Jump to content
Saturday 24 February 2024
Sign in to follow this  
Bosslady

Vilken väderprognos

Recommended Posts

Brukar läsa prognosen för vädret på TV, Sveriges radio, SMHI sjöväder, Norges yr.no samt DMI. Samtliga verkar ha olika teorier, och nästan aldrig stämmer det heller. Sämst verkar SMHI vara, säger man 3-8m/s så brukar jag lägga samman detta till 11m/s, då kan man komma något så när i närheten. En morgon i Skagen när vi skulle segla hemåt, frågade jag en Norrman som låg jämsides om han hade hört på vädret, nej svarade han, då skulle man aldrig lämna bryggan. Ligger definitivt något i detta. Nu till min fråga, vilken prognos brukar ni lita tyill för det mesta?

....../ lasse

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Matrix

www.klart.se  och  www.windguru.cz  har anser jag tillförlitliga prognoser som funkar för mig.

På windguru har man även en återblick för att se % av hur rätt de hade i sin prognos.

Klart.se utgår ifrån Foreca:s väderdata och det finns hur mycket info som helst i form av satellitbilder och vindpilsprognoser och annat.Senast ändrad av Matrix | 12 augusti 2010 | 11:57

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. YR har haft vissa problem i sommar men rättar iallafall upp sina prognoser tillräckligt ofta för att lyckas ganska bra.

2. DMI också ok verktyg. Bra sjöväder.

SMHI är inte en vädertjänst utan en spåtjänst som vi gemensamt finansierar för att göra livet lite mer spännande. Ex; Syd syd-väst vridande mot ost 3-8 m/s risk för över 10 m/s 70% Det ger ganska lite information om hur mycket det skall blåsa (erfarenheten säger att det kan bli allt från stiltje till liten kuling). Det är ganska stor skillnad på 3 och 8 (eller 10) m/s. Allt ligger ju inom deras felmarginal nästan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gäller det bara vindar, styrka och riktning, så tycker jag att Forecas båtväder med deras vindpilar är överlägsen. Men blanda inte ihop det med deras turistväder det liknar mest de prognoser som dagstidningarna brukar ha på sin sista sida.

910000103-seawind-2010081209.gif?basetime=20100812000000

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kan det bero på att vissa vädersajter invaggar en i falsk trygghet genom att redovisa vindprognoser timme för timme, även om deras statistiska modeller omöjligen kan ha sådan noggrannhet att de förmår prgnosticera på den detaljnivån? Då är det väl ändå bättre att göra som SMHI och inte bluffa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tvärt om är det nog tyvärr så att blåser det fem när YR sa sju så är man nog mer benägen att påstå att de har fel jämfört med om det blåser 9 när smhi på kännt rita-gissa-vinn manér säger 3-8 m/s. Dessutom anges prognosen någonstans mellan måseskär och sydkoster. Hm...

Visst kan man tycka att de anger väl detaljerade värden. Men om man tittar på trenderna hos YR och DMI, när på dagen det mojnar eller friskar i samt när vinden vrider så verkar de ofta ha på fötterna.

Jag har förstått att YR och SMHI inte använder samma data. Det kan vara en del av förklaringen. Men man förstår ju att punkterna måste vara ganska täta ändå eftersom det finns olika trender på en sträcka som kanske bara är 20 sjömil om man tittar noga på YR's prognoser. Det ger ju lite mer information än ungefärligt väder någonstans mellan måseskär och nidingen som man får från SMHI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sedan jag hittade klart.se så håller jag mig till den, verkar funka. Varför ska vi skattefinansiera SMHI för att gissa väder när det finns hur många vädersajter som helst?

Tips till regeringen: Lägg ner SMHI utom en gubbe som gör en hemsida med länk till nån annan sajt. Skulle spara massor. Ge pengarna till pensionärerna i stället.

 Senast ändrad av trewq | 12 augusti 2010 | 14:04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...