Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
neubert

Hur länge är färskvattnet färskt?

Rekommendera Poster

Lite skit rensar magen heter det ju, så jag tror inte man behöver vara speciellt orolig för vattenkvaliten i tanken - om man fyller med kommunalt vatten och inte har bacillskräck-Flört

 

Roger

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Sjöar i fjäll och skog --- fiskar bajsar, fåglar bajsar, skräp blåser ned i sjön, bäckar rinner in och ur en stillastående vattensamling som i huvudsak har varit där många år...

0,2 mg/liter klor --- alltså 2 delar klor av totalt 10.000.000 i en liter. Om jag fattat rätt så reagerar Cl2 med vatten och bildar två syror, HCl och HClO. Jämför då med den mängd Cl som finns även i Östersjön som har en salthalt (NaCl) på 0,7% = minst 20.000 delar klor av totalt 10.000.000 i en liter. Tio tusen gånger mer -- och ändå har vi algblomning på sommaren = bakterier i havet... För att bakterierna har fått näring!

Den enda rimliga förklaring jag kan komma på till att det räcker med 2 delar klor av 10.000.000 för att skydda kommunalt dricksvatten är att det är så rent. Det finns så lite näring och så få bakterier i vattnet att minimalt med klor räcker. Precis som i vattentanken i båten -- dit det kommunala kloret ju följer med...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nej, men kanske att du dricker mer av vattnet i båten än vad jag gör, som visserligen använder en del vatten under vintern, men enbart för rengöring.

 

tommy

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

bäckar rinner in och ur en stillastående vattensamling som i huvudsak har varit där många år...

Om nu dessa bäckar rinner in och ur vattensamlingen, hur stillastående är den då?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jo det gör jag nog iofs säkert.. men jag fyllde inte på efter Lucia och tog det sista i slutet på april, så hur man än vrider på det så var det inte vare sig dödligt eller frätande efter dryga 4 månader

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har aldrig sett eller hört talas som en sjö som flyttar, eller ens tar en promenad...

Kanske sjöar där du bor åker på semester ibland?

Min poäng -- som kanske behöver förtydligas -- är att merparten vatten som fanns i en normal sjö förra året, finns kvar där även i år.

På kul har jag räknat på sjön vid mina föräldrars lantställe. Den är cirka 5 kvadratkilometer stor och jag gissar att den i snitt är minst 6 meter djup. Det blir minst 30 miljoner m2. Det skulle räcka till en avrinning i bäcken som går därifrån på i snitt 1 kubikmeter vatten/sekund i ett år. Jag som har sett bäcken är säker på att det normalt rinner mindre än så i snitt. Men även om sjön under ett år skulle fyllas på med 30 miljoner m2, så byts förstås inte allt vatten ut --- ett överslag där sjön fylls på med 1 miljon m2 i taget och blandas helt ger att 36% av vattnet skulle vara kvar efter ett år. Fast om man antar att det tillrinnande vattnet ofta är 0-gradigt (vintertid) eller varmare (sommartid) och därmed ligger kvar på ytan, så skulle allt det 4-gradiga vattnet på botten av sjön stanna kvar -- stillastående... ;-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Så vatten i en båttank påfyllt med komunalt vatten är tjänbart minst 4 månader.

Jag var under många år scoutledare. Min scoutkår att ett stort antal Canadensare i Kornsjöarna på gränsen mellan Bohuslän, Dalsland och Norge. När vi var ute och paddlade och blev törstiga tog vi helt enkelt en kåsa direkt i sjön och drack. Jag kan inte komma ihåg och har ej heller talas om nån som blev magsjuk av att dricka sjövattnet.

Vid ett tillfälle uppmärksammade en förälder att vi drack vatten direkt i sjön och gick till vår kårchef djupt upprörd. På en liten ort känner alla alla och kårcheften jobbade på det komunala vattenreningsverket. Hans fru på Hälsovårdnämnden. När föräldern hade utgjutit sin förfäran över det hemska i att dricka vatten direkt ur sjön, sa kårschefen att han hade tagit vattenprov och att vattenkvalliten var mycket god. Därmed lugnade sig föräldern.

Då jag kände kårchefen mycket väl, och över huvud hört talas om att han tagit vattenprov frågade jag honom när han tog det provet. Svaret var väl vad jag kunde vänta av honom; Tja - det är väl minst 20 år sen, dvs långt före min tid.

Man skall nog inte va för flåmaga och försöka ha rätta propotioner på tillvaron. Och som sagt - luktar och smakar vattnet ok, så är det ingen fara - åtminstone inte om det förvarats i din egen båttank det sista halvåret.

 

tommy

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Dert är klart att det inte är ''sjön'' som flyttar på sig ! Bara vattnet i den !

-Avdustning ?

-Tillförsel via regn ?  ..som via markens olika lager på sand och annat geggit, filtrerar grundvatten  och som sedan rinner in till sjön !

En lite sjö är samma sak som en grävd eller borrad brunn ! Och jag har aldrig sett en brunn flytta på sig , men vattnet har en omsättning och INTE bara för att man tömmer när du hämtar vatten utan ett visst utlopp/inlopp  finns även under marken .

 

-Kul att du sitter å räknar och gissar hejvilt , tillför massor av hypoteser men knapt någon sanning !?!?!

/  Jocke

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för en bra länk. Intressant diskussion av problemen med olika typer av plast som kan finnas i slangar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bara ett stickspår från vardagen :-)

Hade en 0,5LPEt flaska i bilen där jag fyllde på med vatten en-två gånger dagligen  MEN lät vara kvar i bilen och tog inte upp den för att diska ur den ... så vad hände ? Efter bara -3-4 dgar så fick jag ont i magen och tänkte direkt på min sunkiga PET flaska .Gjorde tyvärr samma misstag en gång till och så jag vet att mitt slarv av rengöring är orsaken .

Sedan behöver vi inte analysera detta mer , för jag vet att b.l.a mitt saliv ( eftersom jag halsade direkt ur ) orsakade det lilla missödet :-)  

Är det någon som kör den gamla klorinmetoden i sin tank , dosering efter etikett på flaska ..väntar i 24t och sköljer ur hela tanken några gånger . Funkar kanske bra på en 50-100L tank . såg att någon i tråden hade 600L :-O .. kanke inte lika bra sätt för honom ;-)

/  Jocke

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

hej

har hört att citronsyra skall vara bra att hälla i tanken för att rengöra slangar, pumpar , mm. är dessutom naturligt,ofarligt och billigt. finns i livsmedelsaffären bland bakgrejorna. bör sköljas lite efter om man inte föredrar vatten med citronsmakTungan

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du pekar just på ett problem. Vi som har större tankar (jag har 550 liter) har svårt att hålla på med kemikalier dels för att det blir ett jättejobb att fylla och skölja och dessutom går det åt stora mängder.
Dessutom är det lätt att vattnet blir stående länge med stora tankar.

Så vi tvingas att testa gränserna och verkligen se hur länge vatten kan stå utan att fördärvas.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

I förra båten var tanken hyfsat ren. Körde med Bio Tabs, dock lägre dosering än vad som står på burken. Har alltid varit helt lukt o smakfritt. På nya båten luktade vattnet en hel del. Är nu inne på 4:e tanken med Bio Tabs och nu är lukten borta till 95%. Ser också till att slösa med vattnet när man vet att man snart kan fylla på, kan vara ett tips!!

 

Andy

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...