Gå till innehåll
fredag 19 april 2024
Groenling

Vilka medel får man INTE använda på gelcoaten/ plast?

Rekommendera Poster

Här finns många tips, hur man fa ren båten. Men finns det medel som ni vill varna för? Kan man t.ex. använda sig av förtunning, eller svinto?

/Sven

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej,

Själv undviker jag thinner, aceton och liknande starka lösningsmedel. Svinto låter inget bra för det blir ju små repor i gelcoaten av den. Köp istället beprövade båtrengöringsmedel som tar bort sot, bruna randen vid vattenlinjen osv. Hur brukar man säga: lika löser lika? Rätt medel till det man vill lösa upp/ta bort.
Kallavfettning som man brukar ha på bilar för att lösa upp asfaltingrodd smuts kanske är OK men jag vet ej säkert.
Bästa är nog att i längden hålla sig till så milt rengöringsmedel som möjligt om man vill ha gelcoaten i bra skick så den inte mattas i förtid (då får man istället ligga i extra med rubbing och ploering för att få upp glansen). Hade förr en äldre båt från 1979 och den var matt i gelcoaten så det blev en hel del polering på våren för att den skulle bli nåtsånär blank, men det höll bara i sig några veckor innan den börja bli matt igen. Så var rädd om gelcoaten.

/Bo

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst sdk780

Inga repande material !!!! prova vanligt diskmedel, det fungerar oftas lika eller bättre än många dyra specialprodukter, Det var test i en norsk tidning häromdagen där det visade sig att flytande diskmedel slog det mest från båtprodukter till husregöringsmedel typ husvask som skall ta bort möggel mm på ytterväggar. OBS maskindiskmedel REPAR och är för starkt!

Mvh Peter

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Hej!

Lösningsmedel är ok på gelcoat. Aceton , Thinner , Sprit påverkar inte gelcoat mer än att ytorna kan bli lite matta vilket snabbt åtgärdas med polering.

 

Mina tips vad gäller rengöring:

* Gulnad vattenlinje eller andra  missfärgade ytor bleks med Autosol produkten  Waterline, snabbt och effektivt.

* Smuts tvättas bort med alkaliskt avfettningsmedel som är utspädbart finns hos välsorterade biltillbehörsbutiker , dyrast är båtbutikernas tex. Internationa/Hempel yatch cleaner vilket är samma sak.

* Diskmedel som Yes är också effektivt rengöringsmedel.

* Jif skurcreme funkar bra för att ta bort smuts i däckets skrovliga ytor men även på andra ställen där smutsen sitter hårt tex vinyl.

* Polering matt eller lite repig gelcoat ERR BEE 103 alternativt Turtle polshing compund

http://www.hagmans.se/artikel.asp?a=14012&dept=tvattovax
http://www.turtlewax.nu/mallar/l_artmall.asp?id=221&art=646&sida=

Jag fördrar ERR BEE 103 finns hos Mekonomen använd allra helst maskin för att polera, bäst är stor roterande lågvarvig polermaskin typ vinkelslip med max ca 1000 rpm även skakpolerarare fungerar.

* Sist lägger man på hårdvax tex. Ultra Glozz som skyddar mot UV strålning. 

/Lars

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Matrix

Använd ALDRIG svinto/stålull på gelcoaten eller på rostfritt som är i närheten av gelcoat, då små partiklar av stålullen släpper och lägger sig sedan på gelcoatytan där den sedan rostar och blir små bruna fläckar som är mycket svåra att få bort utan mycket kraft och även med risk att man slipar ner gelcoaten och når ända ner till laminantet.

En bryggranne hade gjort just detta och han ångrade sig grundligt efter detta tilltaget.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Tack för det tipset. Det var en bra förklaring varför t.ex. Svinto är olämpligt. Jag tänkte aldrig på att små partiklar kan sätta sig litet där o där.

Tack för alla tips

/Sven

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...