Gå till innehåll
lördag 20 april 2024
d9pojken

bränsleförbrukning fiskebåt

Rekommendera Poster

hej, nu är det andra båtar på gång.

har kollat en del på två fiskesbåtar, den ena är 8.20 x 3.20 och i den sitter en 33 hk sabbdiesel, den andra är 9.50 x ~3.30 i den sitter en 80 hk forddiesel, undrar nu vad det kan va för olika bränsleförbrukning i dessa båtar.

när vi ändå är igång så är det nån som vet vad det skulle kuna kosta o plasta en sån båt?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

En diesel drar ca 0,3 liter per kWh. 80 hästar är ca 59 kW och 33 hästar är ca 24 kW. Plockar du ut full effekt så drar den stora dieseln ca 17,7 liter i timmen och den lilla drar ca 7,2 liter per timme. Med den lilla båten, beräknat på längd så har du en toppfart på ca 7 knop och med den stora på ca 7,5 knop, beroende på hur långa de är i vattenlinjen. Du borde kunna nå toppfarten redan vid (gissning) ca 75% av effekten, vilket skulle betyda att den lilla drar ca 0,78 liter per sjömil och den stora drar ca 1,77 liter per sjömil, antagligen lite mindre med tanke på att motorn är rätt mycket starkare utan att båten är så mycket större. Deplacement och propeller spelar också in, så förbrukningen per sjömil blir, räknad såhär, väldigt teoretisk. Att plasta en sådan båt är inte helt enkelt och inte helt billigt, men någon annan kan säkert ge bättre besked.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

har köpt båt nu med en sabb 22 hk, skevbar propeller och när man marchar med den så drar den knappt 2 liter/h, de är vel inget att klaga på tyckerjag.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...