Gå till innehåll
torsdag 25 april 2024
glastron25

byte limpor, bult lossar ej

Rekommendera Poster

Hej!

ska byta limpor, 11 av tolv bultar lossar men den 12:e sitter som berget, några tips på hur jag kan lossa, motorn är en VP 5,0 gl

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är skallen rund, skadad eller vågar du helt enkelt inte ta i mer med risk att skada eller göra skallen rund???  Tryckluftsdriven muttermaskin om man kommer åt kan funka, är bulten skadad eller rund så kan man tvinga på en något mindre hylsa (gärna kraft)  och med hjälp av ett längre handtag lossa bulten..

Antar att du redan provat rostlösare av alla sorter??? Sedan finns special hyls för skadade och besvärliga bultar dessa har ofta fler tänder och tål mer,. Finns även koniska hylsor som är riktigt bra... Hade inte försökt värma loss bulten eftersom det rör sig om en maskinkomponent och hög brandrisk, Och risken är ju ganska stor att det börjar ta sig lite här o där.. Detta kan även hända om du försöker svetsa på en mutter på bulten och på så vis dra loss den.. Så undvik det!!! Går det med handkraft så använd det i första hand..

Är det trångt om plats så kan en slagmejsel fungera minst lika bra som en muttermaskin.. Eftersom det rör sig om en monterad maskin så vitt ja kan förstå så är man ju lite mer begränsad..

Är det helt kört och bultskallen går åt fanders totalt, så köp ett kitt med räffelpinnar, dessa har räddat mig mer än en gång och var dyra men väl investerande kronor.. Obs köp proffsvarianten i så fall, finns enklare men dom är ungefär lika värdelösa som grispittarna..

Swedol säljer bla koniska hyls samt räffelpinnar. Kostar nog kanske 1500kr eller nått sådant men enligt min mening värt det flera gånger om.. Nu vet ja inte alls hur det ser ut i din båt ja kan bara jämföra med vad man kommer åt med i dom båtarna jag besökt.. Och ja alla metoder fungerar inte alla gånger..

!!!MVH REXCO!!!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej och tack för svaret!

bulten är inte skadad, problemet är att man inte kommer åt med rostskyddsmedel då gängorna sitter längre in i blocket någre cent i från skallen, vet inte hur mycket man vågar ta i med rädsla för att dra av bulten, har knackat med hammare men utan framgång

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dra, går den av så blir det att borra ur och sätta dit överdim gänga. Lite puligt och kan bli så att motorn måste ur.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Värm den.....Finns små gasdrivna tex på biltema...inte så dyrt.

Det funkar att skydda mot brand med ugnsfolie så du inte sätter fyr eller smälter elkablar.

http://www.biltema.se/sv/Verktyg/Svetsning-och-lodning/Gasbrannare/Minibrannare/

testa gärna att värma å låta svalna å värm igen så materialet rör sig lite innan du försöker dra av den med en 6 kant hylsa.

Har du inte tillgång till tryckluft så finns det el/batteridrivna mutterdragare som är väldigt effektiva.

 

Denne



Senast ändrad av denne | 10 oktober 2010 | 11:58



Senast ändrad av denne | 10 oktober 2010 | 12:16

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...