Jump to content
Thursday 27 February 2020
Marrexxx

Lufttorkad skinka - så här gör man.

Recommended Posts

Hej 

hittade er gamla tråd om att lufttorka julskinka. 
Har nu en av våra egenproducerade julskinkor på tork i vardagsrummet. Hängt lite drygt en vecka nu i ett soligt fönster och varmt element. 
Hur vet man när den är klar? Den vägde 2,6kg när jag hängde upp den, den är nere i 2,1 nu. 

Tack på förhand

Mikael

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja den gamla tråden. Jag hade tänkt att testa att göra den skinkan men kom aldrig till skott. Tala gärna om hur det går.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Till rökning och torkning, så sprutsaltar jag det råa köttet med nitritsalt, för matlaging. 

Finns, att köpa på nätet. 

 

8 % saltlag tycker jag är bra.

Kommer sig av att vätska så att säga rinner ur köttet vid rökning och torkning. Saltet blir till stor del kvar. 

 

Reaskinka, rå men rimmad, sprutsaltar jag också innan varmrökning. Skär alltid av svål och det mesta av fettet. 

Vacuumpackar. 

 

Fryser också vacuumpackat, som efter upptining värms i 100 graders ugnsvärme en timme, för att maximera den rökta smaken. 

 

 

Edited by Hybro

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu har jag luskat reda på att när skinkan minskat med ca 30% är den klar. Nu har min skinka hängt i 12 dagar och minskat med 24%. Ska bli grymt spännande detta. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2009-12-01 vid 13:42 skrev Gaidin:

Kan man ha den hängande som prydnad i bommen? Själv hade jag tänkt att ha en ampel med lämpliga örter men en skinka vore mer manligt :---)

Bind upp två under framänden av bommen, så har du en doning som väcker uppmärksamhet vart du än kommer. 

Är väl manligt om något... 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.









×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Du behöver som gäst även vara medveten om våra Terms of Use och GDPR policy Privacy Policy