fram på eftermiddagen kom en bergsprängare upp på flyan vilken spelade något som de nog kallade musik och det hördes nog över en stor del av Biskopsfjärden. Därefter började de högljuda grälen om att killarna var så lata, båten hade kostat så mycket pengar mm mm. Under var vi tror var deras middag var det ganska tyst innan musiken drog igång igen. Undrar just om folket på båten skulle till Sandhamn och kommit lite fel.

I morse var vädret inte lika fint så vi släppte förtöjningarna vid 6.30 tiden och tackade våra båtgrannar för gårdagen med en väldigt lång signal med tutan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om man stör sig på någon tycker jag att man ska säga till. Så gjorde jag i Marstrand förra helgen, när båtrannen spelade sommartider 23.30 och jag hade lagt mig för att sova då jag skulle jobba på måndagen. Hon bad om ursäkt, sänkte volymen och flyttade över till en annan båt. Respekt kallar jag det. Om jag spelar musik och någon störs av det så är jag tacksam om någon säger till mig om det. Och inte tutar som tack 6.30 på morgonen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja jag vet inte vad det är med båtfolk, ju längre man varit på sjön ju mindre vett verkar det bli med det sociala.

Blir överaskad av att vuxna män beter sig med att skjuta paintball kulor på båtar som kör om dem. Väcker folk på morgonen med tutor för att hämnas. Eller på annat sätt försöker göra livet surt för andra, precis på samma sätt som dem själva blev störda.

Fram med lite sympati och förståelse :) 

All kärlek till er alla!
Kram
Kristian


   















 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det borde vara skottpengar på dessa idioter.Jag är förbannad,2 helger i rad har jag råkat ut för motorbåtsåkande idioter i naturhamnen-de har ofta Amerikanska motorbåtar.Det är förbjudet att i skärgården spela musik som hörs utan för den egna båten,sänk era röster vi andra i viken vill inte höra erat fyllesnack.Städa efter er! Tag med engångsgrillen och ölburkarna mm. Stanna hemma -gå på krogen eller festa hemma!

Jag uppmanar er andra -seglare som kloka motorbåtsåkare,gå i hop i viken och tvinga dem att ge sig av,tror inte att de är så stöddiga om ni är några stycken!

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns ju olika metoder.

Hörde en historia om en man som tidigar jobbat på samma företag som jag, men som gått i pension och som dessutom var mycket glad i brända och distilerade drycker. Om det är sant eller bara en skröna, vet jag inte. Personen som berättade den är för mig trovärdig och jag har träffat mannen ifråga vid ett tillfäll. Då under mindre angenäma former, så jag skulle inte förvåna mig om det är sant.

Mannen bodde strax in till hamnen i ett kustsamhälle. Det kom en öppen motorbåt med några ungdomar och la till vid kajen strax intill mannens hus. De riggade upp en bergsprängare och spelade sin musik på mycket hög volym. Det var inte typ Gamla Nordsjön med Harry Brandelius.

Efter en stund blev mannen trött på att höra på dunka dunkat och gick bort till båten och bad dem stänga av. Ungdommarna bad mannen dra åt H-e. Mannen gick då bort och hämtade ett betongrör som låg på kajen, lyfte upp det på axeln och gick bort till båten igen och bad/eller beordrade ungdomarna att stänga av. När han fick samma svar som tidigare tappade han betongröret. Med en fallhöjd på 3-4 meter gick det rätt genom botten på båten.

Då lär musiken ha tystnat. Bergsprängaren tålde väl inte vattnet. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dessa storys som ni berättar har jag aldrig varit med om här på västkusten. Tycker det oftast är väldigt lungt här och sällan någon som stör någon annan. Undra om detta är lite östkust sth syndom?

Att inte folk är rädda för att gå bärsakargång mot någon annan. En vacker dag, så träffar kansk en sådan person på fel person. Som inte har kontroll på sitt känsloliv. och kanske får sätt livet till för en skitsak.

Jag försvarar absolut inte dessa skränade jänkar båtar som för oväen i naturhamnar. 

Lösninge är enkel: installera ett ankarspel. Tryck på knappen upp, åk vidare. Done finish, history ;)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är inte bara festande ungdomar som förstör i skärgården.Helgens oväsen kom i från 3 småbarns familjer i motorbåtar typ Bayliner som strålade samman.De var hundar som skällde ungar och vuxna som var högröstade race med gummijollar och stereo på kvällen.Dessa människor har inget båtvett.Vi andra måste utrota ohyran och sätta stopp för eländet!

lossa deras förtöjningar och be dem fara åt ........

De går oftast inte att säga till-de har inte förstånd och förmåga att hantera en tillsägelse-jag har på ett bestämt men ej otrevligt sätt försökt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kul att läsa allas olika åsikter och metoder :) Men vad är problemet? Jag tillhör den som söker lugnet på sjön men jag gnäller inte om jag ligger i stor fin vik och det dyker upp andra båtar som festar. Är det så att jag och min sambo vill vara ostörda så åker vi vidare till någon annan ö. Tycker inte man kan förvänta sig att få vara i fred när man ligger (på dom i alla böcker utmärkta) naturhamnarna, då får man helt enkelt vara beredd på sällskap viken.

Däremot så gör jag min röst hörd när folk lämnar soporna kvar efter sig.

Glad båtsommar på er :)

 

/Wind

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Att be ett sällskap med onyktra att dämpa sig har jag försökt vid andra tillfällen och då har det varit nära att jag har gjort något dumt så det undvek jag denna gång. Tanken var att vi skulle lätta ankar på kvällen men så fastnade vi framför tv;n

Stockholms skärgård är bred österut och jag hade inte reagerat om det hade varit i inner eller mellanskärgården där ungdomar normalt befinner sig. Någon i sällskapet måste ha varit där tidigare med sina föräldrar då det är svårnavigerat. Båten var nog från 80 talet och hade kostat 100.000 kr vilket tjejen skrek om.

I fredags låg jag på svaj i innerskärgården och ser då en båtfamilj med tre små barn som gör upp en eld direkt på berget. Udden är privat men ett hus på andra sidan. Man slutar aldrig förvånas

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hallåj

Handlar det endast om okunskap eller är alla störande båtar jänkare?

Jag har varit med om alla typer av båtar som har störande aktiviteter ombord. Jag håller med om att det kan vara störande i vissa fall. Är det ingen som tycker att en gummibåt med aktersnurra som kör runt i tid och otid i viken kan vara minnst så lika störande? Eller det kanske går med i gruppen jänkare wink Men vi som va ute i skärgården för 20-30 år sedan får nog acceptera att det är mer båtar som tar upp dom forna lugna hamnarna nu för tiden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst sdk780

Kanske på tiden att hålla sig på land............?winklaugh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är man rädd om livet ska man nog akta sig för att säga till ett gäng med onyktra personer. Vettet är utfluget och det är alltid känsligt att bli tillsagd. 

Slutsats är att vad som helst kan hända.

Polarn försökte få nattro i Visby hamn och det kunde ha urartat ordenligt. Han fick skynda sig därifrån.

Däremot kan man säga till dagen efter då de förhoppningsvis nyktrat till och känner sig då oftast skamsna. Om man orkar vara kvar villsäga.

Själv flyttar jag mig till en lugnare hamn, det är oftast inget större problem.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Inför en lag som ger kustbevakningen möjlighet att med decibellmätare kontrollera så att ingen har kul, altlså att de inte väsnas.yes

Förslag 0,2 decibell

 

NEJ givetvis vill jag inte detta. Utan detta ligger i området omdöme vilket vissa saknar. Även att tuta på morgonen.

Men gärna lite synligare sjöpolis så kanske ordningen blir bättre.

::Harry::

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag fick frågan av en gammal kompis som är van vid att man för det mesta kan få en egen vik. I en anna del av landet): Men, där (Stockholm) får man väl aldrig ligga ensam, är inte det jobbigt?

Jag tittade, först oförstående, på honom. Sen gick det upp för mig att frågan var berättigad från hans referenser. Jag svarade: Nej, det tycker jag inte. Alla har ju rätt att vara i skärgården och tål man inte människor får man väl göra något annat.

Efter en stundsfunderande kom svaret, jo, det har du ju rätt i.

 

Jag är inte den översociala typen som blir kompis med varje människa jag möter på fem minuter. Jag tycker det är jättemysigt att kunna få en egen vik. Men, det som är viktigt för mig är att få komma ut på sjön. Andra får också vara där för mig. Visst, det finns idioter på sjön också, men de finns ju överallt. De flesta är ju faktiskt inte idioter.

Och ärligt talat, det har nog hänt att jag har varit den störande parten, så jag får väl bjuda på lite. Blir det för närgånget så kan man ju faktiskt säga till också. Funkar inte det så är det bara att välja: fortsätta att lida eller flytta på sig. Det är ju väldigt sällan det händer.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hmm. Personligen föredrar jag att höra musik och folk som har det trevligt i en naturhamn framför virar klapprande i master eller tjut i från samma master som håller en vaken hela nätterna.

Om jag tolkar trådskaparen rätt så äger jag då rätt att väcka dessa seglar i ottan genom att tuta vilt i naturhamnen? devil

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

.Det är förbjudet att i skärgården spela musik som hörs utan för den egna båten,sänk era röster vi andra i viken vill inte höra erat fyllesnack 

 

Vart finns denna lag ?

Finns vissa Hänsynsområden  I områdena gäller rekommendationer om att hålla låg fart, undvika bullrande vattenlekar och andra åtgärder för att minska störningar för andra människor. 

Men det är ju som sagt ingen lag utan rekomendation på att inte väsnas i skärgården i dessa områden.

 

Turar du på grannen med bilen med om dom haft fest en kväll hemma ?

Sen va ju dom där innan er så ni hade ju kunnat ta en annan vik el ö.



Senast ändrad av Dominator | 13 juni 2011 | 15:58

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förr var det mest seglare i ytterskärgården.och de brukar vara lite lugnare bortsett vid midsommar.  De brukar vara bättre på att navigera och har sjökort  och kunskaper för att använda det.

Motorbåtsägarnas kartutriv ur telefonkatalogen räckte inte för att åka ända ut till Biskopsön.

En och annan motorbåt har dock stannat upp på bl,a Kanholmsfjärden och frågat efter vägen till Möja. En plastraggare frågade en gång var ligger Huvudskär. Då var ganska långt ut redan.

Skulle tro det är självsanerande för dyrt att smälla på grund.  

 Men kanske GPS tekniken gjort att fyllegängen med motorbåtar hittar ut numera lättare till ytterskärgården?  

Båtstereo har jag upplevt som störande vid fikapaus för sportfiskare. Dock skärpte dom sig själva efter en stund.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du innefattar min historia i det du skeiver, så var den från västkusten. När dom brede pôjkarna, inte helt nyktra, tröttnar kan man nog förvänta sig vad som helst.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Minsann. Jag brukar just beskriva just den naturhamnen som perfekt lugn och ostörd eftersom det är knixigt att komma in. Brukar bara ligga stillsamma båtar som inte hörs överhuvudtaget de gånger jag varit där. Inga daycruisers med dunk-dunk alls.

Suck. Nu finns ju iofs Hydrographicas kort till GPS'en så det är väl enklare och enklare att ta sig in.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Anders

 

Jag kan tippsa om ett ställe där man garraterat slipper bli störd av andra. Dvs om man vågar gå in, för in kommer både du och jag.

post-945-1394236740,5621_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är inte okej att spela stereo och föra liv i skärgården bara för att man kom först!

Det finns mig veterligen ingen lag om förbud att störas i skärgården-tyvärr! Det behövs en lag med dryga böter och kölhalning som straff,det är väl det enda sättet att få idioterna att visa folkvett och hänsyn till naturen och båtgrannar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ser ruskigt mysigt ut, vid rätt väderlek! Tyvärr en bit att åka från min hemmahamn misstänker jag. :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det är inte så långt. Ca 600 distansminuter om du går via Kullagrunds fyr. wink

Den andra vägen  förbi Navens fyr är en del kortare, men där är det ju ganska kraftigt hastighetsbegränsat större delen av sträckan och sen är det en stor mängd portar som måste öppnas och stängas.cool



Senast ändrad av toaen | 14 juni 2011 | 06:36

post-945-1394236740,947_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...