Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
forgus31

Säljs några beg båtar nu alls ?

Rekommendera Poster

Nej, och det är ju just därför det inte säljs så många båtar - för att säljarna tror att deras båtar är värda förmögenheter.
Man måste jämföra lite med andra båtar också, inte bara likadana. Som någon skrev ovan, varför betala 400 tusen för en familjebåt från mitten på 80-talet när man får en lika stor 20 år nyare båt, med modern design och utrustning för samma pengar. En båt som dessutom går i 25 knop istället för 15...

Visst finns det folk som vill köpa båt - jag köpte själv en i somras, och jag vet fler som köpt båt.

Om däremot ingen hör av sig på ens Till Salu annons så kan man bli lite konfunderad.
Bör bero på:

Fel årstid (ska man sälja nu i sept/okt) så ska det vara betydligt billigare än under sommaren.
Fel pris - (övervärderad)
Fel båt:
   - Uddabåtar är svårare att sälja för att marknaden är mindre. Färre människor söker efter just den modellen.
    - Större båtar med stora bensin V8:or, även om de är fina så är folk livrädda för förbrukningen. Spelar ingen roll om båten drar lite bränsle, man tar för givet att den är törstig.
    - Gamla båtar, ser äldre ut och känns nog äldre idag än för 5-10 år sedan. Klassiska linjer står sig alltid någorlunda, men en del flytetyg är rent utav fula när man jämför med modernare båtar. Och ska man lägga ett par hundratusen eller mer på en båt så vill man ju faktiskt få någonting som ser bra ut också och inte ser ut som någon gammal skit. Det är ju lite statusgrej över hela båtägandet...
Fel pris 2: Inte fel prissatt båt, men för dyr för marknaden. Nuförtiden är det väldigt många som handlar på avbetalning. Har man en båt som kostar över, säg 200-300 tusen, så är det väldigt många färre människor som inte har råd att köpa den kontant jämfört med en för 50-150tusen. Och det kan vara svårt att få ett blanco-lån på sin bank på större summor än 300tusen. Därför kan det påskynda processen att sälja båten via mäklare så att folk kan köpa den på avbetalning. Det är ju rätt stor skillnad på att lägga 60tusen i kontantinsats och ett par tusenlappar i månaden mot att slanta upp 300tusen på ett bräde. Även här kommer åldern in i bilden eftersom en nyare båt går att få på länge avbetalningstid, så den kan till och med bli BILLIGARE per månad trots att den är DYRARE att köpa. Att den totala räntekostnaden blir högre spelar oftast ingen roll. Det är den faktiska kostnaden som räknas ;) i detta fallet menar jag att det är summan man betalar per månad som man tänker på, inte vad summan blir på 10år.
Inga bilder: Varför vill du inte visa hur din båt ser ut?
Inget pris angivet: Man tar för givet att den är för dyr. Att man utelämnat priset för att utsatt pris skulle verka avskräckande jämfört med andra begärda priset.

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag instämmer till fullo coolbeyron. Du glömde dock två saker:

- Skick. Många säljare förefaller leva i villfarelsen att de inte behöver städa båten ens, och absolut inte putsa nåt. De tycker att den potentiella köparen själv ska förstå hur fin båten verkligen skulle kunna bli. Sen att köparen kanske är total nybörjare på detta med båt och hur man håller en sån fin är tydligen inte säljarens problem. Att den potentiella köparen dessutom likställer säljarens intresse för att hålla båten i fint skick med hur säljaren faktiskt skött båten generellt är inte en helt ovidkommande slutsats... men inte för säljaren tydligen.

- Vill säljaren verkligen sälja? Jag tror att det finns en hel del säljare som egentligen kan tänka sig att behålla båten, och mest har den ute för att sondera marknaden. Kanske vill frugan att båten lika gärna kan säljas, den används ju bara några gånger per år, medan mannen egentligen kan tänka sig ha kvar båten, men lägger ut den för att se om han kan göra en bra affär.

Men vi får se hur marknaden utvecklar sig. Tror att de prognostiserade räntehöjningarna som uteblivit kan vara en boost. Nu gäller det bara att det inte blir en massa varsel och högre arbetslöshet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Har på skoj haft koll på 50 st annonser på Blocket sedan 7/9, alltså en månad...av dessa annonser så har 3 försvunnit vilket kan innebära att båten är såld, 47 annonser finns kvar.Av dessa 47 så har 39 fått röda pilar med en snittsänkning av priset med 9%, själv är jag helt övertygad av att detta är bara början på trenden att båtar kommer att bli betydligt billigare i framtiden. Har själv haft ett par kontakter med säljare av båtar i klassen 1,5 miljoner och hamnat på ett snittpris på 1.207.000:-, så prutmånen ligger helt klart på 20-30%.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sålde min båt för ett par veckor sedan trots allt !

Fick gå ner 30% mot mitt första utgångspris...

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror faktiskt att man kommer se många (framförallt lite äldre) båtar som behöver säka sitt pris runt 30% för att bli attraktiva på marknaden.  Sen tror jag att det finns vissa kategorier (som exempelvis äldre hardtop båtar, typ Flipper 640) där priserna behöver sänkas överlag för att kunna säljas i dagsläget.

Det kommer ju alltid finnas annonser som prismässigt ser helt orealistiska ut, men där är nog säljaren inte så angelägen att sälja eller har helt enkelt inte förstått marknaden (det finns fortfarande annonser där man ser typ att en tio år äldre båt ligger på samma pris som de nyare båtarna, vilket självklart gör att den äldre inte har en chans att säljas för det priset). Denna kategori av annonser kommer nog att finnas kvar framöver också.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hello!

Idag har jag sålt min gamla båt. En Bella 512 Excel.

Satte för x:- inte ett ljud... Efter tre veckor, sänkte jag den lite. 

Då ringde det en och skulle pruta 30000:- för att han var tvungen att bygga ett badrum till sin fru.

Inte mina problem sa jag, jag är inte din huvudsponsor..wink

För någon vecka sedan ringde det en till och hen fick pruta 4 lax till.

Så jag fick gå ner 9% från mitt ursprungspris. Det får jag vara nöjd med.

Så nu kan jag koncentrera mig på den nya båten i vinter istället.cool

 

//BB

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har köpt nu i höst. 62,5% under begärt pris i våras... Kanske ett extremfall men visar ju på hur fel ute en del är.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej, sålde min båt 27 fots snipa, som (faktiskt) var i mycket gott skick med bytt maskin, värmare, kapell, vv beredare mm. Fick pruta ca 15% från begärt pris. Fick ändå mer betalt än vad andra begär för sina snipor av samma modell som låg på Blocket.

Skicket avgör helt klart om man säljer eller inte.

Jag är också helt övertygad om att vi båtägare måste räkna med sjunkande priser, även när man köper begagnad båt. Men det är det värt!

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag pratade med Yamarin/Yamaha sverige och även dom sa att det är trögt på marknaden nu.

Jag köpte en Yamarin 64DC för en månad sen och det är verkligen stendött på Blocket. Inte många båtar som plockas bort därifrån.

Känns otroligt bra att jag sålde min Bella iaf. Men det är första gången jag loosar på ett båtköp. Alla gånger jag sålt tidigare, så har jag tjänat på mina båtaffärer.

 

//BB

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för synpunkten.

Det är självklart upp till var och en att sätta sitt eget försäljningspris då det är dags att sälja, jag bryr mig inte om vad folk sätter för fantasipriser på sina båtar på blocket, men blir irriterad då man gnäller över att man inte får sålt sin båt, och att det inte hört av sig en enda spekulant, då man uppenbart inte har anpassat priset till den rådande marknaden (ja, jag har läst Nationalekonomi på Handels och tror mig komma ihåg kapitlet om marknadsekonomi...).

Pratade senast igår med någon som försöker sälja sin båt i 700 000 kr -klassen, de vill verkligen sälja (men är ej desperata) för att köpa större, och båten har varit till salu i 2 år av och till. Jag inflikade att de kanske skulle sänka priset rejält för att få den såld och fick till svar att då gjorde de ju ingen VINST på båten...  

Tyvärr tror jag att många fortfarande har inställningen att man skall göra vinst eller iaf få tillbaka sina pengar samt att det är köparnas och marknadens fel att båten inte blir såld. 



Senast ändrad av 24-seven | 31 oktober 2011 | 10:52

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

Det kan jag berätta. Vill man sälja sin båt under 2012 så är man till råttorna om man inte vill gå ner duktigt i pris. det är köparens marknad så till den milda grad att det är lika bra att förvänta sig skambud.

Vill man köpa båt så är det givetvis det omvända; det är en fantastisk tid; skratta och var glad hela vägen till banken. Högre räntor, arbetslöshet och allmän finansiell oro är väl inget som direkt tänder någon båtköpare men däremot släcker det effektivt glöden hos vilken säljare som helst.

Tjäna pengar på sin båt under 2012: glöm det. Behåll den istället och njut av båtlivet - vilken dag som helst kan lampan släckas.

 



Senast ändrad av Seari | 15 januari 2012 | 21:06

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror också att det är köparens marknad i år (igen), alla som inte fick sålt förra säsongen plus en stor generationsväxling på sjön där ganska kapitalstarka säljare går med på rejäla prutningar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Beeblebronx

Jag tror vi har hittat en trend, priserna sjunker. Även denna vinter är priserna lägre än dom var under föregående vår. Jag tror det går att göra klipp nu!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har följande funderingar:

Dyra båtar går ner rejält i pris eftersom ingen - inte ens den som har mer än tillräckligt med pengar - är beredd att betala massor (kontant eller ränta) för en båt som dessutom kostar 50:- distansen (270:- kr/landmil) att använda.

Billigare mindre bränsletörstiga båtar håller därför priset bättre i bistrare tider.

Mackey

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Visst är det bra med en anpassning av prisbilden där fantasipriser och ett par år gamla båtar kostar som en ny såklart. Dock är det inte bra för någons längden om priserna går ned för mycket och begbåthandeln blir som bilhandeln dvs halva nypriset efter tre år. Då kommer hela båtbranschen totalkrascha. Det kan jag lova. Båtar är till skillnad från bilar en ren fritidsprodukt. För låga andrahandsvärden på båtar är dessutom helt omotiverade eftersom båtar har en mycket längre livslängd än bilar, är lättare att modernisera osv. villkoret för att folk med normala inkomster ska kunna investera i en båt är en stabil andrahandsmarknad. Kraschar andrahandsmarknaden helt så går båtlivet på sikt tillbaka till att vara något som endast mycket rika människor har råd med. Ni som applåderar nu och hoppas marknaden rasar med toklåga priser till följd kanske ska tänka efter lite vad konsekvenserna blir om dessa toklåga andrahandspriser ni vill ha blir normen framöver,

 

Senast ändrad av thundergod | 18 januari 2012 | 18:29

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra tänkt.

Jag tror inte att alla applåderar rasande priser, eftersom det då innebär att båten man köper fortsätter att rasa.

Men det finns fortfarande många gamla båtar med fantasipriser på.

När epoxibehandling av skrovet ska göras och motorer, drev, skrovklädsel, dynor, navigationsutrustning, elverk, ankarspel, bogpropeller, batterier m.m. m.m. ska bytas ut så är det ganska stora arbeten och kostnader. Det ska man ha i åtanke när man köper en äldre båt: ALLT är äldre, inte bara skrovet och motorn. Och det kostar pengar att byta ut allt. Ibland så mycket att man kunde valt en nyare båt istället till ett lägre pris...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

En poäng, helt klart men samtidigt beror det hela på dålig efterfrågan på båtarna... Marknaden bestämmer priset, inte säljaren. Vi har precis fått tillbaka vår Storebro 31 från slipning och epoxybehandling plus lite annat. Inte billigt men viktigt. Denna process var inräknad i vårt köp och betalades av säljaren... Låt mig inte utveckla detta bara men så blev det. Vi fick vår eftertraktade båt, i mycket gott skick och med fin utrustning. Hade marknaden inte helt tappat fart så hade vi fått betala ett helt annat pris. De som applåderar en havererad båtmarknad är köparna och vi applåderar faktiskt fortfarande, tro mig.

 

Senast ändrad av Seari | 19 januari 2012 | 13:49

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

Man kan också köpa en ÄLDRE båt som har NYARE utrustning, eller hursmiley

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet inte om man skall våga sig på att köpa båt precis på vårkanten. Det verkar redan annonseras ut en hel del båtar som låg till salu förra sommaren/hösten, till något reducerade priser. Men än vågar jag inte slå till.

Vidare kan man spekulera i vad bensinen kommer kosta denna sommaren, då den har ökat med nästan två kronor per liter på vanliga mackar. Men en ökad bränslekostnad kanske inte påverkar båtägandet i det stora hela på samma sätt som bilägandet?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

 

Javisst är det ett gissel; bensinen, dieseln också för den delen. 5.40 kostar bensinen; resten är skatt och andra avgifter.

Jag tippar att bensinen landar på runt 20 spänn litern och dieseln kanske på samma nivå. Fast, å andra sidan; räkna med 50 kr litern så blir du glatt överraskadsmiley

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Folk frågar ibland när om det är löge att köpa en ny dator eller telefon eller om man ska väntra in nästa modell som kommer snart. Svaret till den som verkligen vill ha datorn/telefonen/båten är ju alltid Om du behöver den nu, köp den nu.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En båt är väl inget man egentligen behöver? Om man inte bor på en ö, eller måste transportera saker på sjön. Så för min del blir det då aldrig någon båt :D

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fick hem min nya begagnade båt förra helgen. Köpte den av en handlare. Utgångspris 165000:- Efter lite förhandlingar landade vi på 130000:-. Jag känner mig nöjd. Värdesätter det högt att köpa av handlare då man har konsumentköplagen bakom sig :)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst

Vad behöver man egentligen förutom hälsa, en livskamrat som man älskar och tak över huvudet...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nån som vet hur det ser ut på marknaden för husbilar, husvagnar och sommarstugor? Jag tyckte mig höra nåt om att sommarstugemarknaden också har gått nedåt. Vore intressant att veta om detta enbart handlar om sämre köpkraft pga rådande konjunkturläge eller om det är fråga om en ny generation med förändrat beteende. Skulle jag gissa om min generation 70-talisterna så lägger vi hellre pengarna på ett fint boende och en snygg bil, sommarstugor och båtar är nåt man lånar av föräldrarna men inte är så intresserad av att dras med på egen hand, man har för många olika intressen för det. Och så satsar man på en annan typ av hobby, gärna nåt som kräver fysisk aktivitet, typ kajak, ridning, el marathon, inbillar jag mig. Båt känns inte så jättehett direkt och är dessutom inte särskilt miljövänligt.

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Får man inte ha ett båtintresse utan att äga en båt då?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Absolut får man det, tyckte bara att det lät lite kul när du skrev att du inte ens hade ett båtköp på listan, men här får alla vara medlemmarlaugh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...