Jump to content
Saturday 03 December 2022
Sign in to follow this  
Tolly

Trolling...ränndörj...vad använda?

Recommended Posts

Vanligen har vi använt oss av en lina med paravan eller bara ett sänke, med en eller flera drag hängande efter, då vi försökt fiska samtidigt som vi seglat på västkusten och farvattnen däromkring. Dock blir det ganska stumt och man måste kolla med jämna mellanrum om det blivit napp.

Därför tänkte jag utveckla fisket lite och istället använda spön, speciellt också som vi redan har ett antal spöhållare fast monterade på vår segelbåt.

Min fråga, eftersom jag inte är van vid spöfiske under gång, är vad för typ av spö och rulle som är lämpligt för detta ändamål. Likaså vilken övrig utrustning som är lämplig i detta fall.

Eftersom detta endast handlar om sporadiskt trivselfiske med förhoppning att fixa middagen, så får det heller inte kosta allt för mycket. Jag har ju insett att liksom i alla specialintressen, så kan kostnaderna bli alltifrån låga till astronomiska. I mitt fall föredrar jag då relativt låga.

Tolly

Share this post


Link to post
Share on other sites

Men om du redan har paravan, behöver du väl inte krångla till det. När du får napp går paravanen upp och det är bara att dra upp makrillen. Skillnad är det ju om du använder blysänke på dörjen. Då måste du håll koll på dörjen hela tiden.

Sen kan det ju va ett problem med paravanerna om du seglar för fort eller det är mycket maneta. 2 till 3 knop är en lagom hastighet.

Häckla är inte alldid kul - om det skulle nappa ordentligt.wink

 

tommy

post-945-1394236629,0466_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag kör också med paravan vid segling, två stycken samtidigt är möjligt om de är inställda för att gå ut åt var sitt håll. Blir iofs gärna ett himla trassel om de korsas, vilket lätt händer vid napp. Ett spö åt vardera hållet borde minska den risken, antar jag.
Paravanen kommer som sagt normalt upp till ytan vid hugg, men inte alltid. Vissa smarta makrillar kanske föröker fly uppåt och då går ju paravanen djupare istället??  
Med bara en krok/blänke kan de funka uppåt 4,5 knop, om man också har krokat i rätta hålen på paravanen.

Hittade en sajt med en förvånansvärt billig paravan (sök paravan, bara 75:- komplett). ...
http://www.reginamarine.se/shop/?cat_id=101Senast ändrad av Thomas-1 | 25 februari 2011 | 12:13

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det brukar kunna bli en del lintrassel när någon ska ta upp fisken då vi ränndörjar med paravan eller sänke, eftersom man drar upp linan för hand och inte vevar och då blir linan liggande på däck tills det är dags att lägga i den igen. Beroende på vem som då har hanterat det hela, barn, ovana eller annan, kan det bli riktigt intressanta resultat innan linan kommer i igen.

Av den orsaken tänkte jag komplettera med spö och rulle inför sommaren, så får vi också användning för de spöhållare som redan finns på vår nya båt. Jag fick av någon person minns inte vem, informationen att det skall vara speciella spön och rullar när man släpar efter båt...trollar (ovant ord för mig som aldrig gjort det) och det går inte att använda vanlig spinnfiskeutrustning. Alltså, förslag på lämplig spö-och rulleutrustning?

Tolly

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eftersom du inte fått nått ytterligare savr på din fråga gör jag ett inlägg och lyfter tråden igen.

Att linan till dörjen har en benägenhet att trassla sig, har man og märkt. Jag har väl inte dörjt soeciellt mycket under de senaste 50 åren, men det händer ju att jag har ute dörjen ett antal gånger varje sommar, och borde ha en viss vana.

Problemet är ju om det nappar redigt, och man har flera dörjer ute. Om jag vet att jag kommer hem på kvällen eller bara gått ut för att dörja, så kan jag ha tre dörjer ute. En paravan på var sida och en mycket tung dörj i mitten. Nappar det då ordentligt, glömmer man ibland bort sig och lyckas trassla till dörjerna ordentligt. Fast på så sätt år man ju en naturlig begränsning av fisket.wink

Vid närmare eftertanke, så är ju din ide inte helt dum.

Får se om nån trollingfiskare har nått tipps.

tommy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har börjat med paravan  efter att jag bytte till segelbåt   ( har alltid dörj i när det går )

en paravan som sitter på spö   billigt spö Havsfiskespö ( biltema )  men en dyr rulle  1000:-  man sliter ut dom billigaste invänndigt. plastdetaljer höll endast två år    bromsar slutar att fungera.   det ska va en med metalldelar invändigt ( blir en fröjd att hantera pga utväxling mm ) för det kan bli tungt stor paravan och 5st krokar med fisk och 3 knop

sen har jag ett 1,5 kilos blydörj på motsatt sida med endast lina som går djupare  detta för att jag har tröttnat på allt trasel  mellan två paravaner när det blir fisk

björn

 

 

 Senast ändrad av Vegabjorn | 28 februari 2011 | 10:02

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om du använder lite tjockare lina typ 1mm så blir det inte trassel så lätt. Detta gäller huvudlinan, på linan efter tyngden och på tafsarna kan du gå ner på tjocklek till typ 0.4mm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

det enklaste ock bästa tycker jag att det är att använda  en powergrip

relativt billigt  du behöver bara andvända 1 blylod och 1  powergrip du använder det genom att sänka ned lodet fästa powern med tacklet på linan till lodet typ 3 met över lodet  skickar du ner lodet  på ca 30 met med  3 powergrip kan du använda 3 spön på samma lod med ca 3-4 meters mellanrum så fiskar du samtidigt på 18, 22, 26 meter. powern släpper från lodlinan när fisker hugger. titta på dessa  sidor

 http://www.mypaper.se/show/text.asp?pid=345254397665899&page=25 

http://www.sporting.se/item.php?pid=4504&PHPSESSID=f9d0f41c2487947ee777cdc5b7fd1551 

simpan42

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Små liv är också liv vi som människor behöver.

 

Att rädda ett litet liv kan kännas som att rädda vilket liv som helst. När jag tittade på ett djurprogram idag så kommer ett minne fram, som är några år gammalt. Jag befann mig på St. Räv holmen i Göteborgs södra skärgård tillsammans med några vänner och när jag och en ung tjej stod och tittade på ett antal ejdrar som var på väg att simma ut från land var det en fågel som inte kunde simma med då något tungt släpade efter ejdern. Jag och Karin som hon hette tog en båt och rodde efter ejdern som hade något på släp. Vi jagade ejdern så länge att den blev utmattad och till slut fick jag in en åra mellan ejdern och släpet som bestod av en stor tångruska som satt fast med en rev kring omkring ena benet. När jag fick fågeln i knäet så satt den helt still som fåglar gör i det läget. Det känns som om de förstår att de får hjälp men om det är så vet jag inte kanske bara ett önsketänkande. Det var så svårt att få bort reven att vi måste ro in till land för att ropa till någon som kom ner till båten med en sax. När vi befriat ejdern rodde vi ut en bit och släppte ejdern som dök och vi såg den inte mer men den kom förhoppningsvis opp någon annan stans. Efteråt kändes det lika häftigt som om man räddat ett barn och hoppas att alla sportfiskare tänker sig för när de slänger revar. Själv tar jag reven med mig hem till soporna den tar ingen plats och är lätt att bära. Glöm inte detta nu. Kapitano. 

post-10016578-1394236644,9602_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

FÖR ATT KOMMENTERA MITT EGET INLÄGG.

Ingen öring i världen kunde ersätta den känslan VI fick när vi räddade en fågel. Men ett fiskeminne dyker upp när jag börjar tänka på fiske och ett sådant minne har jag från en fisketur utanför Ringhals, där jag brukade arbeta, bo, och fiska. Jag stod på en sten vid vattenbrynet och det var grunt nedanför fötterna och glasklar sikt till botten, som var omk. en halv meter djupt eller lite mer. Så helt plöstligt fick jag se en syn jag aldrig sett förut, Det kom öringar i jämna rader fyra i bredd som bilar på en motorväg och det höll på mycket länge då de var på väg ut mot havet. Jag kunde bara titta på och njuta av synen men en öring fick jag med hem och den tog jag långt innan jag fick syn på öringstimmet.

post-10016578-1394236644,9778_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...