Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Gaidin

Miljövinster med lågenergilampor

Rekommendera Poster

Det kan man inte Gaidin. Alltihop är rena vansinnet. Enligt vår käre Miljöminister Calgren, så räddar du planeten genom att använda kvicksilverlampor i stället för vanliga glödlampor. Co2 Gaidin, Co2..... ;-)

 Här i Sverige är det dessutom korkat även ur energihänseende. Uppåt 95% av en vanlig glödlampas energiåtgång avges som värme. (källa wiki) Använder man istället lågenergilampor så måste man helt enkelt skruva upp värmen på elementen i stället.......

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med till 100%, detta är vansinnigt dumt, hur lång tid tar det innan kvicksilverlarmen börjar komma?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo, jag ska göra ett försäk att förklara !

Dessa uppgifter kommer från Osram som jag dagligdags gör affärer med .

Om man ser på hela EU så har inte så många länder nyttan av värmen som en glödlampa avger. Glödlampan är en 100årig gammal uppfinning och ser man till vad den ska göra/leverera så är det inte så energieffektiv som man önskar  , mycke riktigt 95% värma och 5% ljus !

-Finns säker bättre prylar till att värma upp husen med än va glödlampan producerar.

Miljövinsten kommer efter att hela omställningen slagit igenom och nästan alla har mer enegieffektiva ljuskällor  typ LED, och lågenegilampor  mm , för då kan man rent praktisk stänga ett av dom äkliga kolkraftverken . NU snackar vi miljövinster !!!! 

När man bryter kol så frigörs kvicksilver och även vid förbränning , samt massa andra läskiga saker , direkt ut i luften !   

Ser man till mängden kvicksilver i en lågenergilampa så är det så pass lite att ... har du sönder en gammal febertermometer så har du lika lite kvicksliver på golvet som ´ hela 2000st lampor behöver i sina rör .  Är men en sund konsument  så skall man lämna tillbaka lågenegilampor till återvinningen , för då skickas dom tillbaka till fabrikanten och allt återvinns !

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det har ju dock satt bra tryck på tillverkarna att utveckla led tekniken, vilket ju vi båtfolk inte har något emot.

Bytter allt efter somm mot LED lampor  utomhuslapornas värme har jag svårt att ta till vara så dom byttes först, har inte heller så stort behov av extra värme under den varmare delen av året (ca6månader) då vi normalt sett varken har värmen på eller äldar i kaminen.
var bytt 4st 60w lampor samt 4st 20w lampor = 320w mot  ca20w LED med motsvarande ljus dessa står tända hela natten = 10tim/dygn 6månader om året borde bli 576Kwh om jag räknat rätt 

med LED blir det 36Kwh i stället ca 500kr på elräkningen (vilket visserligen motsvarar inköpskostnaden) 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För den som har direktverkande el går det nog på ett ut under den kalla årstiden.

Men för alla som har bättre uppvärmningsform, t.ex någon form av värmepump där man får ut betydligt mer värme än den elström man puttar in, då blir det förstås en energivinst. Då kanske man får ut 4 ggr mer värme än vad motsvarande glödlampa skulle ge.



Senast ändrad av Tomas99 | 28 oktober 2010 | 22:35

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mina politikintresserade vänner säger att det finns ett skäl till. Många läder i mellaneuropa har en ökande energiförbrukning vilket innebär att mer el måste levereras...

Och i många länder är kolkraftverk inte möjliga av miljö- och politiska skäl. Ska det till något rejält måste man alltså bygga kärnkraftverk? Dyrt som attsingen... och tar tid. Kanske 15 år från noll?

Då kommer man på att om man byter alla lampor mot lågenergi så sparar man så mycket att behov av nya kraftverk bortfaller. Sagt och gjort. Sällan har en så stor förändring av konsumentprodukter röstats igenom på så kort tid inom EU. Alla var överens...

Att sedan dessa sk lågenergi och miljösnälla lampor kanske inte är så miljösnälla om man kollar noga är en annan sak. På lång sikt är det nog bra med lampor som drar mindre?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det byggs redan kärnkraftverk för fullt i Europa. I Finland exempelvis. I Polen projekterar man för, om jag inte minns fel, 4 nya kärnkraftverk. I England har man insett att vindsnurrorna inte är ett vettigt alternativ och har därför börjat arbeta med att ersätta sina gamla reaktorer. I Tyskland ska man nu flytta fram datumet för nedläggningen av sina.........osv.....

Vi i Sverige har ju upphävt förbudet för ny kärnkraft........

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jodå, jodå... jag talar mer om att besluta om ÄNNU  flera kärnkraftverk....

Kan synas som en liten åtgärd att byta till lågenergilampa men räkna lite på det? X stycken familjer gånger Y stycken lampor gånger W antal watt blir terrawatt ganska snabbt?

Jag har för övrigt talat om för min familj, där vissa unga ( tjejer i 17 och 19 års ålder specifikt... ) är stora miljövänner - att det är ekonomiskt tveksamt för familjen att byta ut lamporna då inköpspriset är så mycket högre än för den gamla ånglampan.

Livslängden har ungdomarna själva kommenterat också, dvs att de som köps billigt på ICA verkar att hålla mycket sämre än de som köps dyrare i en elaffär? Då är inte allt guld som glimmar   ; )

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det finns flera problem med de sk lågenergilamporna
- de har så långa starttider tills de lyser med full styrka att hos mig i köket blir de alltid tända. Då försvinner den sk. elbesparingen. Och då är det Philips lampa, inget Jula-lågpris
- de har så kallt och fullt sken; det varma, mjuka, rödaktiga skenet är borta
- lågenergilamporna påstås bli bättre som utebelysning, men återigen, de lyser dåligt när det är kallt, samt det fula, likbleka skenet är inget man vill ha i sina utelampor. I stället langar man lyktlampor så att de räcker i 25 år framöver.

Hade lågenergilampan varit ett riktigt alternativ, så hade den riktiga glödlampan aldrig behövt förbjudas, folk skulle köpa dem ändå. Beslutet att förbjuda glödlampan är överförmynderiets seger över förnuftet !!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

...räkna lite på det ?  X stycken familjer gånger Y stycken lampor gånger antal watt blir terrawatt ganska snabbt

Men det är ju just detta som är tankevurpan - som de flesta förbudsförespråkare inte kan/vill förstå:

Var går dessa onödiga terawattimmar idag ?  Jo, de måste ersättas till stor del av uppvärmningskontot. Har man direktel är faktorn nära 1:1 - alltså nästan ingen besparing alls (något förenklat eftersom en del lampor inte sitter så placerade att de gör värmemässig nytta). Har man värmepump är det fortfarande så att besparingen inte är några 100%. Kanske på sin höjd drygt hälften.

Dessutom har vi lite andra förhållanden här uppe i Sverige/norden än i Europa. Förhållanden som man heller inte talar så högt om när man kopierar argument från kontinenten. När vi behöver förlustenergin som värme minst (på sommaren) har vi så ljust att lamporna är tända minst. Och tvärtom.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du har helt rätt i det du skriver som kommentar till mig. Du ser det ur konsumentens vinkel.

Min point var att se det ur politikernas vinkel. Det blir mycket billigare att slippa investera i fler kraftverk genom att lagstifta bort glödlamporna. Kostnaden tas av konsumenten istället...

Miljövinsten på kort sikt är nog tveksam men på lång sikt blir det en stor marknad för lågenergilampor och då driver det rimligen fram en utvecklad och bättre lampa åt alla?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men terawattimmarna försvinner ju inte bara för att kostnaden tas av konsumenten ?  Min poäng är ju att de måste skjutas till - helt eller delvis - från annat håll. Oavsett om det är politiker som försöker vinna poäng eller om konsumenterna åker på kostnaden så handlar det ju om energi. Antingen avges värmeenergin av det vi kallar glödlampor eller av element som inte ger ljus som bieffekt. Ibland via värmepump för att det skall gå åt något mindre.

Jag är ytterst förvånad att så många går på dessa tankevurpor, och tror att hela skillnaden i effekt på en glödlampa och lågenergilampa är en ren energibesparing. Samma personer som dessutom blundar för att lågenergilampor både innehåller en massa elektronik (som ofta går sönder innan lampan är slut), som snart är vår största källa till kvicksilveravfall och dessutom ger ett ljus som sällan är speciellt bra ur färgåtergivningssynpunkt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Funkis.

Kostnaderna för kraftverk ( i det fall investeringarna är statliga, så är det långtifrån alltid) tas igen på elpriset ut till kund, precis som i all affärsverksamhet. För övrigt betalar ju vi i Sverige världens högsta koldioxidskatter, så där kommer det in det miljardbelopp att ösa ur.........

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jaha... lite påhoppad här känner jag mig. Fast det var inte min åsikt utan något jag hörde på en middag... jag är nog ganska klar över att miljövinsten och framförallt ekonomin är tveksam...

Men på något sätt måste väl ett antal kilowatt-timmar försvinna om man byter en ut lampa mot en lågernergidito? Så utan att räkna ens med papper och penna ( är ju faktiskt el-ingenjör från början alltså... ) så blir det ju en miljövinst på det viset. SEDAN kan man debattera om alternativet är bättre och vem som tar kostnaden istället ...

Jag själv känner mig i alla fall lurad då jag köpt ett stort antal lågenergilampor på ( spelar ingen roll förresten ) och de håller jättedåligt. Sämre än de vanliga känns det som. Det blir dyra kilowatt för mig som jag spart in... Observera för övrigt att tanken med att spara energi är i huvudsak i mellaneuropa. Vi är rätt sparsamma redan här i norden tror jag och framför allt har vi isolerade hus. Senast jag var i Belgien hade hotellet enkelfönster... det ni... sparsamt så det förslår...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nyss hemkommen från koldioxidens förlovade land, Kina.

Varit i Shanghai drygt en vecka och jobbat där på vårt bolag. Luften ett ständigt dis med 22 miljoner invånare som förbrukar massor med energi. Kina använder kolkraft till 80% av sin energiförbrukning. Har ett körsätt som ger en bensinförbrukning som är dubbelt så hög som för normalsvensken. (måste upplevas för att man ska fatta, gasa bromsa, trängas hela tiden)

Under varma dagar kyler man ned dåligt issolerade rum med massor med kylagregat som slukar enorma mängder energi.

Men underbart folk och en otrolig utveckling. Man vill massor men miljön tar enormt med stryk. Dock komemr du få billiga varor därifrån istället för dyra hårt skattade varor från Sverige, Nöjd?

Önskar att alla miljömuppar kunde få åka dit och bo någon vecka där och ta del av hur det ser ut utanför Sveriges gränser.

Ett enormt vansinne att straffbeskatta svenskar på det sätt som sker och på detta sätt ytterligare öka kostnaderna och driva produktionen ytterligare mot länder där miljön har lägre värderingar.

Givetvis ska vi värna om miljön och förbättra den men en hel del dummheter borde hamnat i papperskorgen. Ursäkta återvinningen.

Gissa hur många av dessa kvicksilverhaltiga lampor som tillverkas kommer hamna på fel ställe? Alltså ute i naturen där vi äntligen fått bra ordning på utsläpp av kvicksilver.

Men troligen måste dårarna få göra ny misstag. Vi äldre minns när kvickslver användes i lantbruket och gjorde att fåglarnas ägg blev förstörda och många fågelarter var utrotningshotade. Nu är det på gång igen, kviksilver ut i naturen.

Hur körd kan man bli?

::Harry::

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Funkis skrev:

Men på något sätt måste väl ett antal kilowatt-timmar försvinna om man byter en ut lampa mot en lågernergidito? Så utan att räkna ens med papper och penna ( är ju faktiskt el-ingenjör från början alltså... ) så blir det ju en miljövinst på det viset

Nu undrar jag om du skojar eller menar allvar....

Det har aldrig slagit dig vart energin och kw-timmarna som glödlampan INTE omvandlar till ljus tar vägen ?  Alltså det som lågenergilampan har mindre av ?  Tror du att det bara försvinner ....poff ?  Ingen energi kan förstöras, bara antaga olika former.

Inte heller verkar tanken ha slagit dig (och rätt många miljömuppar) att denna bieffekt i form av värme som glödlampan ger mer av faktiskt är något vi vanligen behöver här i norden under den mörka årstiden, när lamporna används flitigast. Och som helt eller till viss del måste ersättas med energi från annat håll om det inte kommer från glödlampan. I varmare delar av Europa må situationen vara något annorlunda, men hos oss gäller inte samma argument.

Jag har f.ö. själv ett akvarium som står och lyser och går en stor del av dagen nu när dagsljuset är kort. Räknade ut att det är rätt många kwh på ett år. Diskuterade detta med några bekanta för en tid sedan, varav en av dem (miljömänniska på kommunen) på fullaste allvar utbrister: -Men tänk vad energi alla skulle spara om de hade LED-belysning på sina akvarier.

Knappast. För då skulle jag behöva dra på elelementen i det rummet i motsvarande grad. Men den kopplingen förstod hon inte, och uppenbarligen är det lite svårt att greppa för en del...



Senast ändrad av IngemarE | 03 november 2010 | 15:45

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

crabfish -

Även jag nyss hemkommen från Kina, dock ej Shanghai, och noterade ungefär detsamma som du. Det var fullt pådrag på utomhusbelysningen, utom cyklar och mopeder som körde släckt mitt i natten, man tutade i stället när någon fotgängare stod i vägen.

I Peking tror jag inte att jag såg ett enda tvåhjuligt och få trehjuliga fordon som inte gick på el,undrar om det var ett lagkrav för atmosfären kunde man skära med tårtspade.

I mindre städer däremot var det vanligt med moppar med bensinmotor.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...