Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
crabfish

Sjöfylleri och sanningen bakom nya lagen

Rekommendera Poster

Intressant att INGEN politiker har båt? Eftersom de inte vet hur bra alla kan handskas med sp-en och v-et.

Eller, KANSKE det finns fog för denna lag?

/Peter

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lag om flytväst är något som våra kära politiker jobbar på.......

Att det är någon form av båtkörkort på gång känner väl alla till? Frågan är inte om, utan när?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

rent logiskt för att försvara 0,2-lagen så måste man komma med fler Lagar.

0,2 gäller alla båtar, förarbevis, flytvästtvång. och kanske i värsta scenariot alkolås på motorbåtar med en viss prestanda.

Eftersom man Poltiskt skapar brottslingar ur ingenting så kommer Politikerna att kunna säga:

Oj vad båtfolket krökar! Tur vi satte in  beväpnad personal mot detta!

Man angiper ett icke-prolem som måste försvaras med nya Lagar.

Läs en del inlägg här bla från Misil 63 tror jag han heter och Peter_K så förstår Du vad jag menar.

Då är s.a.s den onda spiralen igång med Nya Lagar, per automatik, tyvärr.

Om det så varit, statistiskt, att båtfylla var en orsak som bidrog till olyckor så är det givetvis OK med 0,2. men eftersom det inte är det (statistiskt m.m) så måste Politikerna försvara sina korkade beslut in i absurdum och att Lagen inte gäller alla båtar är mer än märkligt..tidsfråga, absolut.



Senast ändrad av Ljungbergarn | 30 september 2010 | 11:19

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

INTE VET

KANSKE

Stående ord om hur 0,2-lagen föddes.

eftersom man SKAPAR BROTTSLINGAR ur ett icke-problem så är ju Lagspiralen igång.

Man ska ju nu utvärda Lagen och eftersom den SKAPAR BROTTSLINGAR ur ett icke-problem så kan ju bara resultatet bli därefter.

Man tillverkar facit och kan sedan luta sig  på det, men det frångår inte fakta att fylleriet på sjön är inte orsaken till olyckorna. de orsakerna har jag listat och finns i Statistiken.

Angrip problemen istället för att skapa mer problem och resursslöseri.



Senast ändrad av Ljungbergarn | 30 september 2010 | 11:38

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lag om körkort har det snackats om sedan Hedenhös och flytvästlagen är väl snarare ett förslag som kommer från Sweboat, inte från politikerna. Sweboat är väl inte ett gäng politiker som är okunniga om båtliv. Personligen tror jag itne att politikerna kommer att införa en sådan lag. Eventuellt en lag om att det skall finnas flytväst ombord, för alla.

Hur används dessa två lagförslag som försvar på 0,2-gränsen?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

http://www.transportstyrelsen.se/Sjofart/Fritidsbatar/ 

Transportstyrelsen välkomnar införandet av en promillegräns.

Det är myndighetens uppfattning att man ska vara nykter vid framförandet av alla farkoster till sjöss. Transportstyrelsen anser att den nu införda nedre promillegränsen, som omfattar mindre än hälften av alla fritidsbåtar (totalt cirka 800 000 stycken), ska ses som ett delmål och bör gälla samtliga båtar...... 

Om flytvästtvång......

 

http://www.transportstyrelsen.se/Global/Sjofart/Dokument/Fritidsbatar/batfakta 2010.pdf 

.......Trots de minskade olyckstalen kan även detta år konstateras, att drunkna

eller förolyckas inom båtlivet drabbar mestadels män, oftast över 50 år.

Förekomsten av flytplagg är mycket sparsam. Behovet att reglera krav

på flytplagg i båt framstår tydligt. Föreskriftsarbete för detta pågår på

Transportstyrelsen och kommer att presenteras under 2010. .......

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag håller med.

Hade det varit liv de ville rädda så skulle lagen gällt flytväst, inte berusningsgrad på enbart stora/snabba båtar. Helt idiotiskt.

Gamla lagen var alldeles tillräcklig för att få tag i busarna. Kunde kompletterats med möjlighet för KBV att ta utandningsprov bara.

Jag är rädd att den här lagen aldrig kommer att tas bort tyvärr. Men det kanske vore något att gå till val på nästa gång?

Men, jag misströstar inte, utan tar mig en öl till och ger mig ut i segelbåten istället cool Motorbåten blir liggandes vid bryggan de dagarna.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Betr Ad hominem: Brdur, du tar gärna upp 0.2-förespråkarnas benägenhet att använda denna typ av argumentation, men du glömmer (?) totalt bort att titta på motståndarnas inlägg. Det är långt ifrån alltid som rumsrena argument  och personliknelser används där heller. Finns det någon medveten avsikt med detta, eller är du bara hemmablind och väljer att bortse från dessa?

Jag personligen kan tycka att underlaget för 0.2-lagen var väl klent och jag vill heller inte att framtida lagar -inom vilket område det vara månde- stiftas på samma lösa boliner men jag kan tycka att det blir lite fjantigt att dag ut och dag in älta problemet på ett forum. För min egen del så har jag faktiskt i sakfrågan ingen egentlig åsikt: Jag klarar mig gott utan en öl tills ankaret åkt i för kvällen om det nu är så att lagen säger så, likväl som jag gärna kan ta mig en bärs under pågående segling, om lagen så tillåter och andan faller på. Dock kan jag inte se att problemet med att avstå är så stort att man offrar all sin fritid på att debattera något som är spikat, klart, genomfört och (faktiskt inte) är av praktisk ondo. Ingen mår dåligt av att avstå förutom de som har alkoholproblem och RISKEN att skada någon annan medan man är påverkad (vilket man ju faktiskt ÄR redan vid 0.2 promille) är eliminerad. Visst, vid 0.2 ÄR risken säkerligen försumlig men finns ändock där (Bäst att förtydliga så det framgår att det inte är nåt Ad Hominem-argument: Att en frisk person inte mår dåligt av att avstå är ingetn pik åt något håll, eller nån typ av påhopp. Det är bara ett konstaterande att ingen frisk människa mår fysiskt o psykiskt dåligt oavsett till sjöss eller lands, på fritiden eller i arbetet)

Att lagen är ett faktum är ju ganska tydligt.. Att den inte kommer att rivas upp oavsett hur mycket det kacklas på ett internetforum är också ganska givet. Ljungbergarn trodde (tror?) att en namninsamling mot 0.2-lagen skulle få politikerna att riva upp densamma, men i nästa andetag är han säker på att det istället kommer ett antal följdlagar.

Det är mycket tyckande och försök att pådyvla övriga sina egna åsikter från båda lägren, vilket ju är helt ok. Det är ändå ett diskussionsforum, men att tro att fakta kommer i dagen, på ett onyanserat sätt, är nog att ta i....

Många säger att det ju redan fanns en lag som fungerade. Någon -tror det var Ljungbergarn- hade lagt in ett citat från en professor som -pensionerad eller ej- klargjort sina kunskaper och åsikter mot 0.2-lagen. Men i detta fanns ju åtminstone en eller ett par rena motsägelser om att den gamla lagen fungerade bra. Kommer inte ihåg exakta ordalydelsen men det gick ut på att en person blev fälld för 1.2 promille medan kompisen som kört del av vägen klarade sig trots sina 1.5 promille. Är DET rimligt?? Bara för att han inte körde på grund så är han kapabel att köra båt med 1.5 promille alltså? Då föredrar jag att möta KBV på blåsrunda för 0.2 framför att se 1.5:or gå fria för att det -hittills- inte hänt något.

Det finns f.ö. säkerligen någon professor -pensionerad eller ej- som kan framlägga precisa motsatsen mot den aktuelle herrn. Det är ju liksom det som sker i praktiken: Den ena drar fram ett expertvittne och den andre kontrar med 2 egna experter Fakta blir alltsomoftast vad man betalar för och rättvisan segrar inte alltid. Den som hittat bästa experten får oftast igenom sin sak. I förlängningen tror jag dock att ingen dör av att köra under 0.2 medan ett enda dödsfall under hur lång tid som helst vid 0.49 är ett för mycket, om det kunnat undvikas gm 0.2. Jag anser därför att lagen -om än underligt diskriminerande- i mina ögon in e är nåt att lägga energi på att riva upp. Oavsett hur den tillkom, eller på vilka grunder

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Matrix

yes Bra talat Bo.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag ar svarat på det lite högre upp:Skrivet: 30 september 2010 | 11:16

KillerBoo, betr:

Ljungbergarn trodde (tror?) att en namninsamling mot 0.2-lagen skulle få politikerna att riva upp densamma, men i nästa andetag är han säker på att det istället kommer ett antal följdlagar. .

Kopplingen finns i samma inlägg som jag nämnt, min förhoppning är att få bort 0,2 och därmed inga nya lagar som måste till (som jag nämnt) för att försvara konstigheten med 0,2 uppkomst.

En logisk följdkedja.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fast om du vill ha bort lagen så finns det andra ställen som är mer effektiva att bedriva lobbyverksamheten än på ett forum där majoriteten ändå inte har något större problem med lagen.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lagar som stiftas efter 0,2-gränsen kan mycket väl vara följdlagar i ett arbete med att få ner olyckorna till sjös men jag har fortfarande inte sett något som tyder på att detta skulle vara något som försvarar 0,2-lagen.

En del verkar tro att alla som inte är rabiata motståndare till lagen har båtar som inte omfattas av den. Jag är inte rabiat motståndare, inte heller förespråkare men jag har en segelbåt som understiger 10 meter, trots detta väntar jag alltid med att korka upp flaskor och starkare varor än 2,8% tills förtöjningen är gjord, det har jag alltid gjort och kommer alltid att göra.

Däremot är jag fullständig motståndare till sådant paragrafrytteri som utspelades i hamnen där en man skulle flytta sin båt till andra sidan bryggan med 0,29 promille, det är inte sådant som lagstiftaren haft avsikt att slå ner på och i en högre instans tror jag det blivit en friande dom, eller åtminstone hoppas.



Senast ändrad av Gaidin | 30 september 2010 | 14:57

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

HAr Googlat hur många Professorer finns inom sjörätt.

Viggo Bentzon.

Svante O Johansson.

Hugo Tiberg, Emiritus.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Matrix

Ljungbergarn, Labbibia, Florina, och Crabfish och de övriga som tillsammans utgör 0,2 procent av båtfolket som vill ha bort lagen är i sin tro fast beslutna att de har rätt och alla andra har fel i denna frågan.

Det hjälper föga att på ett båtforum försöka förändra världen, ej heller att som ett litet barn stå och skrika rätt ut, de får inte som de vill ändå. De tröttar bara ut sig själva och tappar i förtroende hos andra med sina fabler.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag tror Du missförstår mig.

För att Politikerna ska kunna försvara 0,2, en lag mot ett icke-problem och fulltständig ologisk då olyckorna är av annan orsak än alkohol, så måste Politikerna komma med nya Lagar som angriper olyckorna.

Finns ingen lag alls som angriper de faktiska olyckorna i statistiken.

Märkligt..men man ordnar med en Lag som slår mot ingenting istället för att Lagstifta ( om man nu jämnt måste Lagstifta om precis allting) mot de faktiska problemen.

Man sköt över målet.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Instämmer, jag gör det med paralllet med detta.

Har heller inget problem med Lagen eftersom jag inte bryr mig om den och där är jag inte ensam.

det är sättet och värna om någon frihet jag tar engagemang för.

Jag fattar fortfarande inte varför de styrande i ex Norge och Finland har så högt förtroende för just sina medborgare att 0,2 inte behövs där, men våra anser att vi måste ha denna tvångströja fast det i statsistiken finns att läsa att det är inte ett problem.

Måste ju bero på att våra Politiker anser att vi är dummare än våra grannar och måste fostras med 0,2? Vad de nu baserar det på...outgrundlig är människan..

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Just detta är de fakta man har mot 0,2-lagen..inte mycket till fakta eller statistik, endast person angrepp...billigt..men har man inga sakliga argument att tillgripa så blir det sådana här låga påhopp.



Senast ändrad av Ljungbergarn | 30 september 2010 | 15:15

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

FEL. De 99,8% som vill ha bort lagen. Så står du i ett hörn och ´ gråt själv och sluta med påhopp. Om jag tar några bira och ger mig ut på sjön för ett kvällsdopp och sedan dra upp en fin gös till kvällsmiddag ihop med ytterligare någon bira skall du strunta i. Sköt ditt så sköter vi vårat och betalar våra eventuella böter.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Gös är gott! Grillad..med ett par kalla till..

Som Västkusting så blir det mest lax på grillen med Chablis.

Gös en riktig favorit, ska vara gott om den sägs det.

Blev hungrig..cheeky

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Matrix

Jag struntar väl fullkomligt om du blir ruinerad av böter? Det är dina pengar och du gör väl vad du vill med dom?

För övrigt. anim_22.gif[/url]



Senast ändrad av Matrix | 30 september 2010 | 15:21

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vet inte varför du tog bort dyklänken. Dykning får vi tala om någon annanstans. Intressant eftersom jag varit yrkesdykare 1989 - 1994. Vad hänvisade du till

För övrigt: Vad duktig du är som lärt dig viffta med två fingrar, jag blir imponerad.

I morgon är det fredag och då blir det några bira ute på gösgrundet. Skönt för oss som gör livet värt att leva utan att gnälla som moraltantercheeky

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja Sea_Ray, man blir impad av moralisterna, vifta med fingrar och personangrepp, men några fakta har de inte..inte ens Professor, pensionerad eller icke Pensionerad,  har de att backa upp sig med..de har...zero..så vi får därmed ta personangreppen och viftande fingrar.

Sea_Ray, se det som en seger, tyvärr en billig sådan..hade gärna sett lite fakta, men å andra sidan, Lagen antogs utan fakta och det är bara att konstatera att sista idioterna inte född ännu.

Jag tillhör tyvärr de där idioterna, fick försvara dem i skolan för de var rädda för russin, (blev mobbade). Jag ångrar mig bittert idag att jag backade upp de som var rädda för russin

Idag är de fortfarande rädda för russin och måste ha någon sorts Storebror..fast det finns inget problem..och titta vad det blivit av dem..suck...

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alltså... du är inte särskilt mycket bättre (eller mindre dålig )när du kommer med den typen av inlägg som jag citerar.och mer eller mindre likställer de som inte har något problem med lagen med moralister, hackkycklingar, idioter och allt vad det är. Din sak blir liksom inte mer trovärdig av detta. Saknas det fakta FÖR en 0.2-lag? Kanske det, jag skiter faktiskt i vilket. Saknas det fakta MOT den? Jo, kanske det också. Likadant här: Couldn´ t care less, lagen finns, lagen kommer att stanna och lagen skadar ingen på något sätt o vis. Tidg o lid liksom. Eller för all del, lobba för att riva upp den men gör det isf på ett lite mer moget sätt än att kasta skit på de som har motsatt åsikt bara för att han var dum först så då ska jag minsann va dum tillbaka. Det finns 2 läger. So what? Livet är ju inte bara svart eller bara vitt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

hej Killer Booo. Du vet inte (kan såklart inte veta) vad jag gör btr 0,2-lagen, här, så är det endast personangrepp som jag beskivit ovan, så jag syyslar med en sak (och lite till) tillsammans med i mitt tycke seriösa personer.

Tids nog så kommer det fram.

förhoppningsvis för vi rättsida på 0,2 lagen av flera skäl, ovan angivna.

Btr sänka sig, ja instämmer, men jag förbehöller mig rätten att svara med samma mynt, men det sker inte med samma intensitet som förespråkarna för 0,2.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nu får ju du oxå ta och växa upp en del.

Det handlar väl för f-n inte om att dra in bötesbelopp till staten, eller?

Det handlar om att ÖKA SÄKERHETEN till sjöss, eftersom det BEVISLIGEN finns gott om puckon som tror dom är lika duktiga på att köra båt med sprit i kroppen som utan.

Om du kör över mig när jag paddlar min kajak, räcker inte böter.... IDIOT!!!

/Peter

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ändå är det skönt att se att livet inte har större bekymmersmoment än att bry sig om en ganska så ovidkommande lag. All har behov av få rapa ur sig lite ilska, bättre att göra det på sjöfyllerilagen än på grannen.

cheeky

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så du tror att jag blir en urusel båtförare efter 3 bira under en timme. Det säger mer om dig än om mig.

Vidare så antar jag att du tillhör kategorin paddlare som paddlar runt på fjärdarna i skymmning i en mörkgrå kanot med svart flytväst som verkar vara modernt i dessa kretsar. Lagstifta omedelbart mot att dessa kanotister skall föra roterande orange ljus på toppluvan.  Ni syns inte och sedan korsar man farleder trots att man ser att det kommer en snabbgående i leden. Kanske inte gäller dig men jag är mer oroad över dessa än dom som tagit sig en bira.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...