Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024
SeaRay_315

Tips ankarmontage Sea Ray 280 / 315

Rekommendera Poster

Hej,

vill montera akterankare på min Sea Ray 280 / 315 men har kört fast avseende placering då utgången till badbryggan är i ena änden och den infällda badstegen är i den andra. Känns inte som jag kan få till någon vettig placering med ankarhållare på sidan om badbryggan heller.

Grymt tacksam för bra tips!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det här är antagligen inte vad du vill höra men jag kör på. smiley

Eftersom det är en 280/315 har den antagligen redan ett fabriksmonterat ankarspel i fören. För betydligt mindre än vad du får betala för ett ankarspel till aktern och montering av detsamma får du en ny gummijolle med likaledes ny utombordare.

Då kan du ankra upp var du vill, du slipper tråckla dig in i trånga gästhamnar med massor av ankarlinor utslängda överallt som du måste slingra dig runt. Du tar bara gummijollen iland. Och du får dessutom bättre åtkomlighet till svårtillagda öar och klippor. 

Jollen kan du förvara på badplattformen med hjälp av en Dinghy Sling (www.harbormenmarine.com) med motorn påmonterad och allt.

Skulle du mot förmodan vara tvungen att akterankra kan du ha ett manuellt ankare för de få tillfällena.

Och så kan ni ligga där på lugnt avstånd och studera alla som trasslar in sig i hamnarna eller dänger in i klipporna med fören. laugh

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja mycket ska man höra innan öronen trillar av... Låter som någon behöver lära sig köra båt eller köpa husvagn wink

Till problemet då. Kollade lite på en likadan båt som jag har förvaring på. Synd att badstegen inte sitter i mitten eller på samma sidan som dörren. Då det är ca 35 cm mellan undersida badbrygga och vattenlinje kanske man kan få till något under badbryggan? Underdelen på ankaret kommer ligga i vattnet men ej vid planing. Med en ledad ankarhållare kan det nog fungera. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Förklara för mig vad det här har att göra med mina båtförarkunskaper. Jag kom med ett konstruktivt alternativt förslag som trådstartaren kan välja att fundera på eller förkasta, och som enligt min uppfattning ger ett mervärde utöver vad ett ankarspel i aktern erbjuder.

Sist jag kollade var en av poängerna med ett sånt här forum att man ska kunna hitta idéer. Ibland är det saker som man faktiskt inte tänkt på. 

Nu frågades det ju faktiskt om ankarmontage, inte ankarspelsmontage, så jag kanske drog en lite snabb slutsats där, men om han faktiskt vill montera ett ankarspel står jag för förslaget att en gummijolle är väsentligen mer valuta för pengarna.

Can we all get along, please?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag försöker vara pedagogisk, hjälpsam och förstående med mina svar och inte hacka ner på folk på forum men denna gången blev det bara för mycket. Sorry. Att förslå att köpa en jolle när han vill montera ankarhållare/spel i aktern. Tja vad ska man säga

Tråckla, trängas, ankarlinor överallt, slingra runt, svårtillagda öar/klippor, trasslar, dänger in i klippor.  Du skriver att man slipper allt ovanstående om man köper jolle. Tja vad tror du slutsatsen blir?  Har man det på detta viset så beror det till största del att man inte kan hantera sin båt.

För övrigt är det ytterst få som vill ligga på svaj utan de flesta vill ligga i lä vid en ö eller lägga till i gästhamnen de besöker.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej - tack för svar!

Även om jolle-lösningen var kreativ så är det ett ankarspel jag är ute efter. Har ganska små barn som kommer vilja kliva av och på med jämna mellanrum.

Capitan: Menar du något sånt här:

http://www.marinsystem.se/pub_images/original/Beneteauantares8_1090.jpg

Det är denna lösning som känns som bästa alternativ, även om den kommer hamna i steget ut. Tror du ankaret kommer gå i vattnet med denna lösning? Vinkeln på på linan kommer bli betydligt mindre brant då genomföringen måste bli under fotsteget. Är det en stor nackdel? Andra tips?

 

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Varfør inte placera det i stuvfacket styrbord om dørren ut till badplattformen...med ett hål ner i motorrummet dær kætrting alternativr\t lina kan ligga..Du måste också flytta på septiktankarna så burk till kætting eller lina får plats....Sedan ett hål ut till badbryggan beslag på badbryggan..Det blir inte mkt ivægen då det kommer længre till styrbord æn dørren,och badstegen ær på motsatt sida...

 

MVH  Perra

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det där var ju en snygg lösning! Nackdelen förutom den troliga kostnaden (30k?) är kanske att det kommer att snubblas över. Garanterat.

Jag skulle försöka med en lätt modifierad variant, om du nu måste ha ett spel i aktern. smiley

Badplattformen har ju ett relativt tjockt tvärsnitt (även om den är urgröpt på undersidan) så jag skulle fräsa upp ett spår i plattformen hela vägen fram till akterspegeln, sätta genomföringen i nivå med spåret och låta linan/kättingen löpa i det spåret. 

Jämfört med bilden du länkade till skulle jag sedan sätta ankarrullen längre ned så att ankaret i upphissat läge vilar helt i linje med plattformens yta, dvs ingen del av ankaret eller linan/kättingen befinner sig högre upp än plattformen. Då kan man gå/passera förbi obehindrat.

Du kommer antagligen att behöva förstärka plattformen på undersidan, dels för att göra den starkare och dels för att ha någonstans att fästa ankarrullen, men det gäller säkert det andra alternativet också.

Har du ett ankarspel med frifall och matchande ankarrulle/ankare spelar vinkeln på linan ingen roll.

Jag skulle tro att med rätt val av ankare är din plattform tillräckligt  högt över vattenytan för att ankaret inte ska ligga i vattenytan, åtminstone inte i planande fart.

Förutsättningen är givetvis att du kommer in tillräckligt långt upp inne i motorutrymmet för att kunna få fallhöjd på linan/kättingen, men det går säkert att lösa med lite rullblock.



Senast ändrad av politby | 24 februari 2011 | 11:52

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja de va något i stil med det ja tänkte men kanske tom att låta linan/kätting gå in i ett hål under badbryggan men då kan de kanske bli problem med fallhöjden.

Med monteringen på bilden du länkat till så kommer inte ankaret ligga i vattnet men monterar man hela skiten under badbryggan kommer nog del av ankaret ligga i vattnet.

Hållare(infällda och utanpåliggande), ankare(Bruce RF) och ankarlina/kätting(RF) kan du köpa av mig till bra pris. PM.ar lite priser.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

Hade samma problem med min Crownline 270CR. Efter många långa funderingar och samtal med ankarspelsinstallatörer, så monterade jag till slut beslag med ankare ovanpå badbryggan, linan ner i motorummet genom ett hål borrat under och vid vid sidan av dörren till cockpit. Ankarspelsmotorn är fäst på undersidan av durken.

Fungerar utmärkt. Ankarspelet var i och för sig ganska dyrt (Engbo), men monteringen gick inte på mer än ett par tusenlappar. Väl värda pengar för att slippa bryta ryggen av sig när spelet skulle hängas.

Var lite fundersam mht snubbelrisken. Men ingen har efter två säsonger snubblat. Snubbelrisker finns väl på alla båtar, men om en montering av denna typ är farlig är en bedömning som var och en får göra själv.

Kan hända att jag har någon bild på montaget, annars kan jag ta en bild om du vill, men kommer inte åt båten förrän om ca två veckor.



Senast ändrad av conny737 | 24 februari 2011 | 20:59

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för svar och engagemang! Mycket värdefullt!

Perra:
Din idé var mitt första spår. Stuvfacket är som gjort för en ankarspel och det finns bra yta i motorrummet under. Dock är alla ytor där man vill fästa en arm både för små (behöver en lång hållare, typ denna: http://www.batsystem.se/databas/images_and_pdf/images_products/1410.jpg och fästplattan är 20 cm bred) och / eller för vinklade så att en arm skulle komma snett.

Politby:
låter som en bra lösning, men avancerad och kräver en hel del modifiering. Men något sådant är nog optimalt.

Capitan:
Skicka gärna PM med priser etc. Peke är också intressant.

Conny737:
Skulle vara guld värt att se ditt montage. Gärna så fort som möjligt - annars när du får tillfällighet att ta bilder. Tror också att man överdriver snubbelrisken, i princip alla montage man ser sitter ju mer eller mindre i vägen. Vanesak.

Jerker:
Har du samma problem och är på gång att försöka lösa det?

 

 

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skall kolla arkivet när jag kommer hem på söndag, så får jag se om jag har några bilder.

Om du är intresserad av pekeinstallation så har jag gjort ett sådant också, över befintligt ankare i fören.

Kan fixa bilder på detta också om du är intresserad.

Höll på att slå mig sönder och samman en gång när jag skulle hoppa iland, så peke med stege kändes ganska viktigt. Men USA båtar är kanske inte de lättaste att hitta ett sätt att montera peke på så det blir både snyggt och användbart.

Har dock inte öppnat pulpit, men tycker det fungerar väldigt bra ändå. Monterade ett par LED lampor under brädorna på peket, väldigt praktiskt mörka höstkvällar.

Peke och stege från Båtsystem, montering gjorde jag själv men fick beställa ett par rostfria beslag från en svetsfirma. Lamporna köpte jag från Clas Ohlson för någon hundring. Det var en helt platt modell som inte behövde försänkas. Antagligen ingen superkvalite, men dom har fungerat två säsonger hittills.

mvh Conny

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Toppen - gärna bilder på pekeinstallation också. Lutar också åt Båtsystems prylar.

LED under peket lät smart - bra tips. Har konverterat (och kompletterat) till LED ute, ska även byta inne.

Har funderat på pulpit men bestämt mig för att testa att låta den vara kommande säsong.
Får för mig att det kommer fungera bra ändå - det är ganska gott om plats att ta sig under och det har ju uppenbarligen gått bra för dig.

Ser fram mot bilderna!

Mvh Ulf
 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Pekar är tyvärr inget jag har hemma ännu. Gissar på att jag får dom slutet på april. Ankarfällare/hållaren som du länkade till sist kommer med samma leverans.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...