Gå till innehåll
torsdag 28 mars 2024
Gäst Lars S.

Dreja bi?? Runda hornet??

Rekommendera Poster

Gäst Lars S.

Begreppet att dreja bi kommer av lågtyskans dreien, som betyder vrida, och bi, som betyder vid, intill. När ett segelfartyg drejat bi innebär det, att det genom lämplig kombination av rodervinkel och att vissa segel brassats och vissa skotats, fått vindens påverkan för fartygets framfart dämpad, så att fartyget alltså kommit att ligga så stilla som möjligt. - Tänker du dig allmänt, att större segelyta exponeras akterut förstås du, att akterskeppet pressas mot lä och därmed förskeppet mot lovart och närmare vindögat; vissa andra segel brassas, så att de får back i seglen. Där har du i varje fall i princip och något av en förklaring till hur att segelfartyg kan bringas att dreja bi. Med att runda Hornet avses att runda, passera söder om och förbi Kap Horn, alltså Sydamerikas sydspets. Beringssund, hittar du istället på nordligare latituder, norr om Sibirien, hälsar Lars. S.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Lars S.

Hej igen! Nja, Magellans sund är istället sundet mellan det sydliga Sydamerika, s.a.s. själva kontinenten, och Eldslandet, den stora huvudön söder om sundet. Det är se´n ytterligare syd därom, på en mindre och den i sin tur sydligaste av öarna man finner den allra sydligaste udden på hela kontinenten, alltså Kap Horn! (Söder därom ligger Antarktis.) Segelfartygen på sin tid passerade p.g.a. de normalt besvärliga vind- och väderförhållandena, som råder där, oftast och helst Kap Horn från väster till öster - oftast var vädret så´nt, att man inte ens siktade Hornet i dimman, snön och stormen... Den här vägen användes i regel av vetekappseglarna, på deras återväg från Australien till (oftast en for order-hamn i) Europa (ofta Queensland, nuv. Cobh, på Irland; det senare eftersom lasten nämligen ofta hann försäljas och byta ägare t.o.m. i flera omgångar under resans lopp, därav den alltså skiftande slutliga lastdestinationen. Den här variation visste man inget närmare om ombord, eftersom bara ytterst få, enstaka segelfartyg hade radio.) Även guano- (från hamnar i Peru) och salpeterseglarna (från div. kråkvinkelhamnar som Iquique i Chile) gick den här vägen på returresan. Deras last, som lär ha luktat förskräckligt, använde man främst som gödningsmedel. - Apropå en del skildringar om Kap Horn. Apropå att dreja bi,förresten, ska väl för tydlighets skull också sägas, att ju även motorfartyg kan dreja bi, då förstås med hjälp av propeller och varierat varvtal på maskin och med varierade rodervinklar, eftersom man hela tiden enligt definitionen måste göra viss, men alltså minsta möjliga fart framåt, när man drejar bi. - För skulle man försöka ligga alldeles stilla, är detju lätt att man istället strax börja driva med sidan mot vinden och sjön. Hälsningar Lars S.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst FREDRIK

MAN ÄVEN ÄVEN DREJA BI MED EN VANLIG SEGELBÅT GENOM ATT SKOTA FOCKEN I LOVART OCH LÄGGA RORKULTEN I LÄ. PÅ DETTA VIS MOTVERKAR DE BÄGGE VARANDRA. OCH BÅTEN LIGGER PRAKTSKT TAGET STILLA. DEN DRIVER MED VIND OCH SJÖ SNETT IN FRÅN LOVART.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Tomas Jonsson

När jag läste om begreppen dreja bi och runda Hornet måste jag tipsa om en roman av Sterling Hayden som heter Jungfruresan. Den handlar om NEPTUNS VAGN, en fyrmastad bark, som sjösätts i New York 1896 och på sin jungfreresa rundar Hornet för att gå till San Francisco. För dig som är intresserad av hur sjömanslivet var på den tiden, hur samhällsklimatet var och naturligtvis hur det är att segla skuta - är det här boken för dig. Här finns begrepp som dreja bi med mera satta i sitt verkliga sammanhang.

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Staffan

Läser i gamla segelskildringar hur vi drejade bi för natten vad fanken betyder dreja bi? och hur gör man. Och alla dessa som säger att de rundat Kap Horn! När de i själva verket seglat genom sundet, som heter Berings Sund om jag inte misstar mig. Varför kallas det att runda hornet, när de i själva verket seglar på insidan med det sk hornet i sydvart´. Någon där ute som kan göra mig klokare?

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser
Gäst Jonny C

Testa med din egen båt eller någon annans att när du ligger på kryss, hårt mot vinden, att göra ett slag utan att släppa på fockskotet och därefter låsa rodret i lä. Då märker du vad lugn båten rör sig i sjön. Kan vara utmärkt att ta till när man ska laga mat, gå på toa eller någat annat. Sådant kan vara besvärligt när man ligger på en hård kryss!

Dela detta inlägg


Länk till inlägg
Dela på andra webbplatser

Skapa ett konto eller logga in för att kommentera

Du måste vara medlem för att kunna kommentera

Skapa ett konto

Skapa ett konto på maringuiden.se. Det är lätt!

Registrera ett nytt konto

Logga in

Medlem på maringuiden.se? Logga in här.

Logga in nu

×
×
  • Skapa nytt...