Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Nickname

Årsmodellpraxis

Rekommendera Poster

Hej!

Vilken praxis gäller i båtsammanhang för årsmodellbeteckning? Kan exempelvis en båttillverkare åsätta årsmodellen 2010 trots att båten är tillverkad under våren 2009? Förut när man använde årsmodeller för bilar så kunde tillverkaren åsätta årsmodell för nästkommande år om bilen var tillverkad under hösten innan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För bilar gäller väll numera registreringsår. På båtar är det lite knepigare då tillverkarna måste förbereda båtar i god tid för att klara leverans under en ganska så kort period. Båtar av 2010 års model måste nog redan påtänkas 2009 för att bli klara i tid, småbåtar går jo snabbt å slänga ihop, men större båtar tar jo längre tid att tillverka, samt alla underleverantörer måste fram med delar i god tid, så delar så som motorer, drev, master etc är oftast tillverkad året innan färdigställning sker.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

För bilar gäller som det skrevs ovan första reg datum som tillverkningsår i bilregistret och försäkringspappret. Bilhandlarna däremot använder sig av årsmodell. Till exempel VAG påbörjar sina nya årsmodeller runt vecka 21-23 och ofta har det då uppstått någon förändring gentemot föregående årsmodell. Båtbyggande känns mer som en pågående process med få förändringar så jag tycker det låter lite magstarkt. Våran båt byggdes under 2008 och köptes 2009 som en 2008. Jag har inte sett någon 2009 av våran modell så förmodligen var lagret fullt under 2009.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...