Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
evaand63

Oxalsyra???

Rekommendera Poster

Oj, råkade radera inlägget mitt i stället för att svara :)

Jo men min filosofi är att man går på med rubbing och polering om man fått en förgulning, sedan är man noga med vaxning varje år och då tvättas denna förgulning enkelt bort med vanligt båtschampo och ev lite Polvax

Så mitt förslag är inte rubbing varje år utan som akutåtgärd. Jag har själv använt oxalsyra men gillar det inte, har även upplevt att oxalsyran öppnar gelcoatytan.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Lite kemi som kan tänkas behövas.

Antag att båtschampo är basiskt och oxalsyra är sur

Om man blandar en syr med en bas så tar de ut varandra och om de är lika mycket sura som den den andra är basisik så blir effekten neutral och man har skapat en soppa som i blandning är i stort sett vädelös.

De flesta som blandar eget med oxalsyra gör detta med vanligt vatten eller om man vill ha en effekt där det sitter kvar tills man sköljer bort så blandar en del med tapetklister. (eller potatismjöl)

Precis samma metod som man blandar kaustiksoda med tapetklister då man tar bort färg på möbler mm.

Men om Y10, Biltemas fälgtvätt eller oxalsyra blandningar är rätt metod för att bleka skrov vet jag inte och oxalsyra är inget dundermedel som hjälper mot allt. Däremot så fungerar det bra till vissa missfärgningar eller relativt bra för att ta bort rostfläckar på plast.

För de som nu är kemiutbildade på högre nivå än mig så ber jag ödmjukt om att ni i så fall kan fördjupa er i ämnet snarare än att slå ned på inlägg i försök att förklara att det är komplicerat att blanda olika kemikalier själv.

mvh Roland

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Kanske ligger våra båtar i vatten med olika gulningstendens eller kanske t.o.m. den gula missfärgningen har olika sammansättning. Har provat din metod på flera båtar, men den har absolut inte fungerat. Spelar ingen roll vilket vax eller hur mycket jag lagt på den nyrubbade ytan, den gula missfärgningen har alltid kommit tillbaka efter bara en säsong och har inte kunnat tas bort med annat än förnyad rubbing eller oxalsyra. Någon negativ inverkan av oxalsyra på gelcoaten har jag aldrig sett. Till skillnad från dig uppskattar jag oxalsyra mycket. Det känns som ett under att se den gula färgen försvinna och inom en halvtimma har man ett vitt och fint skrov - och detta utan någon större ansträngning.

Mvh/Sea Maniac

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Den enklaste och mest miljövänliga åtgärden för att slippa den gula randen måste väl vara att åka runt i en gul båt?  Skrattande

post-18126-1394235937,8765_thumb.jpg

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har provat CRC Fälgrent, det är en alkalisk produkt, ej syra, helt fantastiskt resultat enligt mitt tycke. Sprayade först och borstade efter några minuter och allt blev rent.

Jag betalade ca 40 kr för en flaska.

Henrik

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Om man ändå kunde nöja sig med att båten är gul ändå. :/

Men tyvärr så är det ju så att i varje fall den gula färgen 3009 verkar innehålla någon typ av koppassulfat eller liknande vilket oxiderar och färgar åt grönt. Detta kan gå riktigt djupt och är nästan omöjligt att slipa och polera bort utan att gå egenom. Frågan är om det går att syra bort denna missfärgning, åtminstone någorlunda.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...