Gå till innehåll
torsdag 18 april 2024
Kalle66

Piraya 16

Rekommendera Poster

Hej! Ny medlem som undrar om någon vet hur mycket hk en piraya 16 kan tänkas klara? orginal när den var ny så satt det en carniti 55 på och nu en rak 6 mercury 115 hk och det har bevisligen den klarat av, har ett bra erbjudande på en 175 hk men vet inte om det blir lite för mycket av det goda? Glad

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

175hk är definitivt overkill. En Piraya 16 kommer knappast att balansera rätt med den motorn. Satsa i stället på att få till en riktigt bra riggning om du vill åka fort. Som ett exempel på det kan vi ta en god väns Joker 16 ess med en helt orginal Mercory 60. Efter MYCKET testande och finjusterande av viktbalans i båten, hissning, riggvinkel och propeller åker han 57 knop GPS -loggat. En liknande historia var en Nimo 15 där ägaren konstaterade att han fick bättre balans och därmed bättre körbarhet och toppfart med en Evinrude 75 än med Mercury 115. I racing åkte man oftast med 50 - 85hk på Piraya 16. Perfekt riggad med 85 hk har du en potential på över 60 knop. De som tävlade med Mercury rak -sexor och Piraya åkte storasyster Piraya 18. Bl.a var det en som kallades för Monstret som åkte Piraya 18 med Mercury 1250BP (racingversion av 1250). Den lär ha presterat 70 knop men krashade tyvärr utanför Waxholm.
Så du kan nog få till något som rör sig med 100 maskinerna, men om du vill åka riktigt fort rekomenderar jag en något mindre maskin och mycket omsorg på riggningen.

Lycka till med Piraya'n (det är en riktigt bra båt)!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

Hade en piraya 16 med en 60HK Yamaha 3cyl. skitrolig att köra man jag tror det optimala hade varit en Yamma 90 tvåtakt med powertrim. Lätt motor som går bra. Kanske lite hissad med nån bra propp och vajerstyrning så den inte kastar fram och tillbaka.

/Daniel

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej ...

Jag känner en som tävlar classic offshore racing med en piraya med en mercury 1250bp

sök på youtube antingen piraya eller 1250bp

det ska finnas flera filmer med hans båt där

2uh6adc.jpg

mvh

gäddmannen



Senast ändrad av Geaddmannen | 24 mars 2010 | 22:24

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...