Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Lamon

L undrar om septitanken

Rekommendera Poster

Hur gör ni med septitanken ?

 

Handen på hjärtat nu gott folk. Töms den alltid långt ut på havet ??

eller händer det att den råkar tömma sig i en farled för du

vet att det senare blir svårt att göra det obemärkt ?

 

Eller diskvattnet. rinner det rätt ut i gästhamnar o naturhamnar. Ibland ser det ju ut som

snön ligger på vattnet. Undra om alla har miljövänligt diskmedel ??

 

Sen finns det dom som skurar däcket oxå. Vad har ni för medel i det vattnet ?

 

Är det någon som vågar svara ärligt nu ?

Jag själv har ingen miljömedalj, resten får ni räkna ut själva...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Japp, det händer att jag tömmer septitanken i farled, kan inte alltid puttra utomskärs för att göra det.

 

Diskmedlet är ett miljövänligt alternativ, men det rinner däremot ut där jag diskar.

 

Skurar däcket med lite av samma diskmedel, där jag befinner mig när däcket behöver skuras av.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Det är ungefär samma här. Miljövänligt diskmedel, men det rinner ju rakt ut i sjön. Skurar gör jag normalt bara med vatten, bara ibland lite diskmedel, men så blir inte min båt kritvit längre hur man än gör, så det är inte så stor idé att använda rengöringsmedel.

 

Septiktank har min lilla båt ingen. Hade jag en skulle jag prioritera att bygga om den om det behövdes så att den gick att suga och försöka använda sådana anläggningar, men i brist på det finns det nog risk för att jag skulle kunna göra det på åtminstone större öppna fjärdar någorlunda långt ifrån land, och jag har gjort det med andra båtar som haft toa. Nu är tömmandet av toan till havs mer en kosmetisk fråga än en miljöfråga. Ska man vara miljövänlig får man nog se till att få skiten till land och via ett reningsverk. 

 

Senast ändrad av fjollberg | 06 januari 2008 | 11:56

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Fekalier är ju ett problem. För att inte tala om alla fiskar och fåglar som gör sina behov direkt i vattnet! Och kolonier av Skarvar som förstört all växtlighet på några holmar. Lika bra att av miljöskäl avliva allihopa!  :-)

 

Men jo, jag åker ut till lämplig stor fjärd/utomskärs och tömmer tanken. Miljödiskmedel används också.  Hm, engångstallrikar och bestick har ju ansetts mindre miljövänligt. Är det dags att tänka om där?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Anders_St: För att inte tala om alla fiskar och fåglar som gör sina behov direkt i vattnet!
 
Haken med det resonemanget är att den energi de får i sig har de också fått i sig ifrån samma miljö (ok, fåglar kan ha flyttat på sig en bit i alla fall), så de bidrar inte till övergödningen på samma sätt som vi gör . Men det är klart, lever man bara av egenhändigt fiskat under semestern så... \<ahttp://www.maringuiden.se/js/tiny_mce_209/plugins/emotions/images/smiley-wink.gif\ border=\0\ alt=\Wink\ title=\Wink\ />
 
Men, det är som med annat, kan man undvika att dumpa i sjön är det väl bra om man gör det, och när man kan, fixar sugtömning, men jag ligger inte sömnlös under tiden.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


jag fattar inte att man överhuvudtaget kan tänka sig att tömma septitanken i sjön, självklart så tömmer man den i hamn, det är det minsta man kan begära.  Att inte göra det är ungefär lika snuskigt som att kissa och bajsa i basängen på badhuset. \<ahttp://www.maringuiden.se/js/tiny_mce_209/plugins/emotions/images/smiley-tongue-out.gif\ border=\0\ alt=\Tongue out\ title=\Tongue out\ /> 

 

Senast ändrad av Marrexxx | 06 januari 2008 | 17:37

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

haha.. Men badar du i badhuset då ?? Jag skulle gissa på att 30-40% har pissat i basängen. Nu är det ju en helt annan rening i basängen än i havet, o andra sidan är havet större... Vilket gör att det är nog renare i havet även om man tömmer tanken där...

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag har faktiskt inte så dåligt miljösamvete att tömma toan i sjön. På rätt ställen. Det är åtminstone inga tungmetaller eller andra miljögifter i det. Bryts ner naturligt. Undviker att lägga papperet i toan för att undvika iögonfallande saker i vattnet.

 

Har tyvärr en gammal installation utan koppling till sugtömning. Men funderar allvarligt på att bygga om den. Har för mig att det inte kostar något att tömma i gästhamnarna änsålänge.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Kom bara ihåg alla att i Finland (gäller även Åland) är det FÖRBJUDET att tömma septitanken i havet. Septitank är obligatoriskt på alla båtar med toa, som alltså skall sugtömmas i hamnarna.

Underligt att detta inte genomförts i det det så annars framåt Sverige.

s/y Xenia, Mariehamn

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Alla ni som tycker att det skall sugtömmas, har ni kollat hur många ställen det finns att göra detta på längs Sveriges kuster !! Det krävs nog stora septitankar ombord för att detta skall fungera eftersom det idag inte är speciellt vanligt med sugtömmning i hamnarna. Tyvärr !!

 

Hur löser alla ni som har så mycket miljötänk era behov under sommaren i skärgården. Samlar ni upp urinen i dunkar och bär i länd eller......... När ni går upp i skogen i naturjhamnarna bär ni skiten tillbaka i båten och var gör ni av pappret.

 

Per 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Orsaken är att det inte har mer betydelse än en äckelfaktor. Påverkar inte övergödning i någon nämnvärd mängd. Jag kan försäkra att reningsverken bräddar mer orenat avloppsvatten på en vecka än vad alla våra septicktankar producerar på ett år.

Det mesta blir fiskmat...

 

Sen vet jag inte hur det är i Stockholmsområdet men på västkusten är det långt mellan tömningsstationer i land. Om man nu skall jämföra så är miljöpåverkan större av tankbilarna som skall köra de tömda svartvattnet till reningsverket än vad det påverkar i havet.

 

Sen ska man kanske inte göra som en Norsk motorbåt med besättning på 70 gjorde på Resö i sommras. Tömde tanken i hamnen och gick 10 min senare. Dom var inte populära kan jag säga.

 

Var föresten i Grekland och seglade i höstas. På alla hyrbåtarna hade man monterat ut tankarna så allt gick rakt ut. (det var inte kul i hamnarna). Inget att ta efter. Tyskar och Holländare är inte de bästa att ha tankar i båtarna heller kan jag meddela av erfarenhet.

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Är det bara jag som tycker det känns lite osmakligt att åka omkring med litervis med dynga guppandes i en hålltank soliga och varma sommardagar?  Har hittills aldrig använt mig av båtens toalett, men den finns där om det förmodan skulle vara katastrofläge någon gång.  Pinkeriet sker i potta, är jag pinknödig under färd funkar en pinkflaska med lock av sjukhusmodell fint.  Till nummer två har jag en liten trädgårdsspade att gräva ner det med, men på de flesta öar i Stockholms skärgård finns det bajamajor, så oftast behövs inte ens det. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Bajar man i havet lär det väl inte bli mer påverkan på vår jord. Vi ger tillbaka vad vi tagit i det eviga kretsloppet.
 
Är det nån större skillnad mellan bajet från en säl eller människobajet? Båda är däggdjur om det nu skulle spela nån roll. Däremot vill man ju inte ha skiten i badvattnet så släpp ut det en bit ut. 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Sälen käkar en fisk som är uppväxt i Östersjön och klämmer ut resterna av den. Vi käkare sill uppfiskad utanför Norge tillsammans med potatis ifrån Skåne till förrätt, grillar en T-bone steak ifrån Brasilien till varmrätt och avslutar med en grillad banan ifrån var tusan de nu typiskt kommer ifrån.

 

I ett globalt perspektiv stämmer det du säger, men lokalt för Östersjön flyttar vi dit energi längre bortifrån och bidrar därför till övergödningen där på ett annat sätt än sälen.
 
PS. Slog mig just att du kanske menade på skillnaden i snuskighetsfaktor. Den är nog mer en mental grej än en reell. 

 

Senast ändrad av fjollberg | 07 januari 2008 | 18:50

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Ser man på!

Även i denna tråd kan jag stoltsera med att vara miljövän!!!

 

Varken toa eller diskho ombord!

 

 

Får nog hänga upp en såndär blå flagga i båten snart\Cool\

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Rent formellt tror jag alla båtar med tank ska ha möjlighet till sugtömning sedan 2005.

 

Har rotat i bestämmelserna för att hitta undantag för äldre installationer. Men den text jag hittat i ämnet är i bästa fall oklar, så man ska nog bygga om.

 

Låter som jag får hålla mig ifrån Åland, då.

 

V8dc: så du gör bara ifrån dig hemma på toan?  Och kör färdigmat och engångsbestick? Är det inte svårt att hålla sig flera dar?? :-) :-)

 

Alltså, jag tycker själv det är lite äckligt att promenera på öar där man vet att folk med spade gått iland innan en själv. Ibland fladdrar toapapperet fortfarande runt buskarna... :-(

 

Senast ändrad av Anders_St | 07 januari 2008 | 20:33

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser


Förr när det var lite snålt med det mesta skulle det mycken magknip till för att gå på avträdet när man var bortbjuden.
 
Nyttig gödsel tog man helst hem till jordbruket.
 
Nu när det är överflöd över alla bräddar på de flesta områden har det inte varit en tanke på att det egentligen är nyttig näring och inget man ska kasta bort.
 
Vi får väl tänka oss för när vi går från Östersjön. Full tank i toan när vi går mot Västkusten.
 
Nej jag tänkte inte snuskighetsfaktorn!
 
Men visst är det kass att bada från båten i en vik och upptäcka att båten intill faktiskt har gjort stora konsten. Grannsämjan blir inte den bästa av sådant. 

 

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Jag är väl medveten om det. Men bara för att det inte går att suga överallt är det ju inte meningslöst att ha möjligheten så att man kan använda sig av den när det går. Det är ju inte det ena eller det andra. Man riggar naturligtvis så att man kan göra både och. Man behöver ju inte vara så fruktansvärt enkelspårig hela tiden. Bara för att jag inte kan hålla reda på varenda molekyl jag avdunstar under semestern är det inte meningslöst att ta tillvara de möjligheter som finns när tillfälle ges.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Anders_St: Rent formellt tror jag alla båtar med tank ska ha möjlighet till sugtömning sedan 2005.
Finnarna tror jag har, som marmex skrev, tuffare krav så att det är obligatoriskt för alla att ha möjlighet till sugning eller på annat sätt få toaavfallet i land och förbjudet att tömma i vattnet.
 
I Sverige ska nytillverkade båtar sedan 20060101 vara försedda med sugtömning enligt rådande standard.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Saknar bajstank helt och använder därför endast muggen under gång - aldrig i hamn.

Kör med Yes, som ju är Svanen-märkt.

Skurar däcket med vanlig såpa.

 

Godkänt, L?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Helt makalös kommentar. Inte fan håller du dig hela sommaren för då är du ett mänskligt under. Möjligen äter du på skitiga tallrikar och lagar mat i odiskade kastruller.

 

Om du har en hink, potta eller en toalettstol så är du väl varken mer eller mindre miljövän.

 

Det du återbördar i kretsloppet är väl konstant oavsett hur du bär dig åt när du skiter under sommaren.

 

Per

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

fjollberg I Sverige ska nytillverkade båtar sedan 20060101 vara försedda med sugtömning enligt rådande standard.

 

Jag rotade en stund i bestämmelser hos svenska sjöfartsverket när jag köpte båten 2005. Tror jag kom fram till att ALLA båtar med tank SKA ha möjlighet till sugtömning. I princip. Så man borde bygga om. Men jag har inte läst på senaste året, det kan ju ha gjorts en pragmatisk anpassning. Att nya båtar ska ha det kan ju vara en bra start, men livslängden på båtar är rätt lång....

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vadå makalös kommentar?

 

Hur fan vet du hur jag använder min båt?

 

Det har ALDRIG lagats mat i den. Finns inget kök.

På sin höjd så har vi haft med oss kaffe och mackor.

Kanske någon ölburk också.

Ovanstående tas med tillbaka och slängs i avsedd soptunna/sorteringskärl.

 

Jag äter och skiter på sjökrog, hamn eller motsvarande.

 

Använder inte båten som husvagn.

 

Blir någon ombord nödig så är båten nog snabb att ta oss till toalett.

 

Kissa gör vi dock i sjön eller på någon ö.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

 

Du paddlar väl också så att du inte släpper ut avgaser...........?  \Cool\

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Nä, men jag åker 4-takt!

 

Allt för miljön\Innocent\

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Vad duktig du är...

Men jag är ingen miljöpolis o bestämmer inte om det är godkänt eller ej.

Men visst verkar det bra.

 

Sen kan man ju undra lite över alla Svanenmärkta grejer. Dom kanske är bra att använda.

Men hur har tillverkningen gått till ?? Var den miljövänlig ?? I sista änden kanske det inte är så bra om man tittar på hela bilden, från produktion till användning. Ta bara förpakningen !

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Mycket möjligt att det är så att dte finns miljövänligare alternativ än det Svanen-märkta diskmedlet jag använder, men det är en bra kompromiss då det fungerar bra och som sagt är miljömärkt.

 

Du säger också att du inte är miljöpolis, ändå är det du som startar trådar om miljön.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

haha  Jag e ingen miljöknutte på nåt vis... Har aldrig varit det o kommer väl inte o bli heller. Men visst tänker man till ibland innan man gör nåt...

Nu tog jag inte upp svanengrejer bara för du använde det, Jag kanske oxå har det ibland. Tänkte mest på om det verkligen är miljövänligt....

Starta trådar är ju kul när det blir diskusion på dom, och det verkar det ju blivit på en del av dom jag startat... Miljö var visst ett kännsligt ämne...

 

Men visst, jag öser diskvattnet rätt ut i sjön. Tömmer septitanken där oxå, fast inte i badviken. Har nog spillt bränsla i sjön oxå.

 

Så någon miljömedalj har jag ingen...

 

Senast ändrad av Lamon | 08 januari 2008 | 16:30

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Håller med dig om det där med fladdrande toapapper, ett skräckexempel är Tvättfatet på Ägnö utanför Saltsjöbaden, hela skogen är fullsketen och det ligger papper överallt.  Synd på en sån fantastisk naturhamn.  Men att gräva en grop och täcka över allt ordentligt kan du väl inte tycka är äckligt?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Just fallet Ägnö (som är en av Stockholms mest populära öar med naturhamnarna Tvättfatet och Napoleonviken...) är lite tragiskt då det faktiskt har funnits fina major där som togs bort efter tjafs om vem som skulle betala för skiten (bokstavligt talat...) mellan Tyresö och Nacka kommund tror jag det var. Vill minnas att ön ligger rakt på kommungränsen, men är osäker om bråket.

 

F.ö vet ni väl alla att kisset bidrar mer till övergödningen i havet är bajset, även om det senare känns äckligare? Men de flesta gissar jag struntar i att samla upp kisset om det kommer för sig så att säga?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...