Jump to content
Monday 22 July 2024
Sign in to follow this  
strompost

Seaclear, gps

Recommended Posts

Kör Seaclear på en pc, allt fungerar förutom att gps:en missvisar ett par centimeter. Ibland kör man båt på land vilket inte är falletsmiley-smile.gif\. Skall det till någon form av kalibrering? PC:n körs i 800*600 samt 256 färger. Tacksam för hjälp.

 

/Christer

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Wille

Troligen är det så att GPS:en inte missvisar utan att kartvaran inte är nogrannare än så. Det får du leva med. Att navigera med GPS är ju dessvärre inte någon helt säker lösning, endast en fingervisning om var man är på ett ungefär.
 
 
/Wille 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Har du ställt in rätt kartdatum?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej Christer

Det finns hundratals kartdatum världen över. GPS-signalen är alltid i WGS 84, svenska sjökort sedan ca 10 år tillbaka är också i WGS 84. Vissa GPS-mottagare skickar alltid WGS 84 som NMEA-signal ut, andra skickar det kartdatum som GPS-mottagaren är inställd på och som visas i displayen. Står din GPS på RT 90 som vi hade tidigare i svenska sjökort och din GPS skickar denna position till ett sjökort i WGS 84 blir det ca 200 m fel. I vissa mottagare kan det istället för RT 90 stå Swedich grid vilket egentligen är fel då Swedish grid är ett positionsformat för svenska landkartor med kartdatum RT 90.

Du har med största sannorlikhet ett sjökort i WGS 84, ställ din GPS på WGS 84 också så blir det säkert rätt. Jag har inte någon erfarenhet av sjökort på ostkusten, men på västkusten och i Danmark finns det i stort sett inte några fel.

Hälsningar Ove

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...