Jump to content
Friday 08 December 2023
Sign in to follow this  
sea-ray_230

Båtregister Ja tack!

Recommended Posts

Vad bra det skulle vara om det infördes ett båtregister liknande bilregistret och vad mycket enklare det skulle bli för folk som vill köpa båt privat när det enkelt går att kolla upp om det finns kreditspärrar, antal ägare, stulet, mm. Vidare så skulle allt gå lättare med reservdelar och färgkoder.

Skulle även vara bra för importbåtarna som kommer in i landet. Utan äkta CE-märkning ingen godkänd registrering och därmed nyttjadeförbud tills det var gjort.

Vad tycker ni? Jag tycker allt skulle bli bättre och säkrare för båtköpare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag har väldigt dålig koll eftersom jag inte hade båt då det var aktuellt tidigare.

Vad talar emot ett register?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sedan skall båtens registreringsskylt sitta i fören väl synlig.

Då kan fartkameror sättas upp och inkassera mera skatt.

 

Bra Va?

/Roland 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Visst ja, SKATT handlade det om.

Inte kan man backa snabbt med båten heller

Share this post


Link to post
Share on other sites

Båtregister, båtkörkort, farledsavgifter, max 0,2 promille, toatömningsförbud i havet, bottenfärgsbesiktning av myndighet innan sjösättning, katalysatorkrav, båtskatt, registerhållningsavgift, naturhamnsavgifter, ankring på redden avgifter, kapellskatt,                        blyad ankarlinamiljöavgift, surfskatt på MG, badavgifter, kameraövervakning av hela kusten, jag vill ha alltihop på en gång!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Båtregister Nej Tack! Enda anledningen till att vissa politiker vill ha det är för att de även vill ha båtskatt. Oavsett vilka andra ädlare motiv de för fram i debatten.

Skulle det införas är det precis som med 0,2 promillegränsen. Bor du inte i de få områden där sjöpolis mm regelbundet verkar så är det i princip riskfritt att skippa detta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Och precis som du vill jag heller inte ha något av det uppräknade.

Men gärna skattefri bensin och diesel.

Behöver inte betala skatt för bättre vägar till sjöss.

 

/Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om det blir ett båtregister så blir det också båtskatt. För ingen tror väl att staten sätter upp ett register som inte drar in pengar för att finasiera administrationen av registret.

Nej tack. Vi svenskar behöver den lilla friheten som fortfarande finns till havs.

mvh
Kristian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Förra gången det fanns ett båtregister så infördes ingen skatt. Varför skall det göras nu? Är det bättre att det är i stort sett omöjligt att kolla ev fodringar typ lån, kvarstad mm på båten vid köp? Hade en här rätt nyligen som blev av med både båt och 350.000:- pga att han ovetandes köpt en stulen båt. Är det bättre?

Var själv med om att få fast inbrottstjuvar när registret fanns tidigare just pga registrerad båt. Är det bättre at dessa går fria och buset kan härja helt anonymt?

Låt säga att registret har en årsavgift på 200-300:- så är tryggheten för båtköpare och andra rätt billig till skillnad som det är nu.

Är det bättre att importskrot som putsats upp och fått fals CE-märkning sätts på marknaden till folk som köäper båt första gången och inte har kunnskap och därmed blir bortskrämmda från sjölivet?

Jag tycker det är ett märkligt resonemang från motståndarna till detta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har själv lyckats köpa en stulen båt trots bakgrundskontroller. Jag är FÖR ett båtregister. Visst får vi säkert båtskatt men å andra sidan så blir det nog billigare totalt då i teorin försäkringskostnaderna går ner om det blir lite ordning och reda.

Tillsvidare rekommenderarar jag ALLA att aldrig köpa en båt som inte är securmark registrerad. Där har ni ett frivilligt båtregister som fungerar (omöjligt att fejka identiteten på båten väl gjord).

Kostar dessutom bara någon tusenlapp :)

http://www.securmark.se/

post-10012292-1394236127,9436_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag är för båtregister eftersom jag har rent mjöl i påsen....

Båtar har använts under massa år för att tvätta pengar b.l.a.
Köper även argumenten för att förhindra försäljning av stulna båtar. Var det inte för något år sedan någon helt fräckt annonserade ut båtar som låg på varv och sålde dem under vintern?
Det är redan idag förmögenhetsskatt på båtar så argumentet att myndigheterna inte ska få veta att jag har en båt för X antal kronor visar bara på att man är beredd att stödja skattefiffel, brottslighet och säger att självklart ska andra göra rätt för sig så att jag kan få sjukvård skola mm mm som betalas via skatten. Dagens bilregister kostar under 100sek/år VHF registreringen kostar också runt 150sek.

Jag skulle gladligen betala 200 sek för att veta att båten jag tittar på säljs av dess rättmätige ägare och att ingen annan kan sälja min båt.
Lån till en båt blir ju också mycket lättare då det blir kopplat till en viss båt på samma sett som billån. Är förvånad över att banker lånar ut så stora summor till en båt de inte har koll på. Försäkringarna borde kunna bli lägre då det blir svårare att sälja en stulen båt.
Folk som buskör Drar upp svall och förstör, hur kan man vara mot att dessa får sig en åthutning av fabror blå?
Jag vill ha ett hav där vi alla får plats och kan samsas och då är det bara bra att de som förstör och utsätter sig själva och andra för fara kan identifieras.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag är också för ett båtregister för att lösa de problem som redovisas här men då med en garanti för att avgiften maximalt blir t.ex. 200 kr/år

Men med ett register öppnar sig möjligheten att beskatta ägandet av båtar där man snart skulle kunna ta ut olika former av skatt.

Varför skulle man nöja sig med att alla diselbilar har en högre skatt än bensinalternativen och har du en äldre (4-5 år gammal) dieslebil är skatten betydligt högre.

Eller lyxbeskatta alla med stor dyr segelbåt.

osv

Inse varför många är negativa till ett båtregister.

Och var inte så naiva att ni bara tror att det aldrig kommer hända.

mvh Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om det finns en tydlig registreringsskylt så kan buset se reg. nr och sedan kolla vem som äger den. Så fort båten, kanske någon fin Nord West,  passerat exempelvis Karlsudd är det bara att åka till villan och länsa den för ägaren är på sjön kanke flera timmar bort.

Nä jag kanske har konspirationsteorier på hjärnan, blir lite deppig av regnandet och att båten åker upp i morgon. Men båt register nej tack. Securemark ja.

 

CG

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Förmögenhetsskatt på båt? Va? Båtar är lösöre och lösöre beskattas inte. Inte än i vart fall. Billån och båtlån fungerar på helt olika sätt.

Jag vill också ha ett hav där alla samsas och får plats, men jag vill också ha det utan inskränkt frihet. Ett båtregister i sig är inte dumt, särskilt inte till en rimlig kostnad, men det ÄR bara ett steg i ledet att införa en båtskatt, och varför ska vi ha en sådan? Vad blir nästa steg? Årlig besiktning? Krav på elektronisk navigationsutrustning? När vi ändå ät igång så kan vi ju införa ett cykelregister. Vet ni hur många stulöna cyklar som säljs varje år? Och i rimlightetns namn, en cykelskatt också. Varför ska cykelbanorna betalas av bilisterna?

 

Västindien nästa! Så kan ni förstöra Sverige bäst ni vill utan mig!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det är bara vilda gissningar att det införs en skatt om ett register kom. Det gjorde det inte förra gången så varför nu. Enda oron är om skattemaffian kommer tillbaka i regeringsställning. Det håller jag med om.

Men jag tycker att tryggheten väger starkare. Hur kul tror ni det var för killen jag nämnde att bli av med 350.000:- och båten. Hade han velat betala några hudra per år för ett register och trir ni inte alla som blivit blåsta av tex Mälarbryggan, numera båtaronline hade velat betala dessa 100:- lappar?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komplement till min tidigare post. Då försäkringsbolagen lyckats få god tro lagen (visst den var inte perfekt tidigare heller) ändrad så att den tidigare ägare alltid får tillbaka stulen vara så finns det inte längre något som helst konsumentskydd. Försäkringsbolaget ersätter den bestulne ägaren och säljer sedan båten för att täcka sin förlust. Konsumenten får lita på att det går att processa mot säljaren.

På larmtjänst websida så finns en checklista som ska följas vid båtköp av privatpersoner. De har dock glömt det viktigaste av allt. Ruta 1A är att du måste ringa till kronofogden för att verifiera att säljaren inte är skuldsatt. Problemet är att organiserad brotslighet alltid skickar fram en målvakt och dessa har i regel redan skulder. En skuldsatt person får inte äga båtar utan att kronofogden tar dessa. Även fastän personen åker fast så får du inte tillbaka några pengar :(

Ett båtregister hjälper till att få kontakt med eventuella tidigare ägare. Detta är också något som MÅSTE göras innan ett båtköp. Går inte det så får du enligt mig inte köpa båten oavsätt hur attraktivt erbjudandet är. Det är möjligt att man kan få reda på tidigare ägare via seucurmark organisationen om båten finns i deras register. Gör fortfarande gratis reklam för den organisationen för även om det finns ett båtregister måste detta vara kopplat till båtens identitet och där finns ett problem. Skrovnummer är lätt att manipulera. Det går faktiskt att ringa till valfri plastverkstad och be plasta om akterspegeln inklusive nummer. Jag har provat bara för att bekräfta vansinnet!
Securemark märkningen går inte att manipulera eller ta bort. Det är denna som ska kopplas mot ett eventuellt register (alternativt skrovnummer på elektroniska chipp inuti skrovet).

Jag lärde mig en läxa. Har visserligen kvar ankaret men det känns lite dyrt att köpa ett ankare för 200 000 kronor ;) Någon som vill köpa det *ler*?

Ska även nämna att under det senaste året så har jag haft väldigt mycket kontakt med polis, larmtjänst och försäkringsbolag och de säger öppet att vitsen med den nya lagen (god tro) är att ta död på privatmarknaden för båtar. En hög procent av alla båtar som säljs är stulna. Kontrollera hur många annonser du hittar på blocket där fullständigt namn saknas och telefonnumret är ett hemligt kontantkort. Synd bara att inte polisen har resurser att åka och göra lite stickprov ibland.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nehej?

För vägarna på sjön betalar yrkessjöfarten åt dej. Iform av farledsvaruavgifter och lotstaxa. Inte en skattekrona går till sjöfartsverkets fyrar, prickar, bojar och slussar.

Men att ställa krav på att varenda pissränna ska ha staket med prickar går bra ändå?

@Havsbrus, fytusan vad jobbigt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lite drygt faktiskt ;)

Sätt trådens ämne i perspektiv till att det som hände mig händer 5 - 50 personer per år! Larmtjänst ville att jag skulle vara med i efterlyst men då vi fick fast tjuvarna innan det hann produceras så var nyhetsvärdet litet. Sändes visserligen ett avsnitt i TV4.

Alla stölder/drabbade borde få mer nyhetsutrymme så svensson ser vilket jätteproblem detta är.

Enligt larmtjänst så är det 11 532 bilar stulits hittils i år. Dessa är betydligt svårare att sälja än båtar pga av besiktningsregister och dyligt. Sätt även det i perspektiv till att båtar i regel är dyrare än bilar så förstår man varför båtmarknaden är som den är. En guldgruva för tjuvar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Förmögenhetsskatten avskaffades den 1 januari 2007........... vilket år lever du i????

Share this post


Link to post
Share on other sites

Om det skulle bli obligatorisk besiktning av båtar skulle jag kunna tänka mig betala till båtskatten, då får jag lite valuta för pengarna. typ samma system som bilar har idag. Det är riktigt billigt att åka tll besiktningen för att få reda på vad för fel man har på bilen :)

Tänk om det var likadant för båtar... det vore fint att slippa svettas över att undra om båtgrannens elsystem är jordat direkt i vattnet.

Mvh
Kristian 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jag skall lägga till en parameter till i fördelarna med ett båtregister och då ett försäkringskrav. Ni motståndare till detta register med fina dyra båtar är väl medvetna om att blir er dyrgrip sänkt av en oförsäkrad båt med en ägare som endast äger det han har på sig så kan ni glömma båten´ . Ert försäkringsbolag tar det nämligen inte. Det är den som var vållande som skall betala. Ingen försäkring och inga pengar blir dyrt för er.

Är inte även detta något som faktiskt talar för ett register, eller bryr ni er inte om i fall detta sker?? Det sker ju varje år så nästa gång kanske det är er tur.

Vad tycker ni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tanken med ett båtregister är ju god när man pratar stölder och bedrägerier mm men i detta Lilla Röda ryssland som vi lever i så stannar det inte där. Det kommer bli båtskatt och det vare sig man vill eller inte. Svenskar är avundsjuka och båtfolk har pengar tror folk. Det är bara en tidsfråga innan det blir både båtskatt och båtkörkort promillegräns mm. men för att dra ut på det så länge som möjligt så slipper jag helst registret och registrerar helre min båt med securmark vilket jag tror att fler och fler gör med tanke på att det blir så mycket billigare att försäkra.

Tänk er vad jobbigt att behöva ha ett registrerings nummer på båten. så fort man kör om en segelbåt kommer seglarn att ringa polisen och uppge nummret bara för att det gick lite för fort och drog lite svall. Glad (Obs Skämt!)

/Daniel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Det där är ren rappakalja, det är mitt försäkringsbolag som tar kostnaden och sen reglerar detta mot den vållande, detta kollade jag upp mycket noggrant och har en precis bredvid mig just nu som brukar reglera skador på båtar på ett försäkringsbolags uppdrag.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Försök gärna förklara varför båtregister med registreingsnummer på båtar skulle minska stölderna av utombords motorer?

Eller varför detta skulle minska stölder av båtar som går till östra delarna av östersjön.

Eller de som köper sin båt på en firma måste vara med och finnasiera ett system för att marginellt minska riskerna för de som handlar med båtar privat.

mvh Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Varför är ni rädda för att det skall bli skatt, vi har ju INTE bilskatt så varför tror ni båtskatt skall införas och hur skulle vi praktiskt kunna göra detta ?

Lösöre !

Vilket innebär att man skulle kunna införa golfklubbeskatt,hemmabioskatt,möbelskatt,verktygsskatt osv osv osv. visst vi har köpt prylarna för skattade pengar o betalar moms vid inköp men det är en helt annan historia.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oops

Betalar varje år vägskatt för våra två bilar.

Den mest miljövänligaste med en snål diesel årsmod 2010) betalar jag mest skatt för.

Ingen skatt????

/Roland

Share this post


Link to post
Share on other sites

Läs ! jag skrev bilskatt !! folk tror vi betalar bilskatt ! du betalar precis som du skriver vägtrafikskatt ! en skatt för att du får använda vägar mm, du kan ha hur många bilar du vill utan att betala ett öre i skatt !

Upprepar vi betalar inte bilskatt... vi har i sverige ingen skatt på lösöre !

 

Däremot skulle man kunna införa sjöskatt , en skatt för att du använder havet.... men det är lite långsökt eller ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...