Gå till innehåll
fredag 29 mars 2024
JockeWik

Aquador 25WAe - synpunkter och erfarenheter?

Rekommendera Poster

Hej på er.
Har ju skrivit tidigare om våra önskemål om en dc runt 23 fot med separat toalettutrymme, men jag har nu fastnat för Aquador 25WAe - dock tycker frugan att den är ful....
Någon som äger/har haft denna båt som kan dela med sig av erfarenheter? Själv tycker jag att den verkar vara kanon och mycket praktisk - fina skarndäck och fantastiska utrymmen under fördäck. Och förarplatsen verkar vara minst sagt underbar för en som mäter ca 172cm i strumporna... Flört

Stående är förarplatsen mer än kanon för mig, och storleken känns mer än tillräcklig för mycket stabil sjögång!? Hoppas på några bra argument som kan hjälpa till att övertyga frun.

Mvh Jocke

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

Vad hade du tänkt dig för motor?
Inte för att din fru kanske är så intresserad av motorn men om det sitter en Volvo Penta D4-260DP i en Aquador 25 WA så får du en låg förbrukning, låg ljudnivå - det måste väl vara intressant för frugan att höra? Och utmärkt acceleration.
Rekommenderar läsning av Båtnytt nr 11 2007 där Aquador 25 WA används som jämförande testplattform när 3 olika motorer jämförs: Mercruiser QSD 4.2 ES 270 diesel, Volvo Penta D4-260DP diesel och  Yanmar 6BY260Z diesel. Gissa vilken motor som hade bäst acceleration, förbrukning och lägst ljudnivå?

/Bo 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för den påminnelsen, Bossee..... tror jag har kvar den tidningen nå'nstans!
Och jaa - självklart är jag sugen på en diesel, med tanke på just vridet och skön gång i marschfart. Är ju upp i plan och marsch som är intressant! Toppfarten bryr jag mig inte mycket om. Återigen - tack för tipset!

Mvh Jocke

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite svårt att hjälpa till med bra argument när man inte vet så mycket om vad som är viktigt förutom separat toa...

Men det som fick min fru såld på Aquador (innan jag själv var intresserad) var annonserna och broschyrerna med alla vackra bilder och särskilt When a boat is not just a boat... Hon har köpt denna slogan mer än något annat, plus att hon gillar det blå skrovet och den stora badplattformen bak (fast vi har 26HT).

Dieselvärme, varmvatten och dieselspis med keramikhäll är också stora plus för henne. Just att enkelt kunna få det varmt under kapellet om det blåser kyligt är en vinnare.

Men du ska nog utgå från era behov. Vad vill ni göra tillsammans i båten? Vad är det 25WAe har förutom separat toa som inte finns på er nuvarande båt?

Sedan tror jag att det är smart att vara öppen och titta på flera alternativ, samt att du fokuserar på att huvudsaken är att du får en ny/större båt. Därför kan du bjuda på att hon får bestämma, så länge du har varit med och bestämt alternativen (alla båtar som du gillar) och sedan får hon välja den hon gillar bäst. Då blir båda nöjda. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Joo, som jag skrivit tidigare har vi redan tittat oss omkring en hel del....
Och nu råkar det vara så att just Aquador 23DC alt. 25WAe är de som jag/vi tittar vidare på.
Jag tänkter INTE bara köpa en ny båt ´ - bara för att få en ny båt.... Köper inte vad som helst. Så nu frågar jag återigen - några bra fördelar med 25WAe, erfarenheter, eller kanske några nackdelar från en som haft en?

Mvh Joakim

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fördelar eller nackdelar -- jämfört med vilken båt då?

Ska de som svarar ha provat 4-5 liknande båtar innan de svarar?

Bättre att fråga någon på en båttidning i så fall. Eller själv läsa alla de tester de redan skrivit. Just dessa modeller är testade i Båtnytt och Vi Båtägare flera gånger.

Jag trodde frågan handlade om hur du skulle övertala din fru... Och kanske även behålla ett lyckligt giftemål... ;-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

JÄMFÖRELSE = väga två eller flera olika saker emot varandra. Har jag bett om det?!

Fördelar / nackdelar = Bra dåliga sidor hos något - alltså baserat på ERFARENHET och brukande av det som ska betygsättas, i det här fallet lämpligtvis kommentarer från en ägare.

Har du inget att tillföra, Jonas478 - skriv inget mer, tack!

Sedan är vi inte sån'a som gift oss på så lösa grunder att en diskussion om båtar skulle sluta i skilsmässa, men där kanske vi har olika referensramar och ERFARENHETER du och jag. Men det vill jag inte JÄMFÖRA....

// Joakim

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

JONAS! .. tänk att  andra fattar vad han skriver , du krånglar så det står härliga till .. skriver du bara för att vi andra ska vet att du har en 26HT ? Det finns knappt ett enda inlägg från dig utan  ''våran 26HT'' .. Snälla Jonas brädda dig lite ! 

 

citat: .Någon som äger/har haft denna båt som kan dela med sig av erfarenheter?

 

Sorry JockeWik , jag kan inte tillföra något om 25WA  , lycka till med båtvalet ;-)

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

TACK, Jocke-SeaRay..... Trodde det var jag som helt tappat min förmåga att uttrycka mig!? Cool

Men tydligen finns det i alla fall några som förstår vad jag är ute efter. Ibland blir man trött.

Mvh Jocke (till en annan Jocke)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har en 23 ht men det är likadant skrov som 23 dc.

Jag tycker det är en underbar båt.

Går bra och är härlig att köra.

Bra inne utrymmen för en 23 fotare.

Bra toa utrymme.

Jag sover kanon bra i u-soffan som kan göras till en dubbelsäng.

Spishäll

Snygg finish.

- Man måste kliva i u-soffan för att komma till badbryggan.

- Lite känslig för sidovind.

- Rinner in vatten vid spöregn från skarndäck. Man får dra ner på farten.

Lite vad jag kom på i all hast.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Jocke,

Förlåt att jag är intresserad av Aquador. Till skillnad från dig som bara bryr dig om just din egen modell av Sea-Ray... Plus inlägg från mig som du tycker är dumma... ;-)

Men om du är så intresserad så kan du ju jämföra standardutrustning och exclusive-paket för 26 HT jämfört med 25 WAe -- berätta gärna vilka skillnader du hittar.

Det står ju tydligt i slutet av trådskaparens första inlägg: Hoppas på några bra argument som kan hjälpa till att övertyga frun.

Plus att frun tycker att 25 WAe är... ja, helt enkelt ful. Verkar som ett svårt läge...

Jag försökte därför vänligt ge några tips hur man behandlar sin fru på ett bra sätt. Om du inte är intresserad --- hoppa över mitt inlägg.

Nog är det lite märkligt med dessa människor  -- som du Jocke -- som inte har något bättre att ägna sin tid åt än att klaga på andra människors svar. Det räcker väl att trådskaparen har klagat? Hur gör det Bryggsnack bättre att även du Jocke ger en känga? Eller visar vilken typ av människa du är (hur man nu vill se det). 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej Jocke,

Citatet är ett bra exempel på en lista med fördelar och nackdelar, som förstås även är en jämförelse. Listan börjar med 4 stycken bra och den självklara följdfrågan är bra jämfört med vad?

Och eftersom vi först fokuserade på 23HT (som inte bara har samma skrov, utan även nästan identisk inredning) och provkörde 23HT, till och med hela familjen plus en kompis ombord i ett par timmar, så kan jag faktiskt tillföra något:

- Om man som jag är 190 cm lång så är det omöjligt att sätta på sig byxorna efter att ha suttit på toan... Om man inte först öppnar dörren. Så liten är toan. Bra jämfört med vad?

- Det är samma tjocklek på dynorma i 26 HT och efter att ha testat en natt i U-soffan har vi valt att komplettera med en extra 120 cm bäddmadrass. Både jag och min fru tycker att U-soffan var alldeles för hård att ligga på sidan i. Sover kanon bra -- jämfört med vad? Sängen hemma? Ett liggunderlag på betong?

- Om du läser tidningarnas båttester så hittar du snabbt att en av de andra punkterna har ändrats på nyare 23:or jämfört med äldre. En för min fru helt avgörande punkt.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

citat :..

Hej Jocke,

Förlåt att jag är intresserad av Aquador. Till skillnad från dig som bara bryr dig om just din egen modell av Sea-Ray... Plus inlägg från mig som du tycker är dumma... 8.gif

''''''''''''''

..och jag som äger en Chris Craft  ? -Grattis !

Kanske är så att du har det lite ''marit''   att förstå vad folk egenligen vill med sina inlägg, du lägger tid på att annalysera det som skrivs istället för att förstå vad man vill  ha sakt eller vill veta . Trådskaparen var rätt tydlig till dig , med du envisas med att svara på  sånt som han ändå inte vill veta!  

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag visste att du skulle gå igång på att jag skrev Sea-Ray -- vi har ju diskuterat din markliga tagg förut... Det har du förstås glömt...

OCH du bevisar ännu en gång att du bara är intresserad av att käfta, inte av det ämne som tråden handlar om.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jaha du Jonas .. vad svarar jag på de ?  

 -Tror ditt svar får tala för sig själv, det blir bäst så !

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

TRÖTT! är ordet.... Låt min tråd vara nu! Skrikandes

Tack för synpunkterna på 23HT - var väl ungefär vad jag själv känner för modellen 23 DC/HT.
Men jag börjar bli orolig, blir man otrevlig och självupptagen om man köper en större AQ?
Tror jag i så fall ska titta efter alternativ, trots allt....?! Obestämd

Men apropå att läsa ursprungsfrågan så kan jag ju påminna om att jag är en nätt människa som FORTFARANDE mäter 172cm i strumporna, och INTE är ute efter att ersätta sommarstugan med ett flytande palats, utan en trevlig, övernattningsbar båt för mig och frun. Och jag ser INTE en 190cm bjässe som en bra referens för våra krav på utrymme.....
Men det är jag det - alla har vi olika tycke och smak, och jag kanske är konstig?!

Mvh Jocke

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Har en arbetskamrat som har en 25WAe och är sjukt nöjd. Det han brukar klaga på är tyngden, båten är tydligen välsdigt tung JÄMFÖRT med andra båtar i samma storleksklass. Det ger naturligtvis en hel del effekter (bra som dåliga). Jag vet att dem utan att tveka tillbringat någon vecka på sjön, två vuxna två barn. Således bör utrymmet vara tillräckligt för en båtvan familj.

En fördel han brukar nämna är att den går att manövrera själv (dvs. ensam ombord) tack vare fina fribord och välplanerat utrymme. Slutligen är det, efter vad jag har hört, båtar från -05 och senare som är aktuella vid köp pga av skrovets uppdatering med den årsmodellen.

Jag själv tycker den är riktigt snygg, hade också säkerligen köpt en AQ 23DC om dem legat lägre i pris. Katalogen är mycket snygg...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Det kanske skulle vara intressant att jämföra Aquadoren mot en liknande Nimbus 250 Nova?

Jag har inte provat den själv men begpriserna för nimbusen verkar ligga lägre.

Verkar som Nimbusen har modernare skrov, iallafall jämfört med dom äldre aquadorerna. Läs ett test här:

http://www.nimbusmaxicenter.com/docpdf/17.pdf

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

JAg har tittat på både Nimbus 250 och Aquador 25wa vid ett flertal tillfällen. Anser att Nimbusen är en bättre och modernare båt på alla punkter visat sig väldigt snål, tom med V8 i tester.

MEN Nimbusen saknar stickkoj vilket gör att det bara finns 2 sovplatser och är trängre i ruffen. Det gör troligen valet självklart för många. Behöver du bara 2 sovplatser så anser jag valet vara självklart, spec om man tar prisbilden i beaktande. Min högst personliga uppfattning är att Aquador inte är prisvärda jmf med många andra märken som t ex Nimbus i de storlekar de har konkurerande modeller.

En annan som begagnad mycket prisvärd bår som dessutom är större är Forbina 850Wa. Den finns neråt 800k på blocket vilket måste vara extremt prisvärt/mycket bår för pengarna och skulle nog vara mitt förstahandsval i den pengaregionen.

Ang. Aquadorens övervikt så finns det ett jämförelsetest mot 250 Nova i ViB för några år sedan där denna teori bevisades med trögare köregenskaper samt betydligt högre förbrrukning hos Aquadoren. Detta skall dock i första hand gälla Irlandsbyggda båtar. Senare exemplar byggda i Finland ska vara flera 100 kilo lättare och vara snålare.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Underbart ;-)

Så enligt ditt tycke och smak måste man vara 172 cm för att få svara på din fråga...

Lycka till med båten.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Näe, Jonas.....
Men inte heller är det en bra referens när någon som är 20cm längre klagar på utrymmet!?

Dock tycker jag att du tyvärr skenar iväg i flera trådar, när du i andra kan ge mycket nyanserade och tilll synes kloka svar - varför?
Trodde att du var en seriös kille med glimten i ögat. Men jag hade nog fel....

Angående olika modeller så är en annan frestande modell Bella 26 Falcon Fantino. DET tycker jag verkar vara mycket båt för pengarna, om det ska vara tak på! :D

Annars tackar jag för många bra kommentarer. Letar vidare!

Mvh Jocke

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jocke,

Läs denna tråd från början igen. Citatet ovan är det FÖRSTA öppet otrevliga, med personangrepp. Det var du som skrev det.

OK, innan hade jag tydligen missuppfattat din fråga. Det var inte övertala frugan som var ditt problem, utan att du ville hitta folk som äger just 25 WAe och vill berätta om just denna båt.

Men att någon missuppfattat din fråga tycker inte jag är anledning att vara otrevlig. OCH du har sedan fortsatt, tillsammans med den andre Jocke --- anklagat mig för både det ena och det andra.

Nu är du förvånad att jag inte är normalt trevlig tillbaka... Förvånad Som man skriver får man svar. Hakuna Matata. Den Gyllene Regeln. Peace ;-)

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jaja, du kan få sista ordet..... bara vi slutar med tjafset i tråden! PEACE!!! Oskyldig

Angående tyngden i 25WAe - har ju läst lite tester och det verkar som att D4-260 är ett lämpligt motorval? Eller känns båten seg upp i plan med den? Antar att en båt med mycket V-botten hög vikt kräver lite kraft för att snällt glida upp i plan....

Just rörelsefriheten och säkerhetskänslan med rejäla skarndäck är något som vi tycker verkar kanon, både jag och frun, särskilt i och med att det gäller en ny division för oss.
Det är ett rejält kliv uppåt i storlek om vi går från vår 520GTX till en 23- eller 25-fots båt. Skrattande

Men men - som många påpekat är det ju en djungel därute, finns ju hur mycket som helst! Dock så har både jag och frugan, precis som din fru Jonas - tagit fasta på AQ:s slogan. Är man lurad då? Vet att en del journalister tycker att man betalar överpris för Aquador jmf. mot t.ex. Nimbus....? Nu ska jag i alla fall åka på bröllop - fortsätt att tipsa!! Cool

Mvh Joakim

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

Ja det lär ju blir ett stort hopp i storlek på båt, men ack vilken skillnad i komfort i så fall. Läste du Båtnytt nr 11 2007 där de testa motorn du undrar över i just Aquador 25 WAe? Om du inte har artikeln kan jag skicka över den som PDF om du vill. Men jag ögna lite snabbt igenom artikeln och tror inte du kan bli besviken med en Volvo Penta D4-260 DuoProp (DP).
De testade under följande förhållanden:
- Lufttemp 29 grader, vattentemp 19 grader
- Vindstyrka 1,5-3 m/s
- Belastning 4 personer
- Bränsle vid test 235 liter
 
Verkar lite overkill med nästa steg i D4-serien som väl blir 300 hk (om nu Aquador 25 WAe säljs med den motorn). Kan man få en motor som passar bättre än D4-260DP på en 25 WAe? Tveksamt.
Lycka till med ev båtköp!

/Bo

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ska våga mig på ett tips till:

En nyhet år 2009 är 25 Ce som har samma skrov som 25 WAe och där e också står för evolution. Nypriset ligger 44.000 kronor högre (kollade bara hos Huges) och då får man tak med två luckor och tre skjutdörrar samt slipper mittkabinen = dörr att stänga mellan de två sovhytterna. Begagnat finns 25 C och 25 WAC.

Du slipper allt strul som blir med kapellet (mitt sprack vid ett blixlås i söndags kväll).

JO, jag vet, man vill inte ha tak när vädret är perfekt. Men takluckorna är ganska stora och när man kör 35 knop blir WA blåsigt i längden.

JA, jag vet. WA är någon helt annat. För ett år sedan var jag själv främst intresserad av Finnmaster 6600 WA, Yamarin 68 WA och Ryds 23 WA, så jag förstår skillnaden. Men min fru bestämde att vi skulle ha en HT. Och nu ett år senare känns det som att hon var klokare... När vi var ute i oktober och det mörknade redan vid sjutiden, då var jag väldigt glad över taket. Och i går vi sjösättningen (duggregn och 8 grader) var det också skönt. Hur ofta är det perfekt väder i Sverige?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej igen,

Lyfter fram tråden, trots att jag nog nog vikt ner mig och ändrat uppfattning - i och för sig inte svårt som denna sommaren börjat! Skrattande
Var och tittade på Bellas tre största kabinmodeller idag, 26 Falcon / 765 / 850. Där måste jag säga att 765:an fångade mitt hjärta på en gång, var nästan så att frugan fick konkurrens! Tungan

Men då är ju frågan - det är en relativt ny modell, hade inte möjlighet att känna på den i sjön, men säljaren bedyrade att det var ett mycket kompetent skrov..... Och jag hittar snart sagt INGET om den på nätet.... Någon som äger eller har testat en dylik tingest?! MYCKET tacksam för hjälp!

Mvh Jocke

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för mailet Joakim,

Vädret de senaste två veckorna har verkligen gett argument för tak på båten... Jag har även börjat fundera på varför man alls ska ha en badplattform, när det bara är 11 grader i vattnet... ;-)

Som jag skrivit i din nystartade tråd så verkar man få mycket mer båt för pengarna om man köper en Bella Falcon 26 Fantino. Jag hittar 26 (!) begagnade 26 på Blocket, det ger nog bra möjligheter att pruta. En helt ny modell är nog ofta lite extra dyr i början, när säljarna vill krama ur det som går ur kolla han har den nya modellen och innan de börjar bjuda på extra utrustning.

Berätta gärna vad som är bättre med Bella 765 -- det enda jag tydligt ser på bilderna är en stor plats för GPS-plotter framför ratten (å andra sidan ingen plats för sjökort).

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...