Gå till innehåll
tisdag 23 april 2024
rikardz

Amatör på utflykt i Öresund!

Rekommendera Poster

Hej,

Har äntligen fått ordning på allt med båten som egentligen köptes inför förra säsongen. Nu ska vi äntligen dra ut på äventyr. Båten ligger i Falsterbokanalen och är en klassisk Nimbus 26 med dieselmotor. Hitills har vi bara testat med lite badutflykter och kastat ankare utanför hemmahamnen. Skulle gärna ta en tur till Dragör och kanske sedan vidare söder ut längs Själland.

1. Vad bör man tänka på när man ger sig ut på sin första flerdagars båtutflykt?

2. Är det svårt att köra från Falsterbo till Dragör?

3. Hur nära land törs man köra om man vill krypa runt kusten?

4. Finns det några kända grund eller andra faror man ska hålla sig borta från i Öresund?

 

Vi har båda tagit båtkörkortet och kan tyda sjökortet och sjömärken till viss grad (helst med hjälp av vår GPS). Saknar dock praktisk övning - hoppas vi får det i sommar!

Tacksam för alla tips och förslag!

Mvh Rikard

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Öresund är vältrafikerat, håll utkik efter annan trafik, och tro inte att din egen båt är så snabb, containerfartygen och passagerarfartygen håller omkring 20 knop och är stora. Att tro att man hinner före, och tokgasar förbi bogen på ett fartyg är inte poppis, du försvinner ur deras synfält där de står 200m längre akterut på bryggan och skyms av sin last. Tat lugnt och åk akter om de stora fartygen även om de kanske borde väja för dig enligt reglementet.

Smyger du längs kusten är det lätt hänt att du stöter på grund. Kuddarna, dynan fångar en och annan amatör som följer kustlinjen mellam Malmö och Falsterbo. Det är långgrunt runt hela näset-klagshamn och det bildas sanddyner. 

Skulle du gå norr om Örsundsbron (inte på väg till Dragör iofs) har du söndre flink och nordre flint. Vid nordre flint har det redan skett två olyckor i år. Sök på nordre flint på sydsvenskan.se. Nordre flint är ett berg som sticker upp 1/2 meter över vattenytan och är ett par meter lång och 1/2 meter bred, mitt i havet. Går du på där i 25 knop så slår du nog ihjäl dig.

Planera din tur, rita ut dina hållpunkter på sjökortet, räkna farledsmarkeringarna när du följer led för att veta var i leden du är, och ta på flytvästen och våga dig till havs. Gå ut vid vackert väder, då finns det fler båtar ute. Från Falsterbokanalen är farleden väldigt tydligt uppmärkt, fram till fyren Höllviken har du en farledsmarkering per sjömil ungefär så det är lätt, sedan rundar du vindkraftverken på lillegrund, följer pepparholmen och håller utkik  efter segelbåtsmaster, där masterna är är Dragör hamn.

Dragör småbåtshamn är också långgrund och det är lätt att fastna i hamnen, titta noga när du kommer in i hamnen, det är uppmärkt en led där det är farbart, utanför bojerna är det grunt. Sedan är det väldigt ofta fullt i Dragör eftersom det är så poppulärt, fendra av ordentligt när du kommit in i hamnen för du kommer säkert få ligga utanför annan båt.

Räkna med att det kommer hända saker, men ta det med ro. En erfaren man gör inga misstag, sin erfarenhet har han vunnit ur sina misstag.

Lycka till

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack Lars! Med tanke på väder och kulingvarningar får vi nog skjuta på utflykten tills nästa vecka.

Gällande gästhamn i Danmark / Dragör - finns det någon möjlighet att reservera en plats i förväg? Ser inte riktigt nöjet i att surra fast sig vid grannarnas båt ochg klampa omkring på den varje gång man ska i land...

Mvh Rikard

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Min första tur, år 2001 från Ön (Malmö) till Falsterbokanalen så ringde jag och försökte boka med hamnfogden, han sa att det löser sig alltid, och det gjorde det. Jag vet inte att det skulle gå att boka i förväg någonstans, man man kan ju prova.

Skulle ni lägga till utanpå en annan båt så fendra av ordentligt och gå bara över den andra båtens fördäck. Om ni får en långsidesplats så lär andra lägga till utanför er. Så länge man inte klampar genom sittbrunnen mitt i middagen utan verkligen smyger beskedligt på fördäck så går det bra och upplevs inte som störande. Hälsa vänligt och berätta att ni är nybörjare så berättar andra hur ni kan göra det bättre.

De flesta platser i Dragör är dock pålade platser, passar båten in mellan pålarna så funkar det.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...