Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
giotas

Att driva konstanströms powerleds och ljusregelera?!

Rekommendera Poster

Hej.

 

Hoppas det finns nån därute som kan hjälpa mig, ty jag blir smått tokig när jag inte hittar en lösning på ett problem jag har...

Jag har monterat 4st powerledspottar på 1,2w/styck, dessa skall drivas med konstant ström 350 milliampere, kom fram tills att dessa kräver en strömbegränsare så jag hittade dessa som var klara att använda i mitt 12v system...http://www.molectric.com/product_info.php?products_id=288

Men nu är det ju så att dessa klarar bara 3 lampor och jag har 4... har testat kopplat in 4 på en drivare och det funkar men dom ger ju inte fullt med ljus.

Till saken hör att dessa leds skall ljusregleras med EN dimme.

Nå  väl tänkte jag då i mitt stilla sinne... jag seriekopplar dom 2 och 2 me var sin drivare och prallelkopplar dom sedan tillsammans till min dimmer, men icke det blir så att ena gruppen lyser mkt svagare då, ja inte fan begriper man sig på det här med likström iaf...

Så hur ska man bete sig?

Någon som vet?

//Peter

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Kalman

Hej Peter!

Vet inte hur den där konstantström grejen är gjord.

Men i princip är det så att om just strömen är konstant så kan du ha hur många lampor som helst, nästan, i sere så är strömmen genom dem densamma. Det är det en sk konstantströmgenerator skall se till att fixa. Om de lyser svagare vid 4 än vid 3 i serie efter strömregleraren så är det nån vajsning på den. Håller inte helt enkelt rätt strömnivå.

Det är inte att bara parallellkoppla resp seriekoppla samt en blandning av dessa  hur som helst med elektronik. Den grundlägande reglen om Ohms lag gäller och likaså resultanten om man serie/Parallell kopplar resistanser. En lysdiod är i detta sammanhang att betrakta som en ren resistan å går att enkelt räkna på.

Annars får du jaga nya kompisar som kan hjälpa dig att beräkna sådant. Om du inte vill köpa en extra krets somsagt.

Problemet med lysdioder är annars att de tål inte överspänningar och det hänger lite ihop med strömförbrukningen. Om du inte vill köpa en extra styrkrets så måste du räkna på det hela och kankse lära dig mera om elektronik.I slutändan kanske du kan fixa ihop en egen strömbegränsarkrets, anpassad till de dioder du har.



Senast ändrad av Kalman | 10 mars 2011 | 13:06

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mjaaa.  En konstanströms burk jobbar ju genom att variera utspänningen så att rätt ström fås i lasten.

Det finns förstås en gräns för hur mycket spänning man kan reglera upp till. I detta fall verkar burken ha spänning tillräckligt för 3 LED seriekopplade, men inte 4 LED.

LED är ju inte lampor. Dvs om man parallellkopplar som du just gjorde så skiljer det lite i tillverkning (mellan fabrikat och olika tillverkningstillfällen) så den ena LEDen drar mer ström än den andra för samma spänning. Dvs lite olika ljus. Möjligen kan du prova att flytta runt LED-arna i olika positioner i kopplingen och se om det finns något läge där det lyser likadant.

Har tyvärr ingen direkt lösning åt dig mer än att skaffa fler dimmers.... :-(



Senast ändrad av Anders_St | 10 mars 2011 | 13:54

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

jag vet absolut inte heller hur drivaren är gjord, men jag tror mig iaf veta vad som är mitt problem, det är att den drivare jag har klarar enl spec max 3 lampor, sen så tror jag att det är så att man inte alls kan koppla hur många som helst bara för att man kopplar dom i serie.

Dom powerleds som jag har ska ju ha 3,5v, det inebär väl enl min kunskap att om man kopplar 4 lampor i serie och jag matar dom med gissningsvis 12,7v så blir det 12,7/4=3,175volt som går ut till varje lampa och jag tror det är därför som mina lyser lite svagare, men det är en gissning! Men skulle man koppla in ännu fler i serie så skulle dom knappt lysa alls!

 

//Peter

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror dig och din förklaring... så nu är det bara att fatta nya beslut, antingen driva dom som nu med en dimmer o lite svagare ljus eller en till dimmer.. jaja det får jag allt ta en funderare på! men annars kan jag inte annat än rekomendera dessa powerleds, fantiskt mkt o fint ljus med tanke på storlek o strömförbrukning! köpt en vinklingsbar armatur från maxel som heter emil som är ip68klassad. mkt diskret och smidig med fin ljusbild!  

 

Tack för din delade kunskap!!!

 

//Peter

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kan den här hjälpa?

www.elfa.se/elfa3~se_sv/elfa/init.do?item=75-214-30&toc=18920

Klarar att driva upp till 7st 350mA LED's och kan dimras med hjälp av en potentiometer (värde 1K).

 



Senast ändrad av elfanomad | 10 mars 2011 | 22:26



Senast ändrad av elfanomad | 10 mars 2011 | 22:28

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tror inte det. Läser man specen noggrannare så står där att Vin - Vout >1.5~4V vilket betyder att man måste mata den med högre spänning än 12V om man vill ha mer än 3 LEDs inkopplade.

Min tolkning är att de flesta liknande prylar levererar en konstant ström men dom kan inte leverera högre spänning ut än vad dom får in. Och knappt ens det.

En lösning verkar dock skissas på i databladet. Man kan skaffa en 700 mA drivare i stället. Och då kan (måste) man ha två parallellkopplade kretsar med lampor, varje med ett motstånd på 0,5 till 1 ohm i serie, se bild. Varje krets förbrukar då sina 350 mA. Då borde du kunna koppla in 2x3 = 6 lampor till en dimmer!

Edit: Klarare språk. Kanske...



Senast ändrad av Tomas99 | 11 mars 2011 | 19:31

post-10013442-1394236645,1136_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Seriemotstånd på 0,5 - 1 ohm. Tja kan ju fungerar för att jämna ut skillnader mellan dioder...  Fast det låter som en lite bynglig koppling att få till snyggt....

Och konstantströmdonen är knappast så avancerade att de kan ge mer spänning ut än in. (Man kan tänka sig en sådan, men då måste det sitta en dyr DC/DC omvandlare från 12V till högre spänning inuti.)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lysdioderna har - liksom vanliga dioder - ett framspänningsfall som måste övervinnas för att de skall lysa. Men detta är ingen absolutsiffra, utan varierar stort som funktion av strömmen genom den (hur starkt den lyser), temperatur och exemplar.  En vit som lyser svagt snor kanske runt 2,2V, en som matas med maxströmmen runt 3,5V. Parallellkopplar man två LED direkt över varandra så blir det ofta pannkaka, eftersom den med lägst framspänningsfall får den högsta strömmen. Och ökad ström ger ökad temperatur, och en ökad temperatur ger ett lägre framspänningsfall. Skillnaden mellan dem kommer alltså i värsta fall att öka.

LED är strömstyrda, till skillnad från glödlampor som man oftast spänningsstyr. LED kopplas därför i serie och inte parallellt. Hur många LED som kan seriekopplas beror då på max tillgänglig spänning i första hand (jämför glödlamporna, där det är max tillgänglig ström som styr antalet man kan koppla in). Dessa drivdon av enklare modell reglerar strömmen från en bestämd inspänningkälla, och summan av maximala spänningsfallet på inkopplade LED får inte vara högre än matningsspänningen. Och helst med lite marginal. 3x3,5=10,5V, 4x3,5=14V.

Mer avancerade drivdon kan switcha upp spänningen (varning dock för radiostörningar !) och begränsas inte av matningsspänningen vad gäller antalet LED.

En inte helt tokig kompromiss kan vara att koppla tre LED i serie och sedan begränsa strömmen med ett motstånd. Visserligen bränner man bort lite effektivitet i motståndet, men lösningen är väldigt enkel. Jag har själv dimbara LED-spot'ar på detta sätt, där dimmern helt enkelt är en spänningsregulator som gör att jag kan variera spänningen mellan 7-12V (7V/3 st LED = 2,3V, dvs LED'arna lyser nästan ingenting alls).

Tomas99 m.fl. är inne på ett bra spår också. Tror du kan plocka en hel del av vad skribenterna ovan redan skrivit.

Se gärna min artikel i PB under förra året (tror det var marsnumret) för kopplingsschema och formler för förkopplingsmotstånd, men även andra saker som färgåtergivning och färgtemperatur.



Senast ändrad av IngemarE | 11 mars 2011 | 08:37

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...