Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
Fredric_sthlm

Alternativt till grillat

Rekommendera Poster

Vi grillar i stort sett varje dag i skärgården och behöver alternativ. Hur ser en veckas meny ut på sjön för er, lunch och middag?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det beror väldigt mycket på vädret. Är det finväder brukar vi ju grilla ganska ofta.

Vid grillning tar vi lite mer kött/fågel än vad som går åt och grillar också ofta grönsaker. På det överblivna köttet gör vi ofta en god kall pastasallad till lunch nästa dag,

Vid finväder äter vi också ofta melon och skinka till lunch. Eller kall rökt fisk med sallad och bröd.

Vid sämre väder blir det ofta till lunch gulasch-soppa på burk, eller bullens och vita bönor eller något annat enkelt som går att äta i mugg i sittbrunn under väg.

Är vi i hamn bakar vi gärna scounes och dricker te om det är kallt.

Grytor och burritos eller fisk i ugn går också bra i kallt väder. Ugnen sprider en fin värme. Blomkål med skinksås är något vi nästa bara äter ombord - enkelt och gott. Rökt skinka håller ju så bra.

Till kvällen gärna en ostkaka så ugnen får jobba lite till.

Vi brukar köpa ett lager rökt fisk hos någon lokal fiskare - tex på Biskopsön, på Möja mfl. Det håller ett tag och går att göra god mat på med tex en ljummen potatissallad med kapris, rädisor , purjolök och en vinegrett till eller på hårdbröd bara.

Frukosten är alltid den samma och väldigt fantasilös - te och rostat bröd med ost och salami.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om du tycker om att fiska så är det gott att dra upp lite fisk och sedan röka. Jättegott och det tar inte mycket längre tid än att grilla den. Finn små smidiga rökar att köpa i dom flesta sportfiske butikerna.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

tyvärr lite utanför vad du önskde tips på ..men de e så gött att man inte kan sluta äta detta som lunch :-D

Vikabröd ..typ hårt runt brytbröd .... kall färkpotatis som blev kvar från kvällen innan ( färdigkokt) .. tunna rödlöksringar , Kalles kaviar och vanligt smör !

*  Smöra mackan , lägga på kalla potatisskivor och sedan några strängar av Kalles, toppa med rödlöken.... ÄT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-D  ..och det passar utmärkt att dricka öl till detta och även en liten stänkare :-O

 

Helt galet gott !

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vi har också känt oss lite begränsade när vi märkte att det nästan alltid blev grillat. Man vill ju inte tröttna på det så...

Vi köpte en gryta som vi lagar ganska mycket i. Funkar bra att använda istf stekpannan så man skulle kunna spara in på utrymmet den tar även om vi inte har gjort det.

Vi använder också mycket bacon på sjön. Bra hållbarhet och tar lite plats. Steker tex bacon i grytan och slår på en skvätt mjölk/grädde och serverar till en pasta som också är praktiskt att äta i båten.

En del grytor lagar vi och lägger i färskpotatisen 15 minuter innnan grytan är klar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Stekt makrell, sprallfärsk från dörje å direkt i stegepanna med kokte petätter å mjölksky. Ibland tom hôr å hôr aen dag när jag är ute och sejlar.

För oss här ude, ve söm hör te näse å fjolanes folk, ä de medda kl 12.00, antengen ve har nåt å eda eller ente.

Den dan sôm en ente får makrell går de bra me hô för nogge sôm helst. En fårnte va sô sär påt.

Te kvällsmad duger de gôtt me smör å brö å kanske en ostebedde. Skulle en ha en kall bedde stekt makrell åver å lägge på brökaga, sô ä de tôppen.

Men på môrran måste en ha nôt sôm stôddar, å då e de bare havregrynsgröd sôm duger.

 

Sônt där vebrännt tjafs ä ente nogget för en rekti kär.

 

tommy

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ede nogge tå hôrt altså, Tommy?



Senast ändrad av Gaidin | 19 januari 2010 | 13:35

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bra förslag!

Intressant med Tommys brötmål också ;-)

Nu längtar man efter sköna varma kvällar med stilltje, skön utsikt och njutningsfulla middagar.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ravioli!
Det är en komplett måltid.
Så här der det ut när familjen skall ut och segla på ett ungefär.
Se 1:40 in.


(...skojade bara, vi brukar också grilla mest, mackor och yoghurt till lunch. Pasta med pesto och soltorkade tomater är också gott som nödmat då det klarar sig utan kyla...)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ravioli är inte att förkasta. Lite chilisås och svartpeppar i så känns det nästan som att man sitter på stora torget i Siena och äter dyrt ;-) haha

Ja det är ju det där med kylförvaringen. Jag har en liten kyl med frysfack och färskt mat vill man ju äta inom två, max tre dagar. Vi brukar frysa in vissa varor så får man extra köld längre hållbarhet

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bullens pilsner korv med pulvermos  Barnen pratade langtasfullt om det i gar.

Fisksoppa, om man inte har makrill sa kan man ha fiskbullar pa konserv och farska gronsaker och potatis.

Och sa skaffa dig en burkugn.. http://www.omniasweden.com/

 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ja en sådan där burkugn har jag fingrat på tidigare. Man kan väl göra det mesta i den? Gratänger etc. men då hör väl det grillade till? ;-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Du ville ju komma bort från det där svartbända.... öh ..grillade, men innan du kommer så långt så kanske det inet är fel med en potatisgatäng i burkugn.

 

En av mina döttrar har den senaste tiden serverat en sån fruktansvär god potatisgratäng. Det visade sig va färdig gratäng i en platspåse som hon öste ner i en ungsäker form och skickade in i ugnen. Försökte googla men fick inte fram det jag ville, men i alla fall.

 

Köp en påse. ös ner innehållet i en burkugn och sätt det på gasolköket. För du är väl inte så omordern som jag som kör med Origokök ( som jag av histooriska själ inte klarar att kalla spritkök - för det är något helt annat)

 

När du bränt vid köttbitarna tillräckligt är förhoppningsvid gratängen klar.

 

tommy

som själv fick ett tipps om kulinariska anrättningar under sommarens seglatser.

Det fanns en tråd för länge sen var rubrik ungefär var; är du lycklig ägare av av en burkugn. Jag måste va dubbelt lycklig - för jag har två.

 

post-945-1394236231,6592_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fisksoppa ja.

Man luras att gå med i bokklubbar pga en egen snikenhet. Får ju en massa saker gratis och sen är det bara att tacka nej till alla böckerna. Det är bara det att man, åtminstone jag, glömmer att posta papperet där man tackar nej - varje gång. I nautiska förlagets boklubb fick jag ett förfärligt stort antal böcker, som dom allra flesta var bra. Jag lyckades dock till slut säga upp medlemskapet. Droppen var när 400 motorbåtar i test (eller vad den hette) damp ner i brevlådan. Jag fick faktiskt skicka tillbaka den. Att slänga boken bar mig emot trotts att den handlade om motorbåtar.

En av de böcker jag uppskattade (och det var de flesta) är en kokbok av Catarina Lernhagen Mats. Jag hade seglat till den något besvärliga naturhamnen på Stora Håskär och  dessutom köpt ett väldigt ihopfälltbart spinspö.

Catarina hade anpassat Evert Taubes Monsunsoppa för båtköket. Hade fått för mig att jag skulle inviga mitt spinnspö och fånga en torsk. Tog därför med mig ingredienser till denna härliga soppa.

Den enda erfarenhet av spinnfiske låg ca 30 år tillbaka i tiden. Min 15 år äldre moster hade träffat en bondpojk från Västmanland. Han va en inbiten sportfiskare. Det gick snart ur honom. Fick följa med honom ett par gånger när han skulle ut och fiska och fick låna det av hans spö som skulle va lättast att kasta med. Under den tid det tog för mig att gre ut trasslet på linan som jag fick vid första kastet, hann han att fånga några bergyltror och bli nöjd med sitt fiske.

Har för mig att min mormor lagade till nån fiskpudding av bergyltrorna, som inte är en helt enkel fisk att tillaga!? Min mormor hade i sin ungdom jobbat som piga i familjer i Oslo, som många flickor från Bohuslän gjorde på den tiden. Det var bara att ta båten. Stockholm visste man kanske inte ens var det låg. Hon hade turen att få jobb i en familj där modern och två av döttrana var skolkökkslärarinnor. På det sättet blev hon utbilldad till kokerska, och var mycket duktig på matlagning. Hon kunde sätta sig ner och vila sig. Under tiden vispade hon smeten till en sockerkaka i en bunke med en vanlig stålvisp. Det tog en avsevärd tid att få den så fluffig som hon ville ha den. Vila!

Nåväl - jag gick upp på det lilla skäret norr om st Håskär och försökte kasta ut i Väderöfjorden. För varje kastförsök försvann ett drag. Jag kunde inte få linaan till att löpa ut. Efter någa kast var dragen slut. Alltså ingen torsk. Var så inne på att laga fisksoppan att det lilla problemet att jag inte hade nån torsk inte kunde hindra mig. Det visade sig att jag dessutom missat att ta med några andra viktiga ingredienser, så jag fick anpassa soppan ytterligare.

Fräste den hakkade löken tillsammans med timjan och lite vitlökspulver. Pepprade och smulade över en fiskbuljongtärdning och hälde på en halvliter vatten. Kokade upp och rörde om så att buljongtärdningarna löste sig. Skivade morötter och la i soppan. Rev potatis grovt rätt ner i sopan som fick koka i 15 minuter.

Ägg och grädde, som ingår i orginalreceptet, hade jag missat, men jag hittade en burk ABBA´ s fiskbullar i dillsås som fick bli både fisk och redning. Soppan fick skjuda tills fiskbullarna ansågs varma. Lade i musslor från en liten burk och strödde över hackad gräslök dill och persilja.

Soppan blev så god (enligt mitt tycke) att jag har lagat den många gånger sen dess. Om jag seglar ensam brukar jag försöka minska på mängden soppa. Det finns tyvärr bara stora burkar med ABBA´ s fiskbullar i dillsås, så jag bruka bara ta hälften. Det blir ändå för mycket  för en man. Har klagat hos ledande personer innom företaget ABBA, utan resultat.

Det verkliga orginalreceptet http://everttaube.info/index.php?lang=sv&id=175

 

tommy


 



Senast ändrad av toaen | 05 februari 2010 | 07:34

post-945-1394236231,6969_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Snyggt Tommy!

Dom tillspetsade fiskbullarna låter goda. Dom får jag dock ta på mina utflykter med grabbkompisarna (eller tjejliganFlört). Hustrun klarar inte ens ansynen av konserver vilket gör allt svårare ombord. Egentligen skulle hon vilja äta på Seglarrestaurangen varje dag...

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tidigare hade jag och min fru den uppdelningen att hon stod för all matlagning hemma och jag stod för all matlagning i båten de få gånger hon var med. Nu förtiden har fördelningen blivit lite mera orättvis Skrikandes. Jag står förr all matlagning i båten även när hon är med och dessutom ser jag oftast till att det finns mat på bordet hemma. Flört

 

Det där med seglarrestaurangen är väl inte helt fel. Tillämpar, av lathet, ofta samma metod själv. Brukar även åka vägen om en restaurangen som serverar husmanskost och hämta två potioner kanske tom två gånger i veckan.

 

Annars är ju fiskbullar väldigt ren och fin variant på fisk, men att lura henne går förstås inte.

 

Kom i det sammanhanget att tänka på en arbetskompis som på sitt torpställe fick tag på ett mycket illa skadat rådjur. Det ville försöka fly in i skogen men höll fast rådjuret tills jakträttsinnehavaren kom och sköt det. Arbetskompisen fick rådjuret eller delar av det, men kunde alldrig äta köttet när det serverades.

Frun gjorde köttfärs av resten, men det bar sig inte bättre än att ett hagel hade bivit kvar och det fick arbetskompisen i munnen när han skulle äta av köttfärsrätten.

 

tommy

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Men är inte en fiskbúlle en variant av fiskquenell som ses som elegant och exklusivt? Spä ut såsen med lite vitt vin och en udd saffran i så lär det kanske gå hem? :-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det märks att du är stockholmare (inget ont med det) - men förstöra mat med saffran. Sen vi fick en stockhomlare ingift i familjen har tom min fru börjat förstöra lussekatterna med denna äckliga krydda. Och dyr är den också. Min fru är snäll. Hon skall göra alla människor till lags, möjligen utom mig. Flört

Fiskbullar och liknade är ren och fin fisk. Norrmännen är ju specialister på dylika annrättningar.

tommy

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag ska ge mig på att fiska strömming och har idag köpt strömmingshäcklor :-)

Ngn som har ngt smarrigt tips på tillagning?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ta ur strömmingarna, dra ryggbenet om du vill, marinera någon timma i hälften Crème Fraiche och fransk senap å lite salt och peppar. Ta upp dem ur marinaden, rulla i ströbröd, låt paneringen sätta sig en stund och stek i rikligt med olja och smör tills de är gyllenbuna, färskpotatis/skinnpotatis och t.ex dillsmör eller kaprissmör till. Som dryck förslagsvis öl och Överste Brännvin. Överblivna blir väldigt goda inlagda i vanlig 1-2-3-lag med massor av svensk sommardill i. Strunta i plastkruksdillen, den smakar inte ett jota, då är fryst bättre.

Lycka till

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den som missat en bra bouillabaisse har missat mycket här i livet, och där ingår saffranGlad. Går väldigt bra, kanske t.o.m. med bättre att göra på västerhavsfiskar och skaldjur än originalet från medelhavet.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...